Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на

...
Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на
Коментари Харесай

Вижте какво реши правителството днес, 16 декември

Министерският съвет реши на съвещанието си през днешния ден да предложи на Президента на Република България да издаде декрет за награждаването на Проф. д.н. Вера Найденова с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за изключително значимите й заслуги в региона на националното кино изкуство и просвета. Предложението е на Министерството на културата.

Вера Найденова е родена в град Лазар Станево на 13 септември 1935 година Завършва българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “ и театрознание в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Вера Найденова е професор, лекар на науките, критик и теоретик в региона на филмовото изкуство. Личност със забележителен и автентичен принос за духовното развиване на актуалната българска просвета, един от най-компетентните експерти на територията на оценъчно-оперативната и теоретико-естетическата мисъл.

Свидетелство за това са нейните книги „ Актьори на българското кино “ (в съавторство с Иван Дечев), „ Човекът на екрана “, „ Керваните на киното пътуват “, „ Георги Георгиев-Гец “, „ Кино - познато и непознато “, „ Екранизацията - безконечен спор? “, „ Унгарското кино 1964 - 2004 “, „ Съвременният киносвят. Критически етюди “ (четири модифицирани и допълнени издания). Също по този начин и десетките публикации, рецензии, портрети, студии за българското и международно кино на страниците на профилирания и всекидневния щемпел у нас и в чужбина.

Изключително стойностна е и дългогодишната й работа като учител в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, където отдава познания и сила за професионалното създаване на генерации кино дейци.

Творческите и научни изяви на Вера Найденова са я наложили като неоспорим престиж и са й донесли високото колегиално самопризнание - един от „ доайените “ на нашата рецензия, както и премията на СБФД за студията „ Към портрета на Акира Куросава “ в книгата „ Нещо като автобиография или потта на жабата “, премията за книга - доктрина, история и рецензия на Българската кино академия - 2011 за „ Съвременният киносвят. Критически етюди “ и премията за оперативна рецензия и повсеместен креативен принос на Българската кино академия - 2015.

Одобрен е Актуализирания проект за деяние за държавните концесии за интервала 2019 - 2020 година

Министерският съвет утвърди признатия от Координационния съвет по концесиите Актуализиран проект за деяние за държавните концесии за интервала 2019 - 2020 година.

Политиката за държавните концесии се дефинира от Министерския съвет, който утвърждава признатите от Координационния съвет по концесиите Национална тактика за развиване на концесиите и План за деяние за държавните концесии и техните промени и допълнения.

Съгласно Закона за концесиите наличието на Плана за деяние за държавните концесии може да се променя и добавя настоящо.

Във връзка с предложение на заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма за включване и за изключване от Плана за деяние на планове за концесии за морски плажове Координационният съвет по концесиите е приел Актуализиран проект за деяние за държавните концесии за интервала 2019 - 2020 година.

С оглед гласност и бистрота на държавната политика в региона на концесиите утвърденият от Министерски съвет Актуализиран проект за деяние ще бъде оповестен в осведомителния раздел на Националния концесионен указател на адрес: https://nkr.government.bg/Information/GetPage/alfaf4bf-ac38-4bl8-9948-7919cc98cadl.

Приет е отчетът за напредъка в осъществяването на ограниченията в Националната стратегия за промени за 2020 година за интервала от май до октомври тази година

Правителството одобри отчета за напредъка в осъществяването на Националната стратегия за промени за 2020 година за интервала май-октомври тази година. Докладът съдържа отчетна информация за осъществяването на ограниченията, адресиращи рекомендациите на Съвета на Европейски Съюз за 2020 година, както и ограниченията, ориентирани за възстановяване на конкурентоспособността на стопанската система и за реализиране на националните цели по тактика „ Европа 2020 “, която завършва през актуалната година.

За България рекомендациите са четири и регистрират особения подтекст на пандемията от COVID-19 и задействането на общата уговорка за дерогация в границите на Пакта за непоклатимост и напредък, считано от 20.03.2020 година С оглед на това, през тази година характерните рекомендации са с по-общ темперамент, по-целенасочени и по-малко предписателни, спрямо предходните години - те са в региона на фискалната политика, финансовия бранш, дребните и междинни предприятия, системата за обществена отбрана, образованието и опазването на здравето.

Системи, приложения и услуги с изкуствен интелект ще подкрепят развиването на основни стопански и публични браншове

Системи, приложения и услуги, основани на технологиите на изкуствения разсъдък ще подкрепят развиването на образованието, обществените услуги, селското стопанство, опазването на здравето и околната среда. Тези браншове са обрисувани като предпочитани в признатата през днешния ден Концепция за развиването на изкуствения разсъдък в България до 2030 година

Документът предлага цялостна визия за развиването и потреблението на изкуствения разсъдък в България. Основава се върху стратегическите и програмни документи на Европейската комисия, които преглеждат изкуствения разсъдък като един от главните мотори на цифровата промяна в Европа.

Основната цел на концепцията е да сплоти напъните по разработка и внедряване на системи с изкуствен интелект посредством основаване на теоретичен, експертен, бизнес и управнически потенциал. Предвижда се обезпечаване на съвременна информационна и научна инфраструктура за развиване на цифрови технологии от ново потомство. Ще бъде усъвършенствана системата за обучение и учене през целия живот. Ще бъде подкрепено развиването на научните проучвания и внедряването на нововъведения в основни браншове, както и ще се работи за въвеждане на етична правна и регулаторна рамка, която се употребява с публично доверие.

Одобрени са два стратегически документа за ръководството на средствата в така наречен „ Сребърен фонд “

Правителството одобри Дългосрочната капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. „ Сребърен фонд “) и Средносрочната тактика за вложение на средствата на Фонда за интервала 2021-2023 година

Двата документа са утвърдени от Управителния съвет на Фонда и плануват опазване на прилагания до момента закостенял метод за ръководство на активите, при съблюдаване на правилата за надеждност, ликвидност и бистрота. Настоящите пазарни условия не допускат реализирането на висока рентабилност при мечтаните ниски равнища на капиталов риск, заради което най-хубавата опция за вложение на средствата на Фонда е тяхното складиране в обособена сметка в Българската национална банка или други принадлежности по сметки в нея.

Одобреният закостенял метод подсигурява минимизиране на отрицателните резултати и деянията на волатилност на интернационалните финансови пазари. Това, от своя страна, подхожда на настоящата пазарна среда и води до отбягване на риска от понижаване средствата на Фонда, което е недопустимо от позиция на главната му функционалност.

Двата стратегически документа ще бъдат обновени годишно, в сходство с трендовете на финансовите пазари и при оценка на риска. Този метод разрешава своевременното и съответно предефиниране на капиталовата политика и средносрочната тактика на Фонда при настъпили промени в пазарната среда.

Правителството утвърди стратегия за оптимизация на разноските и структурата на Национална художествена академия - София

Министерският съвет утвърди Програма за оптимизация на разноските и структурата на Национална художествена академия - София за интервала 2021-2023 година, посредством която ще се обезпечи действие на Академията като актуален и културен център.

В програмата са написани ограничения, свързани с усъвършенстване на структурата и разноските за личен състав. През идващите години ще продължи развиването и отбраната на обичайните специалности, определящи профила на учебното заведение, както и подготовката на експерти в разнообразни посоки на консервация и реституция на културните полезности. Заложено е надграждане на университетските обичаи с новаторски просветителни модели и практики във всички типове изкуства, като се разработят нови и насочени към актуалните търсения образователни стратегии.

Предвижда се разширение на съдействието на Академията с други университети и академии и основаване на взаимни бакалавърски и магистърски стратегии, курсове и специализации. При научноизследователски и художествено-творчески планове студентските и докторантски изяви ще бъдат още по-активно подпомагани. Акцент в ограниченията е и увеличението на приходите във висшето учебно заведение посредством привличане на задгранични студенти и докторанти и даване на просветителни услуги и планова активност.

За осъществяването на програмата са нужни 685 000 лв., които ще бъдат обезпечени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година, като управлението на висшето учебно заведение се задължава да извършва всички разказани в програмата ограничения и действия.

Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите

Правителството утвърди промени по плановите индикатори „ Максимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 г.” и „ Максимален размер на новите отговорности за разноски, които могат да бъдат насъбрани през 2020 г.” по бюджета на МЗХГ. Те са по отношение на начисления по подписаните многогодишни контракти.

Предложеният план на акт на Министерския съвет не води до влияние върху държавния бюджет. Не са нужни спомагателни разноски, прехвърляния или други заплащания по бюджета на МЗХГ за 2020 година

С 2.5 млн. лева се усилва оптималният размер на уговорките за разноски по бюджета на МЕ през 2020 година

С 2.5 млн. лева ще бъде повишен оптималният размер на уговорките за разноски по бюджета на Министерство на енергетиката през 2020 година Това е планувано в Постановление на Министерския съвет, утвърдено на днешното му съвещание. Промяната се постанова във връзка със подписано съглашение сред Министерството на енергетиката и Международната банка за възобновяване и развиване, съгласно което финансовата институция ще окаже техническа помощ на България при подготовка на териториалните проекти за преход във връзка със Зелената договорка в осем енергийно интензивни района на страната - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. Споразумението е на стойност 2.5 млн. лева, които ще бъдат обезпечени от Оперативна стратегия „ Добро ръководство " 2014 - 2020 година Тъй като все още планът на Оперативна стратегия „ Добро ръководство " не е утвърден, се постанова смяна на поетите задължения за разноски на Министерството на енергетиката за 2020 година

Със закона за държавния бюджет размерът на този индикатор е избран на 73.421 млн. лева, а все още той е съвсем 73.787 млн. лева след осъществени корекции по бюджета.

С решение от 6 ноември 2020 година съглашението сред Министерството на енергетиката и Международната банка за възобновяване и развиване е утвърдено от Министерския съвет и е препоръчано на Народното събрание да го ратифицира със закон.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2020 година

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на финансите за 2020 година

Средства, в размер на 759 778 лева, се дават по бюджета на Националната организация за приходите за 2020 година, за сметка на одобрените средства по бюджета на закритата Държавна комисия по хазарта за 2020 година. Със същото разпореждане се усилва индикаторът по член 9, алинея 3, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година „ Максимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 година “ с 58 759 800 лева Увеличението е обвързвано с застраховане на уговорките по контракти със систематичния интегратор „ Информационно обслужване “ АД за осъществяване на действия по систематична интеграция, попадащи в обсега на член 7с от ЗЕУ.

Промените са в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2020 година

С друго държавно разпореждане са утвърдени вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на туризма за 2020 година Промяната визира понижение на индикатор „ Персонал “ на бюджетна стратегия „ Подобряване на политиките и регулациите в бранш туризъм “ и индикатор „ Издръжка и други настоящи разноски “ на бюджетна стратегия „ Развитие на националната туристическа реклама и интернационално съдействие в региона на туризма “, и нарастване на индикатори: „ Персонал “ и „ Издръжка и други настоящи разноски “ на стратегия „ Администрация “. Предлаганите промени са в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерството на туризма за 2020 година и не водят до неговото нарастване, в това число и на разноските по индикатор „ Персонал “. Постановлението се приема на съображение чл.109, ал.1 от Закона за обществените финанси.

Вътрешнокомпенсирани промени се вършат и по бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите за 2020 година С смяната се цели разплащане на зародили отговорности по бюджетната сметка на ведомството.

Одобрени са също вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерския съвет, като измененията са в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерски съвет за 2020 година

Правителството одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по ЗНИ на Община Плевен

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на стопанската система на Община Плевен ще се дават средства за създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура за „ Основен ремонт и реорганизация на общински път, свързващ републикански път I-3 „ Бяла - Ботевград " при км. 92+774 - ляво с общински път -по КККР з-ще гр. Плевен, община Плевен ", до границите на парцела, в който ще се извършва сертифицирания по ЗНИ капиталов план на „ Глас България " АД. Проектът е за „ Разширяване и рационализация на индустриалния развой на цех Рубин ". Инвестиционният план планува разширение на реализираната досега стопанска активност, а точно произвеждане на опаковки и домакинско стъкло. Инвестицията е на стойност 38 525 526.38 лева

Предлага се страната да даде целево финансови средства в размер до 758 665 лв. с Данък добавена стойност (от бюджета на Министерството на стопанската система за 2020 г.) на община Плевен.

Средствата са за главен ремонт на съществуваща пътна връзка сред обслужващ общински път и основен път I-3/E 83 Околовръстен път на Плевен, околност Витска Ялия. Пътната права е с дължина 500 м. и икономисва прекосяването през с. Ясен или промишлената зона на гр. Плевен за излизане на основния път, като понижава трасето с към 5 км.

Ползватели на пътната права ще са всички клиенти и снабдители на предприятията в региона, както и всички жители на община Плевен, пътуващи по това направление.

Правителството утвърди план за безплатно придобиване на здания в Украйна, в които е живял Христо Ботев

Министерският съвет утвърди план за безплатно придобиване от българската страна посредством подаяние на здания в Украйна, в които е живял Христо Ботев през 1866-1867 година Предвижда се постройките да бъдат оповестени за обществена държавна благосъстоятелност и да се дават за ръководство на Министерството на образованието и науката.

През 2015 година парцелът, който се намира в село Задунаевка, Одеска област, е пререгистриран от държавен нотариус в резултат на подписани контракти за подаяние сред притежателя им Мария Вакаренкова и Димитър Тучков - тогава настоящ Генерален консул на Република България в Одеса. След реконструиране на постройките Димитър Тучков е декларирал предпочитание да подари безплатно парцела на българската страна.

Средствата за покриване на разноските за ръководство на постройките ще се обезпечат от бюджета на МОН или ще се плануват по Националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “. Предстои да бъдат прегледани опциите, които дава украинското законодателство за потреблението и опазването им.

Посвещаването на постройките на делото и живота на Христо Ботев са подбудени от опцията за опазване и разпространение на културното завещание на България отвън рамките на страната, както и за предпазване на историята измежду българската диаспора в Украйна.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на част от групова археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Момчилград за период от 10 години. Частта от груповата археологическата недвижима културна полезност „ Скално светилище “, част от „ Култов център - Татул “ е с обща повърхност 4211.00 кв. м. и се намира в област Кърджали, община Момчилград, село Татул, околност „ Землище на село Татул “. Предоставянето на недвижимата археологическа културна полезност ще подкрепи за популяризирането, социализирането и развиването на археологическия обект. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей в град Кърджали.

Съгласно друго държавно решение парцели - обществена държавна благосъстоятелност се афишират за парцели - частна държавна благосъстоятелност. Имотите са с предоставени права за ръководство на Министерство на защитата и с отпаднала нужда за ведомството и Българската войска. Като парцели - частна държавна благосъстоятелност, с тях могат да се правят разпоредителни дейности, според Закона за държавна благосъстоятелност /ЗДС/ и Правилника за използване на ЗДС. Обектите със заменен статут се намират в гр. Самоков (област Софийска), с. Чарган (област Ямбол), гр. Хасково (област Хасково) и с. Лозарево (област Бургас).

За частна държавна благосъстоятелност са оповестени две здания, ситуирани в гр. Сеново, община Ветово, област Русе и с. Синдел, община Аврен, област Варна. Правителството даде единодушието си те да бъдат отстранени от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ поради отпадналата нужда от потреблението им, както и неприятното им градивно положение. В постройките не са ситуирани обекти на железопътната инфраструктура, според § 1, т. 1 от Допълнителните разпореждания на Закона за железопътния превоз. Тяхното унищожаване е належащо за осъществяване на планове, изпълнявани от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

Община Дупница получава правото на благосъстоятелност върху държавен парцел с повърхност 57 838 кв. м в землището на гр. Дупница. Имотът е нужен за осъществяване на план, който включва закриване и рекултивация на общинското хранилище за неопасни боклуци в околност „ Злево “. Дейностите се финансират по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година Основната цел на плана е възстановяване на екологичните характерности на региона, попречване на негативните въздействия върху съставените елементи на околната среда и произлизащите от тях опасности за здравето на популацията.

На министъра на младежта и спорта се разпорежда да подписа контракт за покупка на идеални елементи от парцел в интерес на страната. С плана на Решение на Министерски съвет се разпорежда на министъра да придобие 77,13 на 100 идеални елементи от парцел, намиращ се в област Благоевград, в землището на гр. Якоруда, в околност Трещеник, ведно с издигнатата в парцела солидна постройка, представляваща туристическа хижа „ Хотел Трещеник” с РЗП от 2 320 кв.м. Имотът е благосъстоятелност на Сдружение „ Български туристически съюз “ (БТС). Поради невъзможността БТС да погаси насъбрани през минали години финансови отговорности към Министерството на младежта и спорта, които са в размер на 1 650 609,98 лева, се предлага тяхното цялостно споразумяване да стане по схемата „ дълг против благосъстоятелност “.

Одобрен е план на Протокол за изменение на Споразумението с Румъния по отношение на презгранични интервенции за Air Policing

Правителството утвърди план на Протокол за изменение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния по отношение на презгранични интервенции за Air Policing като основа за водене на договаряния.

Измененията и допълненията имат за цел да регламентират опцията за осъществяване на презгранични интервенции за Air Policing от самолети от „ трета страна “ - членка на НАТО, изпълняваща задача по интензивен Air Policing на територията на Република България или Румъния.

С решението се упълномощава заместител - министъра на защитата Атанас Запрянов да организира договарянията и да подпише Протокола от името на държавното управление на Република България при изискване за следваща ратификация.

Приемането на решението не води до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет.

Одобрено е краткосрочно разсрочване на дължимите вноски по дълга на Афганистан към страната ни

Одобрен е план на Споразумение за изменение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Ислямска република Афганистан, подписано на 17 септември 2014 година, уреждащо дълга на Афганистан към страната ни, като основа за водене на договаряния.

Споразумението се променя по отношение на самодейността на страните от Г-20, подкрепена от Парижкия клуб, за краткотрайно прекъсване обслужването на задълженията на най-бедните страни до 30 юни на 2021 година Целта е подкрепяне на Афганистан, като страна с ниски приходи, при превъзмогването на пандемията от COVID-19, и обвързваните с това здравни, обществени и стопански последствия. Инициативата е една от главните ограничения в Плана за деяние на Г-20, признат по време на виртуална среща на министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20, извършена на 15.04.2020 година и допълнена на 14 октомври 2020 година Тя е използвана за повече от 70 страни, подобаващи за приемане на помощ от Международната асоциация за развиване от Групата на Световната банка (IDA), както и за „ най-слабо развитите страни “, съгласно определението на Организацията на обединените народи.

Споразумението планува краткотрайно, до 30 юни 2021 година, да бъдат прекратени както заплащанията по главницата, по този начин и лихвените заплащания, контрактувани в Споразумението сред Афганистан и България от 2014 година, само че не освобождава страната-длъжник от задължението да изплати дълга си в границите на в началото контрактувания интервал - до 30 април 2024 година

Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Ислямска република Афганистан от 2014 година планува споразумяване на афганистанския държавен дълг в размер на 50 626 256, 77 щ.д. по спогодби за икономическо съдействие и за даване на заем, подписани в интервала 1974-1986 година То е одобрено с Решение № 720 на Министерския съвет от 2014 година

Продължава присъединяване на страната ни в плана „ Традуки “

Министерският съвет утвърди план на Рамково съглашение за плана „ Традуки “ по отношение на поддръжка и ходатайство за планове в региона на превода в Югоизточна Европа.

„ Традуки “ съставлява Европейска мрежа за литература и книги. В множеството европейски страни стратегиите за превод към този момент са неразделна част от националните стратегии и начинания, ориентирани към разпространение и разпространяване на литературата и културата на страните. Европейската мрежа „ Традуки “, основана през 2008 година, излиза отвън тази рамка, избирайки интернационален и многостранен метод, като прибавя наднационални аспекти към поддръжката за преводите и литературата. „ Традуки “ се концентрира върху обмена сред немскоезичната литература и литературата на страните от Югоизточна Европа, както и върху литературния продан в границите на Югоизточна Европа.

До 31 декември 2020 година в плана „ Традуки “ вземат участие пълноправно Федералното министерство за европейските и интернационалните действия на Република Австрия, Министерството на външните работи на Федерална република Германия, Швейцарската културна фондация „ Про Хелвеция “, КултурКонтакт Австрия (по възложение на Федералното канцлерство на Република Австрия), Гьоте институт, Фондация „ С. Фишер “ (Берлин), Словенската организация за книгата, Министерството на културата на Република Хърватия, Департамент „ Култура” в държавното управление на Княжество Лихтенщайн, Културната фондация на Княжество Лихтенщайн, Министерството на културата на Република Албания, Министерството на културата и информацията на Република Сърбия, Министерството на културата на Румъния, Министерството на културата на Черна гора, Лайпцигският панаир на книгата, Министерството на културата на Република Северна Македония и Министерството на културата на Република България.

Настоящото съглашение планува присъединението на Великото херцогство Люксембург към плана „ Традуки “ от 1 януари 2021 година

От присъединението си към „ Традуки “ до момента България взе участие поредно в четири сесии за кандидатстване и оценяване на планове. Преди присъединението, когато страната ни е единствено участник, а не пълноправен член на програмата, са били подкрепяни спорадично и малцина български планове. Още след първата сесия, в която България взе участие като пълноправен сътрудник, българските кандидатури, както и успеваемостта на плановете ни, се усилват. Това е доказателство за ролята на участието ни в „ Традуки “ и за опцията да участваме равноправно в разискването и оценяването на кандидатурите, чийто резултат е увеличение на броя на утвърдените български планове.

С подписването на актуалното Рамковото съглашение, Министерство на културата на Република България ще продължи присъединяване си в плана за интервала 1 януари 2021 година - 31 декември 2023 година

Одобрени са резултатите от неофициалната видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт (части „ Младеж “ и „ Спорт “)

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в неофициалната видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт (части „ Младеж “ и „ Спорт “), извършена на 30 ноември и 1 декември. Министрите разискаха тематиката „ Младежка подвижност по време на пандемията от COVID-19 и по-късно - възкръсване на интернационалния юношески продан и трансграничните доброволчески действия “. Държавите членки припознават ролята на виртуалните юношески обмени като прийом за реализиране на тези действия по време на пандемията, като в същото време регистрират, че дейностите в цифрова среда не могат да заменят изцяло физическите подвижности.

Министрите дискутираха и по тематиката „ Международните спортни събития по време на пандемията от COVID-19 “. Обменът на отзиви открои разнообразни провокации пред организирането на интернационалните спортни събития, измежду които лимитирана интернационална подвижност, усложнена логистика, прецизни хигиенични протоколи и разнообразни правила за тестване и карантина в страните. Беше обърнато особено внимание на отрицателното влияние на пандемията от COVID-19 върху спорта във финансов аспект.

Съветът на Европейски Съюз по околна среда ще организира съвещание на 17 декември 2020 година в Брюксел. В рамките на съвещанието се чака министрите да реализират общ метод по две законодателни оферти - Европейския законодателен акт за климата и проекторегламента за изменение на Регламент (ЕО) № 1367/2006 по отношение на използването на наредбите на Орхуската спогодба за достъп до информация. Предвижда се Съветът да разиска и одобри два плана на изводи - „ Да създадем възобновяване кръгово и зелено” и Цифровизацията в интерес на околната среда “, както и да организира продан на отзиви по Стратегията на Европейски Съюз за резистентност в региона на химикалите: По пътя към нетоксична околна среда. В дневния ред е планувано и одобряването на обновен Национално избран принос на Европейски Съюз (NDC), който до края на 2020 година да бъде подаден в Секретариата на Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата.

На днешното държавно съвещание бяха утвърдени също рамкови позиции на Република България по отношение на оферти на Европейска комисия за: Регламент за ръководство на убежището и миграцията; Регламент по отношение на въвеждане на предварителна инспекция (скрининг) на жители на трети страни на външните граници и Регламент за справяне със обстановки на рецесия и форсмажорни условия в региона на миграцията и убежището. Рамковите позиции се отнасят до новия Пакт по миграцията и убежището на Европейска комисия.

Концесионният контракт за рандеман на гнайсошисти от находище „ Воденицата- 5” ще бъде преустановен

Концесионният контракт за рандеман на скалнооблицовъчни материали - гнайсошисти, от находище „ Воденицата-5 " ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки настояването от концесионера за това. Находище „ Воденицата-5 " се намира на територията на община Ивайловград, област Хасково. През м. декември 2006 година за него е подписан концесионен контракт с „ Булгнайс " ООД, гр. Ивайловград.

Съгласно друго държавно решение, софийското сдружение „ Ейч Би Минералс " ООД е новият концесионер на находище „ Богданово - запад ", от което се добиват строителни материали - варовици. Това реши Министерският съвет, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна. Находище „ Богданово - запад " се намира на територията на община Средец, област Бургас. Концесията за него е предоставена през юли 2008 година за 25 години на „ Строителни материали " АД. С днешното решение на Министерски съвет правата и отговорностите по предоставената концесия се трансферират напълно на „ Ейч Би Минералс " ООД. Условията по концесионния контракт остават без смяна. Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния.

Правителството реши също по този начин, че софийското сдружение „ Имвар “ ООД ще добива строителни материали - варовици и алевролити, от находище "Идилево ", ситуирано в землището на с. Добромирка, област Габрово. С днешното държавно решение сдружението е несъмнено за концесионер на находището. Концесионната повърхност е с размер от 75.3 дка. На база на количествата одобрени ресурси и планувания средногодишен рандеман, концесията се дава за период от 35 години. През този интервал сдружението възнамерява вложения в размер на 386 хиляди лева за застраховане на индустриалната си активност. За периода на деяние на концесията се чака постъпленията от концесионни заплащания да надвишават 400 хиляди лева с Данък добавена стойност. По закон тези доходи постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Севлиево.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за третото тримесечие на 2020 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната за третото тримесечие на 2020 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 880,72 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници – 3 084,09 лева, за командировки на регионални шефове – 2 985,80 лева и за командировки на ръководители и членове на държавни комисии – 375 лева За командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията не са осъществени разноски.

Правителството утвърди датите на религиозните празници през 2021 година на вероизповеданията, разнообразни от източноправославното

По предложение на управленията на религиозните общности в България държавното управление дефинира дните на религиозните празници през 2021 година на вероизповеданията, разнообразни от източноправославното. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник, чиновниците и служащите, които изповядват тези вероизповедания, могат да употребяват, по собствен избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата черква у нас са 5 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни - „ Св. Св. Апостоли Петър и Павел “, 1 ноември - „ Вси Светни “ и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското изповедание ще чества Рамазан байрам - на 12, 13 и 14 май, Курбан байрам на 20 и 21 юли и Рождението на Мохамед - 17 октомври.

За религиозната общественост на евреите празниците са на 29 март - Песах, 17 и 18 май - Шавуот, 7 и 8 септември - Рош Ашана и 16 септември - Йом Кипур.

Арменската апостолическа православна света черква ще чества Рождество Христово на 6 януари, 28 март - Цветница, 4 април - Възкресение Христово, 11 юли - Преображение Господне, 15 август - Успение Богородично, 12 септември - Кръстовден.

Празничните дни за обществото „ Бяло братство” са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов - 12 юли, Съборните дни - 19, 20 и 21 август, и Денят на Учителя - 27 декември.

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще честват шест съботни дни, в случай че съгласно трудовия им или длъжностен контракт са задължени да работят в тези дни.

Празници за Общество за Кришна схващане са Гаура Пурнима на 28 март, Рама Навами - 21 април, Нарасимха Чатурдаши на 25 май, Кришна Джанмапггами на 30 август, Ратха Ятра - на 18 септември.

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще честват на 26 май - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни).

Свидетелите на Йехова в България означават Възпоменанието на гибелта на Исус Христос на 27 март.

Евангелските църкви ще честват 31 октомври деня на Реформацията.

За празници на Будистката общественост в България са избрани: 12 февруари - Нова година, 8 април - Денят на Буда (Весак), 24 юли - Денят Дхарма и 8 декември - Денят Бодхи.

Бахайска общественост в България - 20 март Ноу Руз, 20 април - Резван, 23 май - декларацията на Баб, 28 май - възнесението на Бахаулла, 9 юли - Мъченическата гибел на Баб, Рождението на Бахаулла - 7 ноември.

Променят се одобрените оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 година по бюджета на МО

Министерският съвет одобри разпореждане за осъществяване на промени на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 година по бюджета на Министерството на защитата.

Извършени са промени на одобрения с член 11, алинея 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година индикатор по бюджета на Министерството на защитата оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 година, със сумата 199 982 хиляди лева, в сходство със подписаните контракти.

Министерският съвет утвърди 3 078 238 лв. за осъществяване на действия по 9 национални стратегии за развиване на образованието

Правителството отпусна 3 078 23 8 лв. за обезпечаване на дейностите по 9 национални стратегии, свързани с развиване на образованието. С тях ще се финансират действия за модернизиране на професионалното обучение посредством възобновяване на материалната среда, основаване на образователни стратегии и проекти, както и на пособия. Ще се поддържа и обмена на нововъведения сред учебните заведения, образованието на възпитаници по програмиране, както и квалификации на учители в предприятия.

Отпускат се и суми за погашение на хонорари на наставници на новоназначени учители, ко

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР