Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетение по осъдително

...
Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетение по осъдително
Коментари Харесай

Правителството ще плати обезщетение на Симеон Сакскобургготски за имотите, които съдът обяви за държавни

Министерският съвет одобри решение за погашение на обезщетение по неоправдателно решение на Европейския съд по правата на индивида, оповестиха от държавната пресслужба.

Министерският съвет одобри решение за погашение на обезщетение в осъществяване на решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) против България.

То е по делото „ Сакскобургготски и Хробок против България ", в което Европейски съд по правата на човека отхвърли като неприемливи по-голямата част от недоволствата на жалбоподателите и откри нарушавания на член 1 от Протокол № 1 (защита на собствеността) и на член 6 § 1 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи (достъп до съд) единствено във връзка с две недоволства, свързани с наложения през 2009 година от Народното събрание (НС) мораториум. А точно: че мораториумът нарушава правата им на държатели на горски площи, тъй като работи прекомерно дълго и не предстои на обжалване пред съд (чл. 1 от Протокол № 1 ). Другото почетено недоволство е, че жалбоподателите не са могли да апелират пред съд решението на Народно събрание в частта за мораториума върху разпореждането и комерсиалното прилагане на парцелите (чл. 6).

С решението си от 2 май 2023 година Европейски съд по правата на човека приема, че за нарушаването на член 1 от Протокол №1 следва да присъди на Симеон Сакскобургготски  Симеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 година в София. Той е наследник на Цар Борис ІІІ и Царица и Мария-Луиза Хробок обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро за целия интервал, през който е в действие мораториума - от 18 ноември 2009 година до сегашния миг. Но защото националното правосъдно произвеждане за горите е висящо и с цел да се предотврати неоснователното обогатяване на жалбоподателите от решението му за компенсацията, Европейски съд по правата на човека постановява: в случай че националните съдилища в последна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са притежатели на горските парцели или на някои от тях, те ще би трябвало да възстановят на страната съответната част от присъденото обезщетение, ако то е изплатено в това време.

При това изискване Европейски съд по правата на човека постановява, че в границите на три месеца от влизане в действие на решението му страната следва да заплати на жалбоподателите обезщетение от 1 635 875 евро, както и 184 евро за разноски и разходи в производството.

Съгласно член 46 § 1 от Конвенцията решението по делото „ Сакскобургготски и Хробок против България " е наложително за българската страна.

На 18 януари т.г. на първа инстанция Софийският областен съд напълно почете исковете на страната по делото за собствеността на 16 500 дка рилски гори. Но защото решението не е дефинитивно, на този стадий страната следва да заплати присъденото от Европейски съд по правата на човека обезщетение.

 

Следват всички решения, взети на днешното съвещание на Министерски съвет:

 

Удължава се срокът за пререгистрация на лицата, разселени от Украйна, с предоставена краткотрайна протекция

Министерският съвет одобри Решение за изменение и допълнение на Решение № 642 на Министерския съвет от 4 август 2016 година за одобряване на мостри на регистрационни карти, които се издават от Държавната организация за бежанците при Министерския съвет. Промяната касае периода за пререгистрация на лицата, разселени от Украйна, с предоставена краткотрайна протекция, по отношение на удължение на периода на краткотрайната протекция на територията на Република България до 4 март 2025 година Процесът по пререгистрация ще продължи до 31.03.2024 година

 

Правителството утвърди Годишна стратегия за присъединяване на България в процеса на взимане на решения на Европейския съюз за 2024 година

С Решение на Министерския съвет беше призната Годишна стратегия за присъединяване на Република България в процеса на взимане на решения на Европейския съюз през 2024 година.

Годишната стратегия дефинира въпросите от европейския дневен ред, които са от предпочитано значение за страната през настоящата година и формулира националния интерес по всеки един от тях. Тя подсигурява координираното и дейно присъединяване на страната на всички равнища в процеса на взимане на решения на Европейски Съюз и поредното използване на европейските политики.

 

Правителството утвърди доклад на шестмесечната стратегия с предпочитаните за България тематики и досиета по време на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз (1 юли - 31 декември 2023 г.)

С Решение на Министерския съвет беше признат Отчет на Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз (юли - декември 2023 г.).

Отчетът дава систематизирана информация по отношение на развиването на дебатите по предпочитаните тематики и досиета, включени в европейския дневен ред и избрани като значими за България в Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз (юли -декември 2022 г.).

В Шестмесечната стратегия бяха включени 67 законодателни досиета и тематики, които бяха предпочитани за страната ни през второто полугодие на 2023 година по време на Испанското председателство и по които България се стремеше в оптималната степен да отбрани националния интерес.

Развитието по досиетата и тематиките беше постоянно докладвано на съвещанията на Съвета по европейските въпроси.

 

Правителството утвърди шестмесечна стратегия с предпочитаните за България тематики и досиета по време на белгийското председателство на съвета на Европейски Съюз (1 януари-30 юни 2024 г.)

С Решение на Министерския съвет беше призната Шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз (1 януари- 30 юни 2024 г.).

Тя е действен документ, който цели да насочи напъните на българската страна към отстояване на националните ползи и позиции по значимите за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз по време на шестте месеца на новото Председателство.

Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз (1 януари - 30 юни 2024 г.) включва съответните теми/досиета и задачите, които си слагаме по тях в другите формати на Съвета на Европейския съюз в областите „ Общи въпроси ", „ Икономически и финансови въпроси ", „ Правосъдие и вътрешни работи ", „ Земеделие и риболовство ", „ Транспорт, телекомуникации и енергетика ", „ Социална политика, претовареност и опазване на здравето ", „ Образование, юноша, просвета и спорт ", „ Конкурентоспособност " и „ Околна среда ".

В Шестмесечната стратегия са включени общо 55 законодателни досиета и тематики, които ще бъдат предпочитани за страната ни през идващите 6 месеца по време на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз, и по които ще се стремим в оптималната степен да защитим националния интерес.

 

Правителството одобри отчета за активността през 2023 година на Съвета по европейските въпроси

Министерският съвет одобри Годишния отчет за активността на Съвета по европейските въпроси през 2023 година

Докладът съдържа информация за взетите от СЕВ решения в осъществяване на отговорностите, предоставени му с Постановление на Министерски съвет 85/2007 в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейския съюз и за гарантиране пълноценното присъединяване на България в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, както и във връзка с мониторинга на осъществяването на уговорките, произлизащи от участието на страната в Европейски Съюз.

През 2023 година СЕВ изцяло възвърне естествения си темп на работа от интервала преди епидемиологичното разпространяване на COVID-19 и организираше постоянни съвещания всяка седмица, като по този метод подсигурява условия за дейно разискване на българските позиции и за координирано присъединяване на България в процеса на взимане на решения в границите на Европейски Съюз. През миналата година СЕВ одобри общо 584 решения, отразени в 47 протокола.

Приетите от СЕВ решения в интервала 1 януари - 31 декември 2023 година се отнасяха до правенето на единни и съгласувани национални позиции за присъединяване при разискванията в Съвета на Европейски Съюз и в неговите подготвителни органи по предпочитаните за Съюза политики: Европейския зелен пакт, Европа, готова за цифровата ера; развиване на стопанска система в полза на хората. Акцент беше подложен и върху подсилване на подготвеността и устойчивостта на Европейски Съюз в подтекста на бъдещи здравни кризи; отстояване на общоевропейските полезности.

И през 2023 година наложеният координационен механизъм по въпросите на Европейски Съюз в България, както и построеният административен потенциал, без значение от извънредно натоварения дневен ред в Европейския съюз, поради заключителния стадий в институционалния цикъл в Съюза заради идните избори за Европейски парламент през месец юни 2024 г, затвърдиха главната роля на СЕВ както за правенето на единни и съгласувани национални позиции, по този начин и във връзка с мониторинга на осъществяването на уговорките, произлизащи от участието на страната в Европейски Съюз.

 

Правителството утвърди включването на спомагателни ограничения в Националната пътна карта с действия по съдействие с Организацията за икономическо сътрудничество и раз за тригодишния интервал от 2023 до 2025 година

Министерският съвет утвърди включването на спомагателни ограничения в Национална пътна карта с действия по съдействие с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за тригодишния интервал от 2023 до 2025 година

В Националната пътната карта са включени ограничения и действия, които имат за цел да подкрепят напредъка на България в процеса на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. В рамките на този развой комитетите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз организират цялостни прегледи и насочат към България рекомендации, касаещи националното законодателство, политики и открити практики, което допуска от време на време включване на нови ограничения в Националната пътна карта.

Включването на спомагателни ограничения в Пътната карта цели да бъде основан инструмент за наблюдаване на осъществяването на съответните условия, което ще подкрепи постигането на резистентен прогрес в процеса на присъединение.

С плана на Решение на Министерския съвет се планува Междуведомственият координационен механизъм да прави обзор на осъществяването на Пътната карта на всеки 6 месеца и при нужда да утвърждава включване на нови ограничения, които да предложи за приемане от Министерския съвет.

Предлаганият план на РМС има значимо значение за опазване и ускорение на динамичността на подготовката ни за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Кандидатурата на страната ни за член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз се употребява с необятна поддръжка измежду страните-членки, само че за подсилване на нашите позиции е належащо да бъде демонстриран резистентен и дълготраен ангажимент по повод присъединението на страната ни към Организацията, към нейните правила и цели.

 

Разрешава се присъединяване в интервенцията КFOR с до 150 военнослужещи от България

Министерският съвет одобри Решение за разрешаване присъединяване в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КFOR) с до 150 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с персоналното им оръжие, екипировка и военна техника.

Към сегашния миг Въоръжените сили на Република България вземат участие в КFOR с до 35 военнослужещи и в допълнение с персонален състав към 2-ри батальон от Силите на оперативния запас (ORF) на КFOR с до 150 военнослужещи, изпълняващи плануваните задания по силата на съглашението сред НАТО и Европейски Съюз „ Берлин Плюс ". В съглашението е декларирано, че ORF са споделени и могат да вземат присъединяване в двете интервенции провеждани в зоната за взаимни интервенции „ Балкани " ((Balkan JOA-BJOA) - КFOR и ALТНЕА).

 

Министерският съвет утвърди План за надзор и попречване разпространяването на Африканска чума по свинете в България за интервала 2024 - 2026 година

Министерският съвет утвърди План за надзор и попречване разпространяването на Африканска чума по свинете в Република България за интервала 2024 - 2026 година Предложените в Плана ограничения са продължение на пакета от ограничения, прилагани на територията на страната от 2020 година, за организацията за обявяване, информиране, реагиране и ръководство на силите и средствата на органите на изпълнителната власт.

В осъществяване на ограниченията в Плана с изключение на структурите към Министерството на земеделието и храните са ангажирани още и Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Министерството на превоза и известията, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на финансите, ветеринарномедицинските факултети, Българският ветеринарен съюз и Националното съдружие на общините в Република България.

Координираното използване на ограниченията, заложени в настоящия досега в План от 2020 година, способства за постоянна наклонност на спад на засегнатите обекти и унищожени животни и опцията за отпадане на част от рестриктивните мерки за търговия с живи животни и артикули, добити от тях.

Въпреки че в последните две години няма наранени индустриални обекти или фамилни ферми, рискът във връзка с болестта остава висок заради повсеместното му разпространяване измежду популацията на дивите прасета в Европа, в това число и измежду дивите прасета на територията на Република България.

 

Разширен е обсегът на осведомителната активност на регионалните осведомителни центрове

Със свое решение държавното управление утвърди разширение обсега на осведомителната активност на регионалните осведомителни центрове (ОИЦ), като мрежа от структури на районно (областно) равнище. Първоначално те бяха основани за разпространение на Европейските структурни и капиталови фондове, а след това - и на Европейските фондове при споделено ръководство в България, с съществена функционалност - обезпечаване на настояща, безвъзмездна и експертна информация за опциите за финансова поддръжка със средства от тези фондове на Европейски Съюз.

С това решение ОИЦ ще бъдат ангажирани и с обезпечаването на осведомителна поддръжка за стратегиите, финансирани от бюджета на Европейски Съюз по метода на директно ръководство от Европейската комисия с съответно посочен обсег - Фонд за нововъведения, Хоризонт, LIFE, Програма за конкурентоспособност на предприятията и дребните и междинните предприятия (COSME), Creative Europe, Механизъм за свързване на Европа и Еразъм +. Центровете ще обезпечават информация и за функционалностите на електронното приложение към „ Официалния вестник " на Европейски Съюз - Tender Electronic Daily, както и информация за оповестените обявления за възлагане на публични поръчки в други страни членки и такива, оповестени от институциите на Европейски Съюз, според от профила на икономическия оператор и декларирания от него съответен интерес.

Целта е поощряване и улеснение на българския бизнес и заинтригуваните стопански оператори в търсенето на реализация на икономическите им действия в по-широк териториален обсег. Достъпът на икономическите оператори до подобен вид информация основава капацитет за разрастване мащаба на тяхната активност и повишение на тяхната конкурентоспособност, като по този метод се обезпечава практическо използване на правилото на Единния пазар за свободно даване на услуги и доставки, съгласно Договора за действието на Европейския съюз.

 

Одобрена е бюджетната процедура за 2025 година

Със свое решение държавното управление утвърди бюджетната процедура за 2025 година в периода, избран от Закона за обществените финанси. Целта е основаване на нужната организация и съгласуваност сред обособените разпоредители с бюджет в процеса на бюджетното обмисляне.

Определени са стадиите, периодите, разпределението на отговорностите и условията към разпоредителите с бюджет, както и базата за създаване и актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2025-2027 година и за сформиране на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2025 година.

Бюджетната процедура е съобразена със периодите по използването на механизмите и ограниченията, заложени в главните стадии на Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите политики през 2024 година.

Програмен формат на бюджет за 2025 година ще ползват всички първостепенни разпоредители с бюджет, чиито бюджети са част от държавния бюджет, като се изключи Народното събрание и на правосъдната власт. Това е инструмент на държавното управление за повишение на качеството на ръководство на обществените финанси, възстановяване на процесите на обмисляне и правене на проектобюджетите на бюджетните организации, повишение на прозрачността и отчетността на бюджетните системи.

В сходство с § 7 и 10 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година правосъдната власт ще ползва и програмен формат на бюджет според призната от Пленума на Висшия правосъден съвет Методология за програмно бюджетиране в правосъдната власт, съответстваща на използваните общи условия за структурата и наличието на програмните формати на бюджет по Закона за обществените финанси, за което в бюджетната процедура за 2025 година са включени съответните разпореждания.

 

Правителството се разпореди с парцели

Правителството промени статута на част от парцел, възложен за ръководство на Национална компания „ Железопътна инфраструктура ". Имотът съставлява постройка на територията на област Плевен, гр. Левски, а статутът и се трансформира от обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност. Министерският съвет реши тя да бъде отстранена от активите на Национална компания,,Железопътна инфраструктура " заради неприятното и техническо положение.

Кабинетът взе решение да разгласи част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за частна държавна благосъстоятелност. Обектът се намира на бул.,,Македония " 140 в гр. Силистра и включва три остарели пристройки - солидна едноетажна постройка със застроена повърхност 21 кв. м, солидна едноетажна постройка ( склад) с повърхност 79 кв. м и солидна едноетажна сграда(пристройка към склад), със застроена повърхност 7 кв. м, в ръководство на Професионална гимназия по строителство „ Пеньо Пенев " - гр. Силистра към Министерство на образованието и науката. Със заповед на кмета на Община Силистра те са оповестени за рискови и подлежат на срутване. Според държавното решение Професионалната гимназия по строителство „ Пеньо Пенев " - гр. Силистра ще може ги да отстрани за своя сметка при съблюдаване на условията на член 197 от Закона за устройството на територията.

 

Кабинетът утвърди спомагателни разноски от 262 200 лева за интеграция на ЕИСС

Министерският съвет утвърди през днешния ден спомагателни разноски по бюджета на правосъдната власт от 262 200 лева за интеграция на Единната осведомителна система на съдилищата /ЕИСС/ с Автоматизираната осведомителна система „ Търговска неплатежоспособност ".

Интеграцията се постанова предвид на последните промени в Търговския закон и транспонирането в националното законодателство на условията на инструкция за преструктуриране, за опрощаването на отговорности и възбраната за реализиране на активност, за ограниченията за повишение на успеваемостта на производствата по преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности.

Средствата ще се обезпечат за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2024 година

 

България ще взе участие в Регионалната стратегия на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Югоизточна Европа

България ще взе участие в Регионалната стратегия на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за Югоизточна Европа (ЮИЕ) с непринуден финансов принос в размер на 100 000 евро (195 583 лева.). Това реши Министерският съвет на Република България на своето съвещание през днешния ден. Финансирането ще бъде обезпечено от бюджета на Министерството на външните работи.

Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за ЮИЕ е учредена през 2000 година и има мощно позитивно влияние върху стопанските системи от района, като ги подкрепя да разпознават предпочитаните области за промени и предизвиква тяхното осъществяване, с цел да се приближат до стандартите и практиките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз. Чрез промените се цели също възстановяване на конкурентоспособността, привличането на повече и по-жизнеспособни вложения и повишение на стандарта на живот на жителите.

Целите на Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за ЮИЕ съответстват значително с целите на България за развиването на района на ЮИЕ и страните от Западните Балкани. Постигането на мощен и резистентен стопански прогрес на страните в ЮИЕ и Западните Балкани, доближаването им към стандартите и полезностите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз, развиването на постоянни демократични общества, проспериращи пазарни стопански системи и ефикасни правни системи, работещи на основата на върховенството на закона, са от първокачествен приоритет за България.

Отчитайки предпочитания темперамент на района за България, присъединяване на страната ни в Програмата ще съставлява добавена стойност, що се касае до въвличането на български специалисти в обмяната на опит и експертиза сред Организацията за икономическо сътрудничество и раз и страните от ЮИЕ в разнообразни тематични области.

След скорошното присъединение на България към Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна, присъединяване в Програмата за ЮИЕ в допълнение усилва равнището на ангажираност на страната ни с полезностите и дейностите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това ще има позитивен резултат върху интензивно течащия развой на присъединение на България към Организацията - наш главен външнополитически приоритет.

 

България оказва помощ на страни от Западните Балкани, Източното партньорство, Близкия Изток, Африка и Азия с планове за 2 743 792 лв.

Министерският съвет отпуска 2 7 43 792 лв. безплатна помощ за финансиране на планове в страни от Западните Балкани, Източното партньорство, Близкия Изток, Африка и Азия.

Проектите подхождат на географските и секторни посоки на Средносрочната стратегия за помощ за развиване и филантропична помощ на Република България за интервала 2020 - 2024 r. с приоритет върху страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

В страните от Западните Балкани ще бъдат финансирани общо 25 плана на стойност 1 574 018 лв..

В Република Северна Македония поддръжката е ориентирана към обезпечаване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги, отбраната и гарантирането на правата на индивида със особено внимание към дамите, децата и хората с увреждания, реализиране на демократични промени, а в Сърбия и Албания - към подкрепяне на социално-икономическото развиване, обезпечаване на приобщаващо и качествено обучение и достъп до качествени здравни услуги.

В Босна и Херцеговина и Касово ще бъдат финансирани действия за възстановяване изискванията на образование в детски градини и учебни заведения, а в Черна гора - за поддръжка на здравния бранш в страната.

В Молдова, Армения и Грузия ще бъдат финансирани общо 9 плана на стойност 560 701 лв..

Акцент измежду утвърдените за финансиране оферти в Молдова са създаване на административен потенциал, обезпечаване на приобщаващо и качествено обучение и поощряване на междукултурния разговор. В Армения и Грузия ще бъдат осъществени планове в региона на образованието, гражданското общество и поддръжка за здравния бранш.

В района на Близкия изток и Северна Африка ще бъдат финансирани 6 плана на обща стойност 347 966 лв.. Те са ориентирани към обезпечаване на приобщаващо и качествено обучение (Ливан, Мароко), обезпечаване на устойчива претовареност за дами (Йордания) и на достъп до качествено опазване на здравето (Тунис).

В района на Африка на юг от Сахара ще бъдат подкрепени действия за обезпечаване на качествено и приобщаващо обучение.

Страната ни ще финансира план за образование на деца със специфични потребности във Виетнам.

Средствата са от бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за публична помощ за развиване и филантропична помощ. Изборът на плановете, осъществен дружно със страните бенефициенти, е в сходство със дилемите на българската външна политика, измежду които са подсилване европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развиване на страните сътрудници, инвестиция в сигурността и стабилността на страните от прилежащите на България райони.

 

„ Булнед-АМД “ ООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Деница “

„ Булнед-АМД “ ООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Деница ", ситуирана в землището на село Злидол, област Враца. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи най-малко 46 000 лв. в проучвателните действия.

 

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика “

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика " на 5-6 февруари 2024 година в гр. Монс, Кралство Белгия. По време на срещата министрите ще разискват бъдещата Кохезионна политика (КП) след 2027 година, нейните съществени цели, основните правила, които следва да управляват осъществяването ѝ, както и опциите за спомагателни ограничения за опростеното й използване след 2027 година

България ще отстоява позиция, че политиката за икономическо, обществено и териториално доближаване би трябвало да продължи да се осъществя като съществена, обща политика на Европейски Съюз за дълготрайни вложения в уравновесено и стабилно развиване на всички европейски райони. По подобен метод тя следва да способства както за намаляването на междурегионалните разлики, поради наследените структурни провокации, по този начин и за предотвратяването на нови неравенства поради последните рецесии, както и задачите на зеления и цифровия преходи. Ключово изискване, съгласно българската страна, с цел да бъде преходът обективен, е поддръжката за едва развитите райони да бъде още по-изразена и целенасочена.

Подкрепата от Кохезионната политика в браншове като обучение, инфраструктура, нововъведения и рационализация на предприятията е значима за повишение на световната конкурентоспособност на Съюза, както и прави районите по-добри места за живот и работа. Особено значим приоритет съгласно страната ни, който би трябвало да откри място в бъдещата Кохезионна политика, е намирането на отговор на отрицателните демографски трендове, като обезлюдяването на някои райони, ниските равнища на претовареност и „ приключването на мозъци ".

Принципът на споделено ръководство сред Европейската комисия и страните членки, включително опциите за избор на последните да вземат решение по какъв метод да се включат в реализирането на европейските цели, както и правилото на партньорството сред всички заинтригувани страни в програмирането и ръководството на финансовата поддръжка от Европейски Съюз ще създадат Кохезионната политика по близка до жителите, се споделя в позицията ни.

Необходимо е бъдещите правила за използване на политиката да регистрират досегашния опит и научените уроци. Намаляване на административната тежест от ръководството на стратегиите и плановете може да се реализира с уеднаквяването и хармонизирането на използваните правила за финансирането от обособените фондове на Европейски Съюз. Това би улеснило както достъпът до финансиране, по този начин и би помогнало да се допълват по-добре секторните политики, предоставяйки интегрирани решения на проблемите на обособените райони, съгласно техните особености и потребности.

 

За потребностите на регионалната администрация на област Габрово се дават безплатно освободени държавни запаси и военновременни ресурси

Министерският съвет прегледа и одобри решение за безплатно даване на освободени държавни запаси и военновременни ресурси: лекарствени артикули, медицински произведения и консумативи, персонални защитни средства, болнично-домакинско имущество, конфитюри и консервирани хранителни артикули за потребностите на регионалната администрация на област Габрово.

Лекарствените артикули, персоналните защитни средства, медицинските произведения и консумативи ще се дават за потребностите на държавните болнични заведения и Центъра за незабавна здравна помощ на територията на област Габрово. Болнично-домакинското имущество и питателните артикули ще послужат за потребностите на институциите на територията на региона, предоставящи обществени услуги - домове за остарели хора, центрове за настаняване от фамилен вид, домове за лица с увреждания.

 

Правителството одобри Национална стратегия с начинания за отбелязването през 2024 година на 20-ата годишнина от участието на България в НАТО

С Решение на Министерския съвет на Република България бе призната Национална стратегия с начинания за отбелязването през 2024 r. на 20-ата годишнина от участието на Република България в НАТО.

С приемането на решението се утвърждават редица начинания за отбелязването на годишнината в страната и чужбина в течение на цялата 2024 r. Те са обединени от цялостна идея и общи послания, които показват принадлежността на България към най-големия и най-успешен политико-военен съюз в историята и към единната общественост на споделени полезности, ползи и подготвеност за взаимна отбрана.

Програмата е създадена по самодейност на заместител министър­председателя и министър на външните работи от Междуведомствена работна група с присъединяване на Министерствата на външните работи, на защитата, на вътрешните работи, на образованието и науката, на финансите, на нововъведенията и растежа и на Министерския съвет.

В програмата, наред с тържествените събития за отбелязване годишнината от присъединението на България към Алианса, са планувани начинания и съпътстваща осведомителна акция през цялата година, с които се цели да се увеличи разбирането най-много измежду младото потомство за същността и задачите на НАТО, за позитивите за България от участието в организацията, както и да се разсеят тиражираните подправени вести и разкази, и да се построи резистентност против външно въздействие, осведомително манипулиране и дезинформация. Планирани са и начинания отвън София, в редица общини в страната.

Паралелно с Националната стратегия през 2024 r. ще бъде изпълнявана и интернационална стратегия с празнувания, съгласно зараждащите събития в чужбина, в това число въз основа на начинания по настоящи оферти от страна на българските дипломатически представителства. Ще бъдат употребявани и опциите за взаимни празнувания по места със страните, с които дружно означаваме годишнината от участието в НАТО.

 

Одобрено е присъединяване на България като публична страна - сътрудник на Международното ревю WEBIТ

Министерският съвет одобри Решение за одобрение присъединяване на Република България като публична страна - сътрудник на Международното ревю WEBIТ, което ще се организира на 30 и 31 октомври 2024 година в гр. София.

Брандът WEBIT е напълно частна българска самодейност, стартирала през 2008 година, като до този миг сходен конгрес не съществува в света. Целта, която уредниците си слагат, е да трансформират имиджа на България посредством привличане на международни имена от софтуерната сфера, вложители, бизнесмени, топ мениджъри от най-големите компании в света и да трансфорат България в хъб на гении и благоприятни условия, за генериране на световни бизнес благоприятни условия.

До момента са провеждани събития WEBIT София първите три години. От 2012 година до 2016 година Турция става страна - сътрудник, по-късно се включват Индия, Сингапур, Обединени Арабски Емирства, Маями, Давос.

През 2018 година на състезанието за нов хазаин на годишното събитие на WBIT се явяват 27 страни и вземат участие градове, като Париж, Лондон, Тел Авив, Мадрид, Будапеща, Валенсия, Ротердам, Амстердам и други, които осъзнават и желаят да се възползват от силата на марката, която съгласно уредниците и участниците е с възвращаемост от над 60 милиона евро.

Последният план на WEBIT извършен през 2023 година в София- „ Адаптация към споделеното бъдеще ", имаше за цел позиционирането на столицата на България като място за срещи на най-големите международни финансови вложители в разнообразни области. На това мероприятие участваха вложители, които ръководят активи на обща стойност над 20 трилиона евро. Присъстваха някои от най-ярките мозъци в промишлеността, които показаха най-новите хрумвания и благоприятни условия и в същото време хрумвания за адаптиране към бързо изменящия се свят към нас. Успоредно с конференцията, WEBIT беше хазаин и на особено събитие InvestX - единствено за вложители, с фокус върху региона на Централна и Източна Европа. С InvestX, България влезе в лигата на международните държави-лидери, привличащи най-големите финансови вложители.

Събитие от подобен мащаб е натурален магнит за евентуални вложители и иноватори от целия свят, които от една страна търсят нови пазари за вложения от една страна, а от друга - опция за срещи на равнище страна и бизнес в България, за приемане на контакти и достъп до финансиране на международно равнище.

Държавата следва да взе участие в подобен вид начинания, които са мощен инструмент за привличане на вложения, благоприятни условия и нововъведения от целия свят.

 

Правителството утвърди позицията на България за изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в изключителното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 01 февруари 2024 r. в Брюксел, Кралство Белгия.

Основната цел на съвещанието на Европейския съвет е реализиране на договореност по средносрочната проверка на Многогодишната финансова рамка (2021- 2027 r.), в това число Механизма за Украйна. Освен това се чака водачите да дискутират военната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна, потреблението на замразените съветски активи за възобновяване на Украйна, както и обстановката в Близкия изток.

 

Одобрен е План за деяние за осъществяване на Стратегията за противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризма в Република България в интервала 2023-2027 година.

Министерският съвет на Република България одобри Решение за одобрение на План за деяние за осъществяване на Стратегията за противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризма в Република България в интервала 2023-2027 година.

Стратегията за противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризма в Република България открива целите на страната и дефинира основните дейности, посредством които да се изпълнят заложените цели и които са нужни за повишение на успеваемостта на системата за предварителна защита и попречване на изпирането на пари и финансирането на тероризма в Република България в интервала 2023 - 2027 година В тактика се вземат поради констатациите от направените през 2023 година актуализация на Националната оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма, Оценка на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм, свързани с виртуални активи и снабдители на услуги за виртуални активи, и Оценка на рисковете от финансиране на тероризъм в бранша на организациите с нестопанска цел.

В тактиката е планувано, че осъществяването и отчитането ѝ ще се правят посредством приемане на народен проект за деяние, в който се формулират знаци за премерване осъществяването на заложените стратегически цели.

В Плана за деяние са посочени съответните действия, периоди, виновни органи и институции и нужни запаси, в това число финансови, за осъществяването на Стратегията. Първият посочен държавен орган, според колоната „ Отговорна институция “, има задачата да стартира процеса на осъществяване или да извършва съответните действия в проекта за деяние, както и да регистрира осъществяването им.

 

Правителството утвърди план на Споразумение за съдействие сред Виенския стопански конгрес и Българската организация за вложения

Министерският съвет утвърди план на Споразумение за съдействие сред Виенския стопански конгрес (ВИФ) и Българската организация за вложения (БАИ).

Споразумението ще спомогне за разпространение на опциите за вложения в България посредством присъединяване в активността на Виенския стопански конгрес. То дава опция за показване на страната като привлекателна капиталова дестинация.

Българската организация за вложения като главен сътрудник по съглашението ще получи опция за разпространение на нейната активност посредством издание на информация за услугите, които дава, и опциите за вложения в България на интернет страницата на Виенския стопански конгрес и в годишната листовка на ВИФ.

Виенският стопански конгрес е интернационална неправителствена организация, учредена през 2004 година според австрийското законодателс
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР