Министерският съвет удължи до 24 февруари 2023 г. срока на

...
Министерският съвет удължи до 24 февруари 2023 г. срока на
Коментари Харесай

Министерски съвет: Удължаваме подпомагането на украински бежанци до 24 февруари

Министерският съвет удължи до 24 февруари 2023 година периода на деяние на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, като в снадки интервал на деяние ново настаняване ще бъде осъществявано единствено в държавните и общински бази. Удължаването на периода е вследствие на признатото през днешния ден държавно решение за изменение на програмата.

Помощта ще се употребява в обекти, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за заслон, както и в обекти, за които са изпълнени кумулативно следните условия:

-са държавна благосъстоятелност или общинска благосъстоятелност, или благосъстоятелност на обществени предприятия, без оглед на правноорганизационната им форма;

-са места за настаняване, по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър;

-са посочени в лист, одобрен от Ръководителя на Временна оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна.

Помощта ще се употребява и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател – единствено за настанени лица, с предоставена краткотрайна протекция, за които кумулативно са изпълнени следните условия: към 31.10.2022 година са се употребили от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване.

Лицата, извършващи активност в обектите, вписани в Националния туристически указател и в Регистъра тук-там за заслон, вземат участие в програмата, като дават на разселените лица нощувка/подслон с размер на помощта от 15.00 лева без Данък добавена стойност, респективно 16,35 лв. с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 9 % за категоризираните места за настаняване и 18,00 лв. с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 20 % за некатегоризираните места за заслон. Разходите за Данък добавена стойност са за сметка на програмата.

От през днешния ден, 16 ноември 2022 година, настаняването на разселените лица с краткотрайна протекция се прави единствено в обектите държавна или общинска благосъстоятелност от Временна оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР