Министерският съвет публикува за обществено обсъждане Проект, в който се

...
Министерският съвет публикува за обществено обсъждане Проект, в който се
Коментари Харесай

Ето по какви правила ще се харчат милиардите от Плана за възстановяване

Министерският съвет разгласява за публично разискване Проект, в който се дефинират разпоредбите за възлагане на действия по вложения от крайни получатели на средства от Механизма за възобновяване и резистентност.

Припомняме, че предходната седмица бяха оповестени и модифицираните планове в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), в отговор на мненията на Европейската комисия.

Изпълнението на огромна част от вложенията, включени в Плана, ще се реализират посредством подписване на контракти с крайни получатели, които не са възложители по Закона за публичните поръчки.

" За реализиране на дейностите по вложенията ще е належащо тези крайни получатели да подписват контракти за осъществяване с други субекти ", коментира заместител министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в отчет към Проекта. По думите му задачата е да се контролира реда за подписване от крайни получатели на контракти за осъществяване на действия, както и да се понижи риска от измами, корупция и спор на ползи при разходване на средства от Механизма.

" Това е метод, използван по оперативните стратегии, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, вследствие на което е насъбран забележителен опит както от органите, участващи в ръководството и контрола на тези стратегии, по този начин и от изпълнителите на планове. Посоченият метод е различим и използван от участниците в икономическия живот на страната, което ще понижи напрежението в системата от въвеждането и използването на нови правила ", коментира министърът на финансите.

Правилата

Крайните получатели ще разпореждат действия след осъществяване на процедура за избор с обществена покана. Такава процедура ще се организира, когато дейностите по утвърдената инвестиция са с планувана стойност по-голяма или равна на:

50 000 лева, без налог върху добавената стойност, за строителство;
30 000 лева, без налог върху добавената стойност, за доставки или услуги.

Срокът за подаване на офертите в процедурата не може да бъде по-кратък от 7 дни от публикуването на поканата.

Определянето на реализатор при осъществяване на процедурата ще се прави въз основа на стопански най-изгодната оферта. След приключване на периода за подаване на предложения крайният адресат преглежда и прави оценка постъпилите предложения.

Предложения и мнения по Проекта ще могат да се вършат до 21 април.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР