Министерският съвет прие Решение за осигуряване на държавна гаранция за

...
Министерският съвет прие Решение за осигуряване на държавна гаранция за
Коментари Харесай

Представят експозицията „Франц фон Щук“ в Квадрат - 500

Министерският съвет одобри Решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция „ Франц декор Щук " в Квадрат - 500 на Националната изложба, представяща движими културни полезности владеене на Музей „ Вила Щук ”, гр. Мюнхен, Федерална република Германия.


Изложбата ще се организира в Квадрат - 500 на Националната изложба в интервала от 15 април до 13 октомври 2024 година

Франц декор Щук е международно прочут немски художник-символист, последовател на естетиката на символизма и експресионизма, един от водещите художници на Сецесиона в Мюнхен и професор в Академията там. В изложбата ще бъдат показани 12 броя движими културни полезности, след които са и най-известните творби на художника, като „ Пазителят на Рая " и „ Грях ". Картините са основани в интервала от края на XIX и първата четвърт на ХХ век. Те са част от немското културно завещание и са държавна благосъстоятелност, владеене на Музей „ Вила Щук ", гр. Мюнхен, Германия. Същите са с висока художествена стойност, като застрахователната им оценка е на стойност 7 537 000 евро.

Националната изложба има картината „ Луцифер " (1980 г.), която е една от най-знаковите произведения на Франц декор Щук. Същата взе участие в голям брой интернационалните изложения от 1972 година досега. Изложбата „ Франц декор Щук " е част от дейните старания, които поставя Националната изложба да бъде развивано съдействието и доста повишен обменът в региона на образните изкуства. Галерията търси, събира, документира, съхранява, учи и разпространява културни полезности в региона на българското и задграничното образно изкуство с познавателна, просветителна, научна и естетическа цел на територията на Република България.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР