Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон
Коментари Харесай

Правителството одобри промените в Закона за културното наследство


Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното завещание. Проектът, импортиран на днешното съвещание от министъра на културата Кръстю Кръстев, е в осъществяване на държавната стратегия.

Целта на утвърждения от държавното управление законопроект е реализиране на по-съвременна, ефикасна и съответна регулация на режимите и дейностите, свързани с опазването на недвижимото културно завещание. Досега настоящият Закон за културното завещание не успяваше да даде нужната протекция на огромен брой културни полезности и това даде явен сигнал, че страната следва да премисли своята политика за запазване на тази основна част от националната ни сигурност и еднаквост.

Една от най-важните промeни цели да усъвършенства и усъвършенства съгласувателните процедури по закона. Това е процедурата по член 84 за съгласуването на капиталовите планове и претенции за намеси в предпазени територии за запазване на културното завещание. Съкращават се наполовина  съществуващите периоди за координиране – от 4 на  2 месеца. Оптимизират се дейностите и се опростява процедурата по координиране, като се минава от  „ двустепенно “ координиране /НИНКН и Министерство на културата/ на „ едностепенно “ - от профилирана дирекция в Министерство на културата. Намалява се обсегът на съгласувателните действия и намеси в предпазени територии за запазване на културното завещание, за които се изисква мнение на СЕСОНКЦ. Дефинират сe  краткотрайни режими за запазване на към този момент декларирани недвижими културни обекти, за които липсват такива режими, до даването на финален статут.

Със законопроекта се предлага закриване на общинските звена в районите за обмисляне от равнище 2, избрани в Закона за районното развиване, които още от момента на основаването си по закон или не бяха дейно конституирани или се оказаха неспособни да реализират вменените им пълномощия. Функциите на общинските звена ще бъдат трансферирани в районните структури на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).

Предвижда се и разширение на функционалностите на НИНКН, а точно - прибавяне на дейностите по мониторинг на положението на недвижимите културни полезности посредством систематични наблюдения, както и присъединяване в процедурите по раздел II от глава V на ЗКН - проучване на обекти, които могат да бъдат избрани и декларирани като недвижими културни полезности, както и подготовка на отводи за обявление.

Въвежда се нова категоризация на недвижимите културни полезности съгласно тяхната културна и научна стойност и публичната им значителност. Категорията „ локално значение “ се разделя на две категории, като се предлага въвеждане на нова категория - " районно значение “. Новата категоризация има отношение и към препоръчаните промени, свързани с допустимостта на намесите в недвижимите културни полезности.

Регламентира се по нов метод процедурата по идентифициране на недвижимите културни полезности. С цел попречване на благоприятни условия за увреждане или заличаване на даден обект в интервала от започване на неговото проучване до декларирането му като недвижима културна полезност със заповедта на министъра на културата за започване на изследването се открива режим на превантивна отбрана, който работи от връчването на заповедта до привършване на процедурата по предварителна оценка, само че за не повече от шест месеца. Превантивната отбрана включва възбрана за цялостно или отчасти унищожаване на обекта на идентифициране и отпада автоматизирано след приключване на шестмесечния период.

Ускорява се процедурата, обвързвана с декларирането на обекти, които могат да бъдат избрани като недвижими културни полезности, както и отводите за обявление. Предвижда се ограничение на кръга от пълномощия на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимото културно завещание (СЕСОНКЦ). По в този момент настоящата процедура, близо 40 000 обекта би трябвало да бъдат прегледани от СЕСОНКЦ, с цел да получат финален статут на недвижими културни полезности.

Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР