Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да обяви от

...
Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да обяви от
Коментари Харесай

Вижте какви са по-строгите мерки за борба с коронавируса, предложени от правителството

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да разгласи от през днешния ден изключително състояние в страната на съображение член 84, т. 12 от Конституцията. Причината е разрастващата се зараза от ковид.

Ситуацията изисква по-строги ограничения, които представителите на властта обясниха късно нощес на ексклузивен брифинг.



България вкарва изключително състояние поради ковид

Ограничения, свързани с пътуването

Предвижда се да бъдат лимитирани пътуванията на българи до страните, в които има интензивно разпространяване на вируса, както и пътуванията от такива страни до България. Мярката ще се извършва от две министерства – Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването.

Ограничаване на правото на свободно придвижване

Предвижда се опция на службите за сигурност да търсят, задържат и наложително да държат лицата, които не съблюдават карантината, с цел да не разнасят болестта.

По-строго съблюдаване на обществена отдалеченост и карантина

На база законодателни промени се плануват по-строги наказания за хората, които не съблюдават карантината – санкции, прекъсване на обществени заплащания. По предложение на премиера с промени в Закона за здравето, санкцията може да бъде от 5000 лева за тези, които излагат на риск здравето на хиляди хора.

Затваряне на учебни заведения, университети, детски градини, игрални зали, спортни мероприятия, конференции

За задачата ще се даде опция на регионалните шефове, кметовете и министрите в своите ресори да създадат всичко належащо.

Ако децата на 13 март са на учебно заведение, до момента в който няма съответно публикуван акт в тази посока, през днешния ден, петък 13.03.2020 година те ще бъдат на учебно заведение.

За детските градини:

"Лишаването на родителите от опцията да изпращат децата си на градина в някои от случаите значи тотална неспособност те да отидат на работа. Тук фината конфигурация е съмнението сред това да не работи нито една детска градина или да оставим средищни детски градини с извънредно високи ограничения на биосигурност ", изясни Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител.

Незабавно затваряне на нощни заведения, питейни заведения и нощни заведения

Ресторантите и моловете към този момент няма да се затварят.

Да се направи клинична пътека за ковид

Предлага се да се направи клинична пътека за ковид, с цел да знаят докторите и работещите какви пари в допълнение заплащане ще получат за труда си, като всичко това би трябвало да стане оптимално бързо, сподели министър председателят.

Колко ще продължи изключителното състояние?

Извънредното състояние може да продължи колкото е належащо

Предвиждат ли се обезщетения?

Към момента няма взето решение за каквито и да било обезщетения.



Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР