Министерство на икономиката и индустрията ще се опита да привлече

...
Министерство на икономиката и индустрията ще се опита да привлече
Коментари Харесай

България иска да привлече южнокорейски фирми в индустриалните ни зони

Министерство на стопанската система и промишлеността ще се опита да притегли южнокорейски компании, които да се нареждат в индустриалните зони у нас и да ги изберат да развиване на бизнеса си. Това излиза наяве от прессъобщение на отрасловото ведомство във връзка подписан меморандум за съгласие и съдействие в насърчаването на търговията и вложенията сред двете страни.

Целта е да се улесни съдействието в областите търговия, вложения, промишленост, вериги за доставки и други.

Документът ще способства за по-добрия продан на информация и опит в икономическата сфера, за привличане на корейски вложения в България и за основаване на съответни бизнес контакти и партньорства сред компании от двете страни “, посочи министър Богданов по време на срещата.

По думите му напъните са ориентирани към диверсифициране на българския износ и поощряване износа и на артикули с по-висока добавена стойност. Работи се за намиране на нови пазари и за активизиране на икономическото съдействие с сътрудници отвън Европейски Съюз.

Формите на съдействие, според меморандума за съгласие, включват поощряване на компании и физически лица да изследват опциите за осъществяване на взаимни планове, поощряване на съдействието сред профилирани субекти и компании и обмена на специалисти, учени, техници, студенти и стажанти, поощряване присъединяване на компании и лица от двете страни в интернационалните панаири и изложби, провеждани на териториите на двете страни и други.

Министър Богданов и южнокорейският му сътрудник разискаха и опциите за позиционирането на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас, както и вероятни вложения в сферите на аутомотив бранша, енергетиката, защитата и планове за системи за предпазване на сила.

През първите 10 месеца на 2023 година стокообменът с Република Корея е на стойност 379.5 млн. щ.д. и бележи нарастване от близо 30% по отношение на същия интервал на 2022 година През този интервал българският експорт бележи растеж от 72.4% и възлиза на близо 206 млн. щ.д. Вносът от Корея е на стойност 173.6 млн. щ.д. (0.06% намаление). Салдото е позитивно за България, показват още от ведомството.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР