Министерство на културата ще ускори процедурата, за да стане монумента

...
Министерство на културата ще ускори процедурата, за да стане монумента
Коментари Харесай

Европейски експерти спасяват монумента на Бузлуджа

Министерство на културата ще форсира процедурата, с цел да стане монумента на Бузлуджа монумент. 
 Ликът на Тато още веднъж краси чинията на Бузлуджа  Как изглеждаше чинията на Бузлуджа през 80-те (видео)  Кабинетът не даде Бузлуджа на Българска социалистическа партия, Борисов: Капанът е изтъкнат, желаят да съборят обединението
Това стана ясно по време на задача за Бузлуджа, проведена от 26 до 28 септември от европейски специалисти от Европа Ностра, водещата организация за културно завещание в Европа, и Института към Европейската капиталова банка (ИЕИБ). 

Сградата беше включена от Европа Ностра и ИЕИБ измежду " 7-те най-застрашени " обекта на културното наследство в Европа за 2018г. Номинацията беше направена от фондация „ Проект Бузлуджа “, представлявана от арх. Дора Иванова, която управлява самодейността за запазване на паметника от 2015г. насам. Основните резултати и рекомендации от задачата ще бъдат оповестени под формата на доклад в края на годината.

Европейската делегация от експерти по културното завещание и финансите организираха продуктивни срещи с национални и локални представители на властта, в това число със зам. министър-председателя г-н Валери Симеонов, зам.-министъра на културата Румен Димитров и регионалния шеф на Стара Загора госпожа Гергана Микова. Те се срещнаха също с архитекта на паметника арх. Георги Стоилов. 

Мнението на специалистите е, че паметникът би трябвало да бъде опазен и употребен за културни и просветителни действия, с цел да се трансформира в място за събирания и събития свързани с историята и изкуството.

Европейските делегати предложиха предприемане на незабавни ограничения за прекъсване на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е постройката да има статут на паметник, което би трябвало да се случи в най-скоро време. 

Паралелно с провеждането на тези процедури би трябвало да се създадат предварителните изследвания като архитектурно снимане и градивно проучване. Областният шеф, госпожа Микова заяви, че Унивеситетът по Архитектура, Строителство и Геодезия ще извърши нужните дейности безвъзмездно.

Европейските специалисти, които организираха задачата за паметника Бузлуджа, са английският проектант Граам Бел, член на Управителния съвет на Европа Ностра и национален координатор на Европейската година на културното завещание 2018 за Англия, Лорен Леви-Строс, доктор по социология, член на Управителния съвет на Европа Ностра и бивш зам. шеф на отдел Културно завещание на ЮНЕСКО и бивш зам. шеф на Национална академия по изкуствата в Париж към Министерство на културата на Франция и Марио Аймери - инженер, проф. по инфраструктурно обмисляне и стопанска система, технически съветник от Института към Европейската капиталова банка, бивш шеф отдел Регионално развиване и околна среда на Европейска инвестиционна банка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР