Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на

...
Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на
Коментари Харесай

Увеличават таксите за обучение на студенти в 13 държавни висши училища

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за образование на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година
В съпоставяне с образователната 2018/2019 година и предложенията на държавните висши учебни заведения за образователната 2019/2020 година понижение на таксите за студенти има при Висшето строително учебно заведение „ Л. Каравелов “ - София, от 17%. То е при професионално направление „ Архитектура, строителство и геодезия “, касае се за задочна форма на образование и е 450 лв. (при 540 лв. за актуалната образователна година).

При 13 държавни висши учебни заведения размерът на таксите за образование на студенти се усилва с от 5% до 63%, или от 30 до 270 лв. по отношение на размера на таксите за предходната образователна година. Това са Техническият университет - Габрово, Техническият университет - Варна, Националната художествена академия, Икономическият университет - Варна, АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “, УНИБИТ, НАТФИЗ, и други Най-голямото нарастване от 63% е на ТУ Габрово и се отнася за студентите задочна форма на образование в техническите науки.
При 19 държавни висши учебни заведения няма смяна в размера на таксите за образование на студенти.

При таксите за образование на докторанти при 5 държавни висши учебни заведения нарастването е приблизително с 20% (от 50 до 150 лева). Това са ХТМУ, МУ - Варна, НАТФИЗ, ВТУ „ Тодор Каблешков “ - София, и УНИБИТ. При 28 висши учебни заведения и Българската академия на науките няма смяна в размера на таксите за образование по отношение на тези от образователната 2018/2019 г.-->
 БГНЕС
Индикативният размер на таксата за кандидатстване е в размер на 50 лв. при междинна такса за образование в държавните висши учебни заведения в размер на 800 лв. за образователната 2019/2020 година В държавните висши военни учебни заведения надлежно таксата за кандидатстване е в размер на 30 лв. при междинна такса за образование в размер на 750 лв..

Размерът на таксата за кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации е в размер на 30 лв. при междинна такса за образование на докторанти в размер на 460 лв. за образователната 2019/2020 година
Предложените такси за образователната 2019/2020 година ще обзет над 160 000 брой учащи, в това число 155 000 студенти и 5000 докторанти в постоянна и задочна форма на образование в държавните висши учебни заведения.
 

На същото съвещание през днешния ден беше одобрен и приемът на студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации за образователната 2019-2020 година Обучението на 43 413 студенти в 37 държавни висши учебни заведения ще бъде субсидирано, реши държавното управление. От тях 37 119 за образователно-квалификационни степени след приблизително обучение.
 
През тази година се чака към 54 000 младежи да завършат приблизително обучение.
 БГНЕС
Броят на одобряваните за образование студенти и докторанти е съгласуван с оценката на образователната и научната активност на висшите учебни заведения, с данните за реализацията на приключилите студенти и докторанти и с целите за обществено-икономическото развиване на страната. Решението за приема във висшите учебни заведения следва одобрения модел на финансиране на висшите учебни заведения, насочен към резултатите от образованието и потребностите на пазара на труда.

Определени са 2000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се образоват в бакалавърски и магистърски стратегии в български висши учебни заведения. Местата за докторанти са 40. Ще бъдат обезпечени още веднъж и 150 места за образование на жители на Република Северна Македония. Предложеният банкет е съгласуван с предложенията на организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при извършената осведомителна акция в Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Украйна и Сърбия.
 БГНЕС
За идната образователна година се позволява спомагателен банкет в 8 професионални посоки в границите на потенциала на направлението: „ Педагогика на образованието по... “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Математика “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “, „ Химични технологии “ и „ Религия и теология “. Това са посоки с намаляващ брой студенти, само че значими за развиването на обособени браншове на стопанската система и обществото.

С решението се утвърждава и приемът на студенти против възнаграждение в държавните висши учебни заведения. За образователната 2019-2020 година са планувани 12 805 места, от които 7808 след приблизително обучение. Частните висши учебни заведения ще одобряват 12 324 студенти, от които 8204 след приблизително обучение. Новите докторанти във висшите учебни заведения ще бъдат общо 2420. За държавните висши учебни заведения местата са 2254, за частните - 166, а за научните организации - 296.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР