Министерство на културата излезе със съобщение във връзка с публикация

...
Министерство на културата излезе със съобщение във връзка с публикация
Коментари Харесай

Билетите на експертите от културното министерство са закупени на най-ниска цена, заявиха от ведомството

Министерство на културата излезе със известие по отношение на обява на уеб страницата offnews.bg със заглавие: „ 2400 лева за билет от София до Венеция, или по какъв начин си живеят в Министерството на културата “, оповестена в 16.04 часа през днешния ден, 2 юли 2019 година

Става дума за организацията и провеждането на Венецианското биенале по изкуствата.

Министерството на културата прецизира следното: Сумите за командироване на чиновници от Министерството на културата са изчислени неопределено. Посочените в материала суми са неведнъж повишени. Допусната е техническа неправилност при конвертирането на валутата, като цените в лв. са изчислени като цени в евро. Реалните суми, представени в обявата, са тъкмо на половина.

Така да вземем за пример, самолетните билети на специалистите не са 2425, 84 лева и 1700,20 лв., както е посочено, а надлежно 1240,31 лева и 869,30 лева, каквато е тяхната действителна стойност.

От министерството прецизират също, че билетите са закупени на най-ниска цена, те са икономична класа, двупосочни, с прехвърляне и според подписан контракт по Закона за публичните поръчки с реализатор, който обезпечава самолетни билети и настаняване при командировки на чиновници на Mинистерството в чужбина, като предложенията за билети и настаняване следва да са съобразени с Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

При получена поръчка, Изпълнителят дава на Възложителя разновидности на пътешестване, съобразени и с Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат, Наредбата за дълготрайните командировки в чужбина и Наредбата за командировки в страната. Не единствено пътуванията до Венеция, само че и всички служебни командировки, реализирани от чиновници на Министерството на културата, са осъществявани при прецизно съблюдаване на законите и нормативната уредба на страната. Същото се отнася и за нощувките, които са осъществени в границите на лимита, одобрен в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Именно затова хотелското настаняване е направено в предградие на Венеция, а не в самия град или наоколо до интернационалните павилиони, тъй като в този миг, заради огромния интерес към събитието и неговия интернационален темперамент, цените на хотелите неведнъж са надвишавали лимитите, посочени в българските закони.

От министерство на културата обръщат внимание и на обстоятелството, че изчисленията на „ Офнюз “, както и образците за хипотетично вероятни цени на нощувки и самолетни билети, са кардинални и несъобразени със събития и интервали.

Както знаете, билетите и тяхната цена варират съгласно сезона, деня на пътуването, натовареността на авиолиниите и други фактори, което прави заключенията на създателя манипулативни и тенденциозни. Във времето, през което е осъществено пътуването на чиновниците на министерството на културата, това са били допустимо най-ниските цени, препоръчани от компанията, все още, се показва в известието на министерството на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР