Министерският съвет прие Решение за предложение до президента на Република

...
Министерският съвет прие Решение за предложение до президента на Република
Коментари Харесай

Проф. д-р Пенка Переновска е предложена за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие

Министерският съвет одобри Решение за предложение до президента на Република България за издаване на декрет за награждаване на проф. доктор Пенка Переновска с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие за изключително значими заслуги за развиването на здравната просвета и процедура и в частност на педиатрията и детската пулмология в Република България.

През 1973 година проф. доктор Пенка Переновска приключва медицина в Медицински университет – София и стартира работа в Първа детска клиника в УМБАЛ „ Александровска “, където работи и до през днешния ден. Има три специалности – „ Педиатрия “ (1986 г.), „ Детска пневмология и фтизиатрия “ (2009 г.) и „ Здравен мениджмънт “ (2008 г.). От 2004 година е доцент, а от 2012 година – професор в Катедрата по педиатрия на МУ – София. В интервала 2008 – 2022 година е шеф на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „ Александровска “.

Научните й ползи са ориентирани към диагностичните благоприятни условия на бронхоскопията и бронхоалвеоларния лаваж при дни с хронични белодробни болести, вродени аномалии на дихателната система, муковисцидоза, астма при деца и въздействието на инхалаторни кортикостероиди върху растежа и тежестта при деца с бронхиална астма, профилактика и терапия на острите респираторни инфекции и други Има над 300 научи изявления и участия в български и интернационалните научни конгреси. Автор и съавтор е на 8 учебника. И понастоящем е началник на докторанти и на специализанти по педиатрия и по детска пневмология и фтизиатрия.

Сред огромните научни достижения на проф. Переновска е провеждането на първото в Европа проучване на петте класа имуноглобулини и имуноглобулин съдържащи кафези на кръвта и в бронхиалния секрет при деца с разнообразни хронични белодробни заболявания. Взема интензивно присъединяване в основаването на интердисциплинарна група за следене на дихателната функционалност и образование на деца с заболяването на Дюшен.

Проф. Переновска е била заместник-председател на Българска асоциация по педиатрия и на Българска асоциация по детска пневмология. Съосновател е на Българското сдружение по ваксинопрофилактика. Дълги години проф. Переновска е народен съветник, а все още е основен координатор на Експертния съвет по педиатрия към министъра на опазването на здравето.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР