Министерският съвет с решение от 5 октомври т.г. промени устава

...
Министерският съвет с решение от 5 октомври т.г. промени устава
Коментари Харесай

Министърът на иновациите свиква консултативна среща за Фонда на фондовете

Министерският съвет с решение от 5 октомври т.г. промени устава на Фонда, като вкара Надзорен съвет от трима души за по-добър надзор и бистрота

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев привиква на 18 октомври, вторник, консултативна среща за „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД, обществено по-известен с името Фонд на фондовете (ФнФ), като изпрати предложения до водещите за сегмента неправителствени организации и сдружения.

Срещата е част от общата политика на МИР за повече гласност, бистрота и взаимоотношение със заинтригуваните страни и основните организации в секторите на отговорност на МИР.

Фокусът на срещата ще бъде усъвършенстването на политиките и процесите и по-добро взаимоотношение с екосистемата,  повече сигурност за банковите сътрудници и отбрана на бизнесмените.

Втората тематика ще са новите финансови принадлежности на стойност 660 млн. лева, които ще бъдат отворени от началото на 2023 година по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Те ще са общо пет – три дялови (предоставяне на капитал на обещано дружество) и два дългови (под формата на гаранции), и ще се извършват от Европейския капиталов фонд (ЕИФ). Тяхната задача ще бъде да поддържат микро-, дребните и междинни предприятия (МСП).

Министерството към този момент е подхванало дейности за чисти и транспарантни процеси. Министерският съвет взе решение (на 5 октомври 2022 г.) за промени в устава на ФнФ, като се промени системата на ръководство – от едностепенна (Съвет на директорите) в двустепенна (Управителен и Надзорен съвети) – от по трима членове. Това цели да сътвори в допълнение равнище на надзор и да даде спомагателна отбрана на банковите сътрудници и бизнесмените.

С цел да се управляват оперативните разноски на Дружеството са планувани минималните, по Търговския закон, трима членове на Надзорния съвет. Те ще бъдат специалисти, уважавани лица с опит в банковия и финансовия браншове, част от предприемаческата екосистема у нас и с потвърдена известност на самостоятелни експерти.

По правилник ФнФ извършва финансови принадлежности, възлагани от ръководещите органи на стратегиите, съфинансирани от Европейски Съюз към този момент трети програмен интервал. До момента той оперира с запас към 1,2 милиарда лева за дялови и дългови принадлежности, а отсега нататък, в новия програмен интервал, се чака ресурсът да е още по-голям.

Припомняме, че и във връзка с Българската банка за развиване актуалният екип на МИР предприе същите дейности за възстановяване на публичността и прозрачността. Работна група сред ББР, МИР и Фондовата борса към този момент работи за нов инструмент за подкрепяне на микро-, дребните и междинни предприятия, а министърът насочи предложения и към представителните работодателски и икономически организации за оферти по отношение на структурирането на съответстващи за потребностите на стопанската система финансови артикули на ББР.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР