Министерство на образованието и науката и Изпълнителна агенция Програма за

...
Министерство на образованието и науката и Изпълнителна агенция Програма за
Коментари Харесай

Събират директорите от цялата страна на среща за STEM центровете

Министерство на образованието и науката и Изпълнителна организация " Програма за обучение " събират шефовете на държавните и общинските учебни заведения на работна среща, на чиято съществена тематика ще бъдат STEM центровете и новаторската просветителна среда.

На срещата ще бъдат разяснени концепцията за учебна STEM среда, положителните практики при създаване на центрове, както и процедурите за финансиране по Националния проект за възобновяване и резистентност. Срещата ще бъде открита от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

БГНЕС напомня, че със средства по Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да бъдат построени STEM кабинети във всички 2243 учебни заведения в страната. Планираният запас е 576 млн. лева с Данък добавена стойност, а интервалът за осъществяване – до 2026 година. Всяко общинско и държавно образователно заведение ще има съвременно пространство за образование, проучване, опити. Целта е създаване на просветителна среда, повишение на квалификацията на педагогическите фрагменти, въвеждане на приложно и планово основано образование по естествени науки, математика, технологии. Финансирането ще бъде съгласно размера на учебното заведение – при 50 възпитаници – до 50 000 лв., при над 1001 – до 600 000 лв.. Отделно от това е планувано финансиране и за оформяне на високотехнологични класни стаи, за които сумите са надлежно до 10 000 и до 80 000 лв.. Училищата, които имат построени STEM центрове, могат да надграждат, само че за тях финансирането е редуцирано – от 50 до 300 000 лв.. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР