Министерският съвет прие решение за одобряване на План за действие

...
Министерският съвет прие решение за одобряване на План за действие
Коментари Харесай

МС одобри План за действие за 2024 г. със 174 мерки от членството ни в ЕС

Министерският съвет одобри решение за одобрение на План за деяние за 2024 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейския съюз (ЕС), оповестиха от пресслужбата на кабинета.   Планът за деяние за 2024 година е направен въз основата на предложенията на работните групи към Съвета по европейските въпроси.   В него са включени и неизпълнените ограничения от Плана за 2023 година.   В Плана за деяние за 2024 година са включени 174 ограничения, свързани с правенето на нормативни актове, въвеждащи условията на наставления на Европейски Съюз със период за транспониране през 2024 година и до края на април 2025 година, както и наставления и рамкови решения, чиито период за транспониране е изминал, само че към момента не са въведени; обезпечаването на използването на учредителните контракти, регламентите и решенията на ЕС; осъществяване на поети задължения в границите на Пилотния план за правото на Европейски Съюз или в границите на процедури за нарушавания по член 258 от Договора за действието на ЕС; докладване на Европейската комисия (ЕК) и/или обвързване за даване на информация според учредителните контракти, директивите, регламентите и решенията на Европейски Съюз.

  Особена угриженост провокират ограниченията, свързани с премахване на позволени от България нарушавания на правото на Европейски Съюз. В плана са включени 43 ограничения, свързани с поети задължения в границите на 39 процедури за нарушаване.   През 2024 година ще продължи ежемесечното отчитане на Плана за деяние в границите на Съвета по европейските въпроси и на всеки три месеца пред Министерския съвет.   С друго свое решение кабинетът утвърди отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз към 31 декември 2023 година.

  От общо 194 ограничения в Плана за 2023 година са изпълнени 139 ограничения. Неизпълнените ограничения са 55. Процентът неизпълнени ограничения е 28,4. В края на 2022 година процентът неизпълнени ограничения беше 34,7.   Неизпълнените ограничения се трансферират в Плана за 2024 година. От неизпълнените в период ограничения 35 са законопроекти, от които 15 са утвърдени от Министерския съвет и са импортирани в 49-ото Народно заседание, напомнят от държавната осведомителна работа.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР