Министерство на отбраната продава 40 имота, като иска за тях

...
Министерство на отбраната продава 40 имота, като иска за тях
Коментари Харесай

Министерство продава 40 атрактивни имота

Министерство на защитата продава 40 парцела, като желае за тях над 12 млн.лв. Това излиза наяве от две заповеди на министъра на защитата Красимир Каракачанов, оповестени на уеб страницата на ведомството. С тях се афишират търгове с скрито наддаване за продажба на недвижими парцели – частна държавна благосъстоятелност, които са в ръководство на МО.

Сред продаваните парцели има както магазини в София, по този начин парцели в Търновско с по над 10 здания върху тях или пък укрития във Врачанско, прецизира вестник " Сега ". В описите са парцели и в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Благоевград или в обитаеми места край тях.

Някои от продаваните застроени площи се оферират с цени от над 1 милион лв.. Така да вземем за пример се продава парцел в гр.Гоце Делчев, м.„ Забурдата “, с повърхност 219,695 дка, застроен с 3 здания за сумата от 1 017 000 лева 1 353 700 лева пък се желае за аграрен парцел в с.Игралище, общ. Струмяни, обл. Благоевград, на който има и 22 здания. Имоти за над 1 млн.лв се продават и в град Дебелец, Търновско и в монтанското село Габровница.

Интересни наподобяват магазините в София, парцелите в село Оброчище, община Балчик, намиращо се наоколо до Албена, Кранево, Златни пясъци, както и два парцела във Варна - в местностите.„ Арабтабия " и „ Аязма ". Последните два са за общо 1,5 млн.лв. Продават се даже парцели в с. Соколаре, общ. Бяла Слатина, които са оповестени като общо 11 укрития.

Закупуването на тръжна документи и огледите на всички предлагани парцели са от края на януари доникъде на февруари, а самите търговете са планувани за края на февруари и началото на март.

Обичайно управлението на МО изяснява тези огромни продажби с отпадналата нужда от парцелите, както и че би трябвало да се заплаща прекомерно доста за защита. Само преди година обаче тъкмо такива покупко-продажби станаха мотив за огромен скандал, който стигна и до Народното събрание. Той гръмна след обвинявания на " Атака " против някогашните сътрудници в „ Обединени патриоти”. Хората на Волен Сидеров твърдяха, че МО разпродавал всеобщо на занижени цени. „ Става въпрос за апетитни парцели по Черноморието, в промишлени зони, в идеалния център на градовете, които са продадени в пъти по-евтино”, твърдяха от " Атака ". Те показаха съответни покупко-продажби в община Пловдив, в община Несебър и в община Русе

В началото на март м.г. бе извикан да дава пояснения в Народното събрание министърът на защитата Красимир Каракачанов. Той атакува съперниците си, че търсят политически девиденти и показа статистика, съгласно която за интервала 2001-2008 година са продадени общо 392 парцела, които въоръжените сили към този момент не употребяват, а от 2009 година до момента – 196 парцела. По негово време били минимум – едвам 16 парцела от 2017 година. „ Споменавате острови, полуострови, архипелази, жълти павета – бъркате се, евентуално, с Крим или Чукотка... Сравнителният разбор демонстрира ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръхпродажба на имоти”, разгласи тогава военният министър. И се похвали, че бил първият началник на ведомството, който изкупува назад парцели - 56 декара, предадени на община Поморие, и 6 парцела в Пловдив, обхващащи общо над 90 декара.

Последва оправданието, че единствено защитата на парцелите с отпаднала нужда коства на страната милиони левове годишно, През 2017 година за тази цел са изразходвани 15 477 000 лева, през 2018 – 17 341 000 лева, а през 2019 година – 19 436 000 лева „ Сумата нараства, тъй като нараства и минималната работна заплата”, изясни военният министър.

Пак по това време Каракачанов твърдеше и че Министерството на защитата възнамерява да строи жилища за военнослужещите в огромните градове, като преотстъпва право на градеж върху лични парцели на бизнесмени против подготвени жилища. Според концепцията парцелите на МО, на които могат да се строят жилища, ще се разгласят с обществена процедура, на която компании ще афишират какъв % от бъдещите жилища ще бъдат дадени на министерството и доколко ще бъдат приключени. Министърът смяташе, че най-малко 25% от застроената повърхност може да бъдат жилища за армията.

Каракачанов даваше образец с парцел от 54 дка в столичния квартал “Обеля” - към бъдещия комплекс можело да се прибавят детска градина и учебно заведение, защото в София има и проблем с детските ясли, който спомагателни понижава мотивацията за започване на работа в армията или пренасяне на военнослужещи от други места. “Само в София 1200 са картотекираните нуждаещи се от жилище, а в цялата страна са 3324,” сподели Каракачанов.

Министерството на защитата дава 150 лева на месец за наем на военните. “В Ямбол с тях се покрива половината от наема, а в София не може да се покрие и четвърт,” изясни военният министър. Такива парцели, които са били дадени на община Пловдив към този момент са върнати на министерствотото, защото общината не е направила нищо върху тях. Каракачанов добави, че в София има такива 8-9 парцела в София и 6 в Пловдив. В Поморие, където няма потребност от жилища, можело да се построи почивен дом или старешки дом.

До този миг не е публично известно да са издигнати жилища за военни по рекламираната от военния министър скица.

Към нaчaлoтo нa 2020 година военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт ca били oбщo 1172. Oт тях 122 мaгaзинa и пoдблoкoви прocтрaнcтвa и 1052 вoйcкoви тeрeнa кaтo някогашни кaзaрми, cклaдoви рaйoни, пoлигoни, лeтищa и cъпътcтвaщa инфрacтруктурa към тях.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР