Министерство на икономиката обсъжда идеята 15 хранителни продукта да бъдат

...
Министерство на икономиката обсъжда идеята 15 хранителни продукта да бъдат
Коментари Харесай

Обсъждат наблюдението на 15 основни хранителни стоки

Министерство на стопанската система разисква концепцията 15 хранителни продукта да бъдат предлагани на оптимални цени, тъй че да са налични и за извънредно бедните консуматори.

Става въпрос за наблюдаване на цените на хляба, киселото и прясното мляко, олиото и брашното. Също на месото, яйцата, сиренето, кашкавала и маслото.

„ Това би трябвало да го имаме поради като опция за идващата зима “, уточни министър председателят

Цената на някои плодове и зеленчуци също ще е под наблюдаване, както на захарта и на варивата - фасул, леща и ориз. Икономическото министерство ще води диалози с питателните вериги тези артикули да бъдат предлагани на допустимо най-хубави цени.

Докато данните на статистиката демонстрират, че растежът на цените се успокоява, хората на пазара признават, че към този момент привикват с високите цени.

Запазва се наклонността най-високи заплати да се получават в ИТ бранша

По-ниската инфлация през тази година, спрямо предходната, значи, че цените не престават да порастват, само че по-бавно. Министерството на стопанската система се надява като сложи под наблюдаване цените на някои съществени храни, даже и най-бедните да могат да си ги купят.

„ Ако би трябвало да се мислят такива ограничения, по-скоро поддръжка на бедните посредством увеличение на покупателната дарба наподобява по-логично в сравнение с блокаж на цени или пък сделки с вериги за избрани артикули “, сподели икономистът Адриан Николов.

Според икономиста преди пандемията в България, в продължение на 10 години, имахме пренебрежимо ниска инфлация.

Най-често те са свързани с разминаване на цената на етикета и на касата и разлика в оповестения грамаж

„ Ние бяхме доста привикнали приходите да порастват, а цените да остават същите и да има доста висока покупателна дарба. За страдание това време няма да се върне. Всички огромни институции предвиждат, че най-малко идващите няколко години ще има една инфлация от порядъка на три, четири %, което на фона на предходните неща е много високо покачване “, уточни Николов.

Ако веригите и Министерството на стопанската система се схванат, наблюдението на цените на петнайсет съществени храни ще влезе в действие преди настъпването на зимата.

Междувременно Националната статистика регистрира негативна инфлация през септември от 0,1%. На годишна база животът през септември тази година по отношение на същия месец на предходната е поскъпнал с 6.3%.

Проектът планува минималното почасово заплащане да стане 5,58 лева

Най-сериозно намаляване на цените се регистрира в развлеченията и културата, заведенията за хранене и хотелите. Но на месечна база към момента има растеж в цените на превоза, образованието, облеклото, опазването на здравето и храните.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР