Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за

...
Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за
Коментари Харесай

За ратификация е предложено Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на България и Европейската космическа агенция

Министерският съвет одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на Република България и Европейската галактическа организация.

В рамките на неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност, извършено на 15.02.2022 година, от името на България, министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер подписа Споразумение за европейска кооперираща страна с Европейската галактическа организация.

Споразумението продължава взаимната работа с ЕКА за развиване на устойчивостта и конкурентоспособността на българските предприятия в галактическия бранш, както и за запазване на научния капацитет, като бъдат разширени дейностите и уговорките на страните. В периода на осъществяване ще бъде изработен и промеждутъчен обзор на успеваемостта, въз основа на който България ще има опция да премине към Асоциирано участие преди приключване на петгодишния период на програмата, ако присъединяване на компаниите и реализирането на плановете са достигнали нужното равнище на развиване.

С акта на ратификация се дава опция за достъп на българските компании (в това число дребни и междинни предприятия) и на университетските и изследователските организации до присъединяване в планове по осъществяването на действия, свързани с галактическото пространство, това ще разшири границите на обвързваните с космоса научни познания и изследователска активност, в поддръжка на нововъведенията, конкурентоспособността и икономическият напредък. Също ще даде условия за ускорение процеса на прекосяване на България към Асоциирано участие в ЕКА.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР