Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон
Коментари Харесай

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие.

Разработването на плана на Закон за изменение на Закона за биологичното многообразие е директно обвързвано с нуждата от основаване на органи за ръководство на мрежата Натура 2000 и осъществяване на Реформа 1 (C5.R1): „ Създаване на конструкция за ръководство на мрежата Натура 2000 “ към Националния проект за възобновяване и резистентност.

Целите на създадения нормативен акт са директно свързани със основаването на по-голяма успеваемост при ръководството на Европейската екологична мрежа „ Натура 2000 ”, както и подобряването на изискванията за запазване на биологичното многообразие.

Чрез проектозакона се конституират органи за ръководство на мрежата Натура 2000 на национално и районно равнище. Предвидено е на национално равнище орган за ръководство да бъде министърът на околната среда и водите. На районно равнище – като орган за ръководство в териториалния обсег на активност на съответната районна ревизия по околната среда и водите се дефинира шефът на съответната Регионална ревизия по околната среда и водите, за предпазените зони на териториите на Националните паркове по Закона за предпазените територии орган за ръководство на предпазените зони ще бъде шефът на съответната Дирекция на Национален парк, а за предпазените зони и частите от предпазени зони, попадащи в морските пространства на Република България, районен орган за ръководство ще бъде шефът на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “. Предвижда се основаването на Комитети на заинтригуваните страни към Органите за ръководство на мрежата Натура 2000 на районно равнище.

Въвежда се и задължението за създаване на характерни и подробни цели и на проекти за ръководство на всички предпазени зони. По този метод предпазените зони ще бъдат ръководени на база проекти за ръководство, в които ще се дефинират характерни за зоните подробни цели и ограничения на запазване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР