Министерство на енергетиката от днес започва подписването с всеки един

...
Министерство на енергетиката от днес започва подписването с всеки един
Коментари Харесай

МЕ чака зелена светлина от Брюксел за помощта от 110 лв.

Министерство на енергетиката от през днешния ден стартира подписването с всеки един от доставчиците на електрическа енергия на типовите контракти за осъществяване на помощта от 110 лв. на мегават час изразходвана електрическа сила на крайните не битови консуматори. Това разгласи служебният енергиен министър Андрей Живков на брифинг пред публицисти.

Тази стратегия ще влезе в действие след утвърждение от Европейска комисия. По всички дипломатически канали , с които страната разполага, имаме уверението, че това утвърждение ще стане в границите на тази седмица, увери министърът.

По думите му в договорите ще се вписват разнообразни периоди, тъй като другите снабдители имат друг интервал на фактуриране, инкасиране на сумите и така нататък След като договорите бъдат подписани непрестанно ще се актуализира информацията с кои компании са подписани контракти за всички крайни небитови консуматори да са осведомени по кое време и дали техният доставчик или снабдител на електрическа сила е подписал с МЕ контракт, тъй че те самоти да търсят своите обезщетения. Няма индикации снабдители да не подпишат контракт, акцентира Андрей Живков.

На 26 октомври Министерски съвет одобри решение, с което утвърди стратегия за компенсиране на всички крайни небитови клиенти на територията на страната по отношение на високите цени на електрическата сила. Програмата планува компенсиране с по 110 лв. на мегават час изразходвана електрическа сила. По време правенето на типовите контракти МЕ били в стеснен контакт с всички контрагенти, които ще вземат участие в реализирането на програмата, изясни Живков.
 Правителството утвърди промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток
Правителството утвърди промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток

Предвижда се тази мярка да работи в интервал от два месеца - октомври и ноември

В резултат на диалозите МЕ е изготвил стандартизиран контракт, утвърден на изключително съвещание на Министерски съвет на 6 ноември .

За писмото на омбудсмана Диана Ковачева, че би трябвало да бъдат обезщетени и битовите консуматори на газ, Живков означи, че писмото е пристигнало скоро и към момента не са прегледани опциите за компенсиране. Трябва да се разиска въпросът и с Министерство на финансите и тогава ще има съответно решение дали, по какъв начин и по кое време ще бъдат облекчени и битовите консуматори, сподели служебният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР