Министерство на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура Разработване

...
Министерство на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура Разработване
Коментари Харесай

Биляна Тончева: Държавата отпуска 127 млн. лв. по проекти за иновации във фирми до 3000 души

Министерство на нововъведенията и растежа отвори за кандидатстване процедура " Разработване на нововъведения в предприятията “ с бюджет 127 млн. лева От безплатна помощ ще могат да се възползват микро, дребни и междинни компании, сдружения с до 3000 чиновници и огромни компании в партньорство с МСП. Това разяснява в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ юрист Биляна Тончева – съветник по финансиране на европейски планове.

" Това е една страхотна процедура, от дълго време чакана и от дълго време мечтана за създаване на нововъведения. Сега е моментът компаниите да се възползват. Има доста време за създаване до 15 май. Сега е моментът компаниите да си помислят и да си приготвят своя потенциал. Няма да стане без партньорство с научни организации, няма да стане без партньорство със експерти в региона на патентното право. Има много благоприятни условия и в този момент е моментът хората да помислят какво желаят да създават и да аплайват по тази процедура, “ обясни Биляна Тончева.

По тази стратегия може да аплайват единствено компании с 3-годишна история, обороти, облаги и назначени хора, изясни още консултантът. " По процедурата може да се кандидатства единствено с устойчива компания с 3-годишна история, регистрирани не по-късно от 31 декември 2020 година с 3 завършили финансови години, годишни данъчни заявления и така нататък “ Адвокат Биляна Тончева разяснява още нещо значимо: няма по какъв начин да не се заплащат налози на страната и да се получават безплатни пари: " Не може човек единствено да получава, би трябвало и да дава. Даването към страната става единствено по един метод – единствено с налози, заплащане на осигуровки, Данък добавена стойност, годишни данъчни и така нататък “

Максимален размер на помощта е: за микропредприятия е до 250 000 лв., за дребни предприятия до 400 000 лв., за междинни предприятия, дребни сдружения със междинна пазарна капитализация и огромни предприятия до 500 000 лв.. Максималният размер за финансиране по процедурата е 60%.  

Адвокат Биляна Тончева прикани още компаниите, които имат потребен модел, патент или най-малко поръчка за такива към Българското патентно ведомство, да се възползват от процедура " Внедряване на нововъведения “, която затваря на 31 януари. " Процедурата разполага с толкоз доста пари, които не е имало по нито една друга процедура откогато в последните 5 години се вършат процедури по " конкурентоспособност “. Малко дни остават, само че към момента могат да се приготвят планови оферти. Никога не взимаме авансово пари за писането на проектите– получаваме нашите пари откакто плановото предложение е извоювано. “

По думите й 2023 година е била богата на процедури година, както и че ще има доста процедури и през 2024 година. " Предстои една дълго чакана процедура в неземеделски действия в аграрни район. Приоритетно и там ще бъде ориентирано в областта на производството. 3-годишната история, оборот, облаги и хората са наложителни. Очакват се и други процедури в земеделието – ще могат да се слагат фотоволтаици, да сторят, да купуват машини и съоръжение. По отношение на " Иновации и конкурентоспособност " се чака една забавна процедура, която за първи път ще бъде пусната – процедура за така наречен " фамилни предприятия, “ описа още консултантът юрист Биляна Тончева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР