Министерство на отбраната ще продължи да разчита на МиГ-29 за

...
Министерство на отбраната ще продължи да разчита на МиГ-29 за
Коментари Харесай

И Тагарев търси кой да ремонтира МиГ-29, докато дойдат F-16

Министерство на защитата ще продължи да разчита на МиГ-29 за носене на бойно дежурство до тогава, докато не бъдат заместени от F-16, block 70, които да поемат напълно защитата на българското въздушно пространство. В това увери военният министър Тодор Тагарев по време на присъединяване в Комисията по защита в Народното събрание.

Тагарев изясни, че това, което неговият предходник - служебният боен министър Димитър Стоянов проучвал като вид за заместващ изтребител не е настоящо. България не може да си разреши да поддържа втори вид военен аероплан, посочи главата на военното ведомство.

Той се надява страната да има опция да се подписа контракт за ремонта на моторите на МиГ-29, с които да се даде глътка въздух на българската авиация. ТЕРЕМ (държавна компания на Министерство на защитата, профилирана в осъществяването на ремонт, рационализация и логистична поддръжка на авиационна техника - б.р.) са се отказали от ремонтирането на моторите на изтребителите, уточни военният министър и добави, че това е решение на борда на шефовете на компанията. Остава втора компания с по-висока цена, само че би трябвало да се удостовери офертата за ремонта на моторите за МиГ-29, посочи Тагарев.

По Закона за държавните предприятия военният министър не може да се намесва в оперативната активност на сдружението ТЕРЕМ за какво се е отказало да ремонтира моторите, само че може да изиска отчет, който да бъде възложен. От думите на Тагарев стана ясно още, че България не бърза да се освобождава от нищо преди да се създадат новите прегледи за превъоръжаване по стандартите на НАТО.

По време на присъединяване на военния министър в Комисия по защита стана ясно още, че недокомплекта в армията ни е 20%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР