Министерският съвет в четвъртък одобри проект на Закон за изменение

...
Министерският съвет в четвъртък одобри проект на Закон за изменение
Коментари Харесай

Изменения в закона прецизират Европейската заповед за разследване за български органи

Министерският съвет в четвъртък утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за Европейската заповед за следствие (ЕЗР). Те ще разрешат български правосъдни органи да уточняват издаването и правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси. Това оповестиха от държавната пресслужба. 

Промените са подбудени от незабавната нужда да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 11 ноември 2021 година по дело С- 852/19, Иван Гаванозов (Гаванозов II) и решение на Съда на Европейски Съюз от 16 декември 2021 година по дело С- 724/19.

Според тълкуването на съда, в българското законодателство  сега липсват механизми, посредством които засегнатите лица могат да оспорват пред съд в издаващата страна издаването на такава заповд. Както и законосъобразността и нуждата от осъществяваните дейности за събиране на доказателства, както и да желаят уместно обезщетение, ако тези дейности са били разпоредени или изпълнени нелегално.
 Да се вкара ефикасна правосъдна отбрана при европейска заповед за арест
Да се вкара ефикасна правосъдна отбрана при европейска заповед за арест

Това предлага Министерство на правораздаването

Така съдът на процедура слага под въпрос въобще опцията български правосъдни органи да издават ЕЗР. Неизпълнените, само че издадени към този момент заповеди не следва да се извършват от страната, до която са пратени.

С препоръчаните промени ще бъде преодоляна практическата неспособност български правосъдни органи да издават или извършват ЕЗР въпроси, което се основава на правилото на взаимно признание на присъдите и правосъдните решения.

Гарантират се ефикасни правни средства по смисъла на член 13 от Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи на лица, чиито персонални и имуществени права са наранени от нелегално и непропорционално предписание и/или осъществяване на дейности за събиране на доказателства според Наказателно-процесуалния кодекс. Включително правото им да изискат обезщетение за породените им от тях вреди по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди.

Ще се подсигурява и осъществяването на отговорностите на България, произлизащи от Директива 2014/41/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година по отношение на Европейска заповед за следствие по наказателноправни въпроси и от член 47 от Хартата на главните права на Европейския съюз.
 Европейска заповед за арест е невалидна без национална такава
Европейска заповед за арест е невалидна без национална такава

И в случай че е издадена единствено на основа разпореждане за привличане като обвиняем
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР