Министерство на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор

...
Министерство на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор
Коментари Харесай

Кирил Петков: Имаме по кораб с газ до април

Министерство на енергетиката ще направи предложение за подписване на контракт за седем карго кораба с полутечен природен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Това съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков преди началото на днешното държавно съвещание.

„ Реално имаме по един карго полутечен транспортен съд с газ от октомври, ноември, декември, януари, февруари, март и април. В късните часове на вчерашния ден на първия транспортен съд му беше обезпечено да пристане в Гърция, с цел да се подсигурява енергийната сигурност в идващите месеци “, съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков след държавното съвещание.

„ Този контракт ще бъде подписан през днешния ден и ще бъде с опция да бъде доказан до 19 август, даваме опция на служебното държавно управление в случай че откри по-добра оферта от тази - да няма разход за българската страна “, разясни Петков и добави: „ Дава се една безвъзмездна опция, която в случай че служебното държавно управление реши да удостовери до 19 август да даде сигурност на доставките, откакто обезпечи инфраструктурата “.

„ Условието за приемане на тези количества е идващият месец служебното държавно управление и служебното Министерство на енергетиката да обезпечат нужната инфраструктура от Гърция и Турция. Този контракт, който през днешния ден ще бъде препоръчан, е значима стъпка на екипа, взаимно с Европейската комисия, за обезпечаване на природен газ за зимните месеци “, уточни Петков.

Министър-председателят в оставка сподели, че по този начин актуалното държавно управление в оставка обезпечава последователност по енергийната тематика с бъдещия длъжностен кабинет.

„ Колеги, това може и да ни е последното съвещание на Министерския съвет, по тази причина имаме доста значими точки да решим през днешния ден “, сподели още Петков и благодари на министрите в държавно за свършената работа през последните месеци.

Министерският съвет ще одобри през днешния ден новата стратегия за отплата на цената на тока за бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември, разгласи министър председателят в оставка. За крайните консуматори ще се обезпечи тавана от 250 лева Така държавното управление подсигурява предвидимост за бизнеса и ще помогне на 633 000 не битови крайни клиенти, уточни Петков. Той разгласи, че през днешния ден държавното управление ще отпусне 150 млн. лева за мярката за понижаване на цената на горивата с 25 ст. при зареждането на бензиностанции.

Едновременно с това ще стартира работата на работна група сред организация "Митници " и Национална организация за приходите (НАП) за ограничение на износа на нефтени артикули с съветски генезис, считано от 5 декември. Изпълнението на дерогацията на Европейски Съюз ще даде опция за по-голямо предложение на горива на българския пазар и действително това ще потисне цената на горивата, сподели министър-председателят в оставка.

Петков заяви още, че кабинетът ще предложи решение, с което да даде напътствие за финансиране на 302 плана за 196 български общини, които общо са с население от 5,9 млн. души.

Правителството през днешния ден отпуска 50 млн. лева за ремонт на 175 детски градини и учебни заведения в цялата страна. Средствата ще бъдат употребявани предпочитано за ремонти на покриви и за енергоспестяващи ограничения. Списъкът ще бъде оповестен в границите на деня.

Днес държавното управление в оставка ще изслуша отчета на вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов по отношение на нарушаванията при инспекцията на Топлоелектрическа централа "Брикел " и глобите, които следва да бъдат наложени, с цел да дишат жителите на Гълъбово чист въздух, сподели Петков.

Като част от антикорупционната стратегия на държавното управление през днешния ден ще бъде показан и подготвен законопроект от Министерството на правораздаването за отбрана на лицата, които оферират и подават сигнали за корупция и други нарушавания. Това е значима стъпка по пътя за битката против корупцията, разяснява Кирил Петков.

Очаквайте детайлности.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР