Министерският съвет прие Решение, внесено от министъра на културата, с

...
Министерският съвет прие Решение, внесено от министъра на културата, с
Коментари Харесай

Вижте какво реши правителството днес, 25 август

Министерският съвет одобри Решение, импортирано от министъра на културата, с което се предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Петър Младенов Горанов с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен за огромните му заслуги в региона на културата.

Петър Младенов има над 50 години народополезна читалищна активност. Носител е на голям брой награди, измежду които премията „ Следовник на националните будители “ на Съюза на националните читалища в България, знака на Министерството на културата „ Злачен век “ - печата на цар Симеон Велики и почетна значка на Община Монтана.

Божидар Николов е препоръчан за награждаване с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен

Министерският съвет одобри Решение, импортирано от министъра на културата, с което се предлага Божидар Станчев Николов да бъде награден с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " - първа степен за огромните му заслуги в региона на културата.

Божидар Николов е роден на 3 октомври 1942 година в с. Светлен. Завършва компетентност „ Педагогика " в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". От 1969 година до 1987 година работи в областен вестник, като постоянен публицист, завеждаш отдел „ Информация и репортери " и отдел „ Социологически ". В началото на 1988 година работи в регионалния вестник „ Възход " (по- късно „ Гледища ") в Разград, като завеждащ отдел „ Икономически " и член на редколегията до 1990 година През май 2019 година Божидар Николов издава книгата „ Срещи, мемоари, гении ", създател е и на доста други исторически очерци и брошури, юбилейни вестници за учебни заведения и читалища.

Акад. Марин Кадиев е препоръчан за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен

Министерският съвет предлага акад. Марин Стоянов Кадиев да бъде почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " - първа степен за огромните му заслуги в региона на културата и изкуството.

Акад. Марин Стоянов Кадиев е роден е на 29.01.1939 година в с. Душево, Севлиевска община. Завършва българска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". Издал е 11 книги с журналистика - публикации, есета, рецензии, изявленията, студии, литературни анкети, измежду които: „ Думи за известни и незнайни писатели и книги ", „ Мигновения с тях ", „ Писатели, учебно заведение и време ", „ Единадесет диалога с Николай Хайтов " и други

Академик Марин Кадиев е лауреат на голям брой български и задгранични награди. Удостоен е с почетното звание учен от Българската академия на науките и изкуствата и е шеф на Института по български език и литература към тази академия.

Към момента акад. Марин Кадиев е ръководител на Съюза на самостоятелните български писатели. От 2013 година Кадиев е определен за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата.

Правителството предлага Боян Иванов да бъде почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие

Министерският съвет одобри Решение, импортирано от министъра на културата, с което се предлага Боян Ангелов Иванов да бъде награден с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие за изключително значимите му заслуги в региона на културата и изкуството.

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 година в гр. Панагюрище. Завършва гимназия в родния си град, след което - Софийския университет „ Св.Климент Охридски ", специалностите философия и българска лингвистика.

Ангелов е създател на двадесет и девет поетични книги на български език, измежду които: „ А върху ножа - детелина ", „ Тиара ", „ Разрушение на естетиката ", „ Делтата на другия живот ", „ Еос " и доста други Носител е на национални и интернационалните награди: „ Писменост " на Съвета на европейската научна и културна общественост за създател с висок авторитет и публично самопризнание в региона на културата; Международна литературна премия „ Н. Гогол " - Украйна; Международна премия „ Летящо сребърно перо " - Русия и други

От юни 2014 година Боян Ангелов е ръководител на Съюза на българските писатели, от 2019 година е ръководител на Агенция „ София Прес ", член на Съюза на българските публицисти.

Одобрени са спомагателни прехвърляния по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2021 година за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2021 година

С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства за доизплащане на стипендии на възпитаници от учебните заведения по културата и изкуствата към Министерството на културата, които са придобили право на стипендия през 2020 година и на стипендии на учениците от общинските учебни заведения, които са придобили право на стипендия през четвърто тримесечие на 2020 година.

Средствата са в размер на 208 575 лв., като:

199 125 лв., са предопределени за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне на учениците от учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата;

9 450 лв. са предопределени за погашение на стипендия на 10 възпитаници от общински учебни заведения.

Необходимите средства за погашение на стипендиите, посочени в член 1 от плана на разпореждане, са в границите на разчетените за тази активност, в централния бюджет средства за 2021 година

Целта на оферти план на разпореждане е обезпечаването на средства за реализиране на финансово подкрепяне на децата с изявени способности за разширение на опциите им за изява и насърчаване на развиването на техните креативен заложби.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на културата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на културата за 2021 година.

Промените плануват прекачване на разноски от „ Политика в региона на запазване на движимото и недвижимото културно завещание " в размер на 264 133 лева, в това число бюджетна стратегия „ Опазване на недвижимото културно завещание "- 225 000 лева и бюджетна стратегия „ Опазване и показване на движимото културно завещание и образните изкуства " - 39 133 лева към Политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено обучение в размер на 264 133 лева, в това число бюджетна стратегия „ Сценични изкуства "- 120 000 лева и бюджетна стратегия „ Фестивали, състезания, събития и празнувания "- 144 133 лева

Тези обезщетени промени на одобрени разноски по области на политики/бюджетни стратегии се постановат за обезпечаване на средства за финансиране на значими фестивали и събития с национално и интернационално значение, както и подкрепяне на самостоятелните културни организации в региона на актуалния танц и пърформанс.

Промените ще се осъществят в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерството на културата за 2021.

Приети са промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези

Министерският съвет одобри Проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези, призната с Постановление на Министерски съвет № 88 от 2019 година

С смяната се вкарва доста по-малък размер такса за издаване на уверение за регистрация на лечебно заведение при смяна на вписаните условия в регистъра на лечебните заведения, а точно - име, седалище, капитал, обединен идентификационен код и обединен регистрационен номер, както и данни за лицето, представляващо лечебното заведение, за работещите лекари, лекари по дентална медицина, лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори или зъботехници, също при превръщане, обединение, вливане, делене и преустановяване на лечебното заведение и при смяна на собствеността ще се събира такса 10 лева

За издаване на уверение за регистрация на лечебно заведение при смяна на вписаните условия в регистъра на лечебните заведения, касаещи данни за адреса на лечебното заведение таксата остава 64 лева

Действащата сега Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези, не регистрира тежестта на измененията в съответните условия, тяхното отражение върху активността на лечебното заведение, набора от документи, които го удостоверяват и размера на дейностите, които следва да бъдат осъществени в процеса на даването на административната услуга по вписване на измененията и издаване на ново уверение за регистрация.

Община Самоков ще ръководи археологическа недвижима културна полезност Антична цитадела в м. „ Св. Спас “, с. Белчин

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на недвижима археологическа културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Самоков за период от 10 години.

Недвижима археологическа културна полезност „ Антична цитадела в м. „ Св. Спас “ е с категория „ национално значение " и се намира в с. Белчин, община Самоков.

Предоставянето на културната полезност за ръководство на община Самоков ще способства за обогатяване културно-историческото завещание на локално равнище, ще подкрепи популяризирането на недвижимата полезност и превръщането й в значителен фактор за развиването на туризма в общината.

Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание и предписанията за запазване на недвижимата културна полезност от Историческия музей – Самоков.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за оповестяване на парцел – обществена държавна благосъстоятелност, за парцел - частна държавна благосъстоятелност, и за безвъзмездното му прекачване в благосъстоятелност на община Пловдив, област

Пловдив. Предмет на решението е аграрен парцел, намиращ се в гр. Пловдив, ул. „ Ген. Радко Димитриев " № 2, представляващ незастроен терен с повърхност от 1545 кв. м. Безвъзмездното прекачване на парцела в благосъстоятелност на община Пловдив е за приложение на улична регулация (ул. „ Д-р Георги Странски "), при вземане предвид на законодателството и разпоредбите в региона на държавните помощи.

По решение на държавното управление община Попово получава правото на благосъстоятелност върху държавен парцел с повърхност 5000 кв. м в землището на село Глогинка, околност „ Алмалъка ". Имотът е граничещ със съществуващия гробищен парк в обитаемото място и е нужен на общината за разширението му.

Съгласно друго държавно решение правото на благосъстоятелност върху парцел - държавна благосъстоятелност, се трансферира безплатно на община Бургас. Имотът се намира на пл. „ Тройката “ 1 в общинския център и съставлява независим обект (бивше парокотелно помещение) в постройка - Дом на нефтохимика, която е обществена общинска благосъстоятелност. В Дома на нефтохимика се организира разнообразна културна активност, която посреща професионални институти от страната и от чужбина, и това способства за задоволяването на културните потребности на популацията в региона. Имотът е нужен на общината, с цел да се съхраняват декори, реквизити и други театрални съоръжения.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура " ръководството на парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той е ситуиран на територията на с. Калояновец, община Стара Загора, област Стара Загора. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на жп сектор Пловдив- Бургас, Фаза 2 ", Позиция 2 „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив-Бургас ", подобект 16.

Научна експедиция ще проучва нездравословни водорасли в българските териториални води на Черно море

Министерският съвет позволи пребиваването на научно-изследователския транспортен съд R/V TUBITAK MARMARA, плаващ под знамето на Турция, в териториалното море и изключителната икономическа зона на България от 5 до 20 септември 2021 година за присъединяване в научна експедиция.

Експедицията е в осъществяване на плана „ Оценка на фикотоксините и произвеждащите ги типове в Черно море ", обвързван със справяне с евентуалния риск от цъфтежа на нездравословните водорасли в Черно море. В изследователския екип взе участие и работна група от български учени от Института по океанология към Българска академия на науките и Медицинския университет във Варна.

Проектът цели проучване и оценка на съществуването на токсични микроводорасли в планктонната група на Западно Черно море, установяване на количественото и пространствено систематизиране на токсичните типове фитопланктон и съответните им отрови, уединяване на токсичните черноморски типове микроводорасли, проучване цъфтежа на нездравословните водорасли, идентифициране на евентуално токсични типове и установяване на зони с висок риск. В рамките на плана е включено и образование на млади откриватели за взимане на проби и обработка на планктон за разнообразни цели.

Проектът „ Оценка на фикотоксинте и произвеждащите ги типове в Черно море " е част от плана на EC „ EUROFLEETS+ ". Той е финансиран по Програмата за проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 " за основаване на алианс от европейски проучвателен флот.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет Външни работи на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от извършеното на 20 май 2021 година в Брюксел съвещание на Съвет Външни работи/Търговия на Европейски Съюз. По време на съвещанието беше извършен спор по отношение на приемане на изводи по отношение на прегледа на комерсиалната политика и бяха разисквани настоящи законодателни оферти (Международен инструмент в региона на публичните поръчки), настоящото положение на промяната на СТО, както и комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати на защитната мярка по стоманата и договарянията ЕС-Меркосур.

Кабинетът промени документи към листата на контролираните специалности в Република България

Министерският съвет утвърди промени и допълнения на Решението за одобрение на Списъка на контролираните специалности в Република България.

Промяната е във връзка с удостоверенията за професионална подготовка и наименованията на курсовете на образование. Тя е подбудена от изменение на инструкция на Европейския парламент и на Съвета за признание на професионалните квалификации. Европейската комисия промени приложение към директивата след законодателни решения на страни членки на Европейски Съюз. Тя съдържа описи на удостоверенията за професионални квалификации на лекари, медицински сестри с общ профил, лекари по дентална медицина, ветеринарни лекари, акушерки, фармацевти и архитекти.

Измененията в приложенията са напълно механически, само че значими, защото с тях се реализира синхронизиране на директивата за признание на професионалните квалификации с националното ни законодателство.

Правителството одобри Решение за известяван за схеми за електронна идентификация

Правителството одобри Решение за известяван за схеми за електронна идентификация.

Законът за електронната идентификация урежда националната скица за идентификация, която от години е в развой на създаване и сега е заложена като план в Плана за възобновяване и резистентност. Междувременно обаче, до момента в който тази скица бъде построена, призната и нотифицирана към Европейската комисия, българският бизнес не може да се употребява от опцията за достъп до електронни услуги на страните членки.

Основанието за известяван на схемата за електронна идентификация е член 9, §1 от Регламент (ЕС) № 910/2014. Органът, който следва да уведоми Европейската комисия е ръководителят на Държавна организация „ Електронно ръководство " (ДАЕУ). Той организира държавната политика в региона на електронното ръководство и електронната идентификация и съставлява страната в Групата към Европейска комисия, която взема решения за уведомявания в процедури по уведомяван е на схеми за е-идентификация на страни-членки на Европейски Съюз.

Обективен аршин за уведомяването на схемата е дали са спазени условията и дали са налице предпоставките на член 7-9 от Регламент (ЕС) № 910/2014. Административното произвеждане по заявяване на уведомяването от страна на заинтригуваните лица е по общия режим на Административнопроцесуалния кодекс.

Кабинетът предлага университети да издават взаимни дипломи

Две или повече висши учебни заведения да образоват студенти дружно и да издават взаимни дипломи. Това планува законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение, признат от Министерския съвет през днешния ден.

С измененията Министерството на образованието и науката (МОН) предизвиква съдействието сред висшите учебни заведения посредством основаване на взаимни мултидисциплинарни специалности. Студенти, записани в тях, ще учат обособените дисциплини в разнообразни университети. Висшите учебни заведения ще употребяват общи запаси и научен потенциал за подготовката на фрагменти по специалности, изискващи познания и умения от разнообразни области, които са значими за развиването на стопанската система и обществото. Това ще увеличи качеството и успеваемостта на просветителния развой.

Законопроектът урежда изискванията и реда, при които университетите ще подписват съглашения за взаимно образование. Специалностите са от нерегулираните специалности в професионални посоки, за които всяко висше учебни заведения има акредитация, съответстваща на неговата част от взаимното образование.

Условията за приема, интервалите на образование, разпределението на средствата за прехрана и издаването на дипломите ще се прецизират в съглашение, чието наличие е посочено в плана на закон.

Приемът ще се реализира в границите на одобрените места за професионалното направление на координиращото висше учебно заведение. Университетите ще могат да издават взаимни дипломи за приключена образователно-квалификационна степен.

С друга смяна се дава опция просветителна и научна степен „ лекар “ да се придобива посредством работа по научноизследователски план. Докторантите би трябвало да се образоват в продължение на най-малко три години в постоянна форма с контракт сред висшето учебно заведение или научната организация и ръководителя на плана. В същото време те ще получават възнаграждение съгласно осъществената от тях работа и изискванията на контракта. То може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лева

„ Проектните “ докторанти ще се одобряват след оповестяване на конкурс когато и да е на годината отвън одобрените от Министерския съвет бройки за съответната година.

С препоръчаните промени в Закона за висшето обучение ще се форсира подготовката на експерти, в това число в мултидисциплинарни области. Те ще оказват помощ и за израстването на млади откриватели, които са нужни за разширение на научната активност в страната и за развиване на новаторска стопанска система. Успоредно с това ще се подтиква свързаността сред висшите учебни заведения за реализиране на по-високо качество на преподаването и научните резултати.

Одобрен е план на ЗИД на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България

Министерският съвет одобри Решение за одобрение план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България. Предлагат се следните промени и допълнения:

1. Изменение в член 145, ал.1, т. 6:

С направеното предложение в посочената наредба се планува след довеждане докрай на квалификационен курс с дълготрайност повече от три месеца или при стойност на разноските за курса за Министерството на защитата, по-голяма от 5 минимални работни заплати, военнослужещите да бъдат длъжни да извършват военна работа в период от две години. Мотивите за това са, че придобиването и повишението на квалификацията на военнослужещите е обвързвано с модела за кариерно развиване. В множеството случаи военнослужещите се образоват за заемане на служба, изискваща избрана длъжностна и/или спомагателна подготовка. Военнослужещият не може да заеме „ съответна служба “, без да дава отговор на условията за добита по длъжностна характерност подготовка. В допълнение следва да се уточни, че разноските за образование включват освен цената на курса, само че и такива, кощо ведомството разходва като: пътни, квартирни, дневни пари, застраховка и други Има курсове, за които таксата за присъединяване се поема от друга организация, само че разноските за пътни, дневни и квартирни пари се поемат от Министерство на защитата, цената на които надвишават неведнъж както разноските за курса, по този начин и размера от 5 минимални работни заплати. В тази връзка, за отбрана на ползите на Министерството на защитата, е належащо с военнослужещите, изпратени на такива курсове, да се подписва в допълнение съглашение.

2. Изменение на наредбата на член 202.

При използването на посочената наредба се откри, че липсва изясненост по отношение на естеството и типа на употребените отпуски за осъществяване на цивилен и публични отговорности от военнослужещите и дължимите им хонорари - когато военнослужещите са призовани в съд или в други органи като страна, очевидец или експерт, когато са кръводарители или вземат участие в съвещания като правосъдни заседатели. По време на отпуските по член 202, алинея 1, т. 1 и т. 3 от ЗОВСРБ на военнослужещите се дължи заплащане по специфичните закони, което се заплаща от бюджета на правосъдната власт. За отпуска по член 202, алинея 1, т. 2 от ЗОВСРБ /за кръводаряване/ законодателят не е планувал в сегашния миг нарочна уредба за ред и метод на възнаграждение на заплащане на военнослужещия.

Предвид гореизложеното се предлага прецизиране на наредбата, като се планува, че по време на отпуск за кръводаряване военнослужещият получава заплащане по член 204 от ЗОВСРБ, а по време на отпуските по член 202, алинея 1, т. 1 и т. 3 от ЗОВСРБ на военнослужещите се дължи заплащане по специфичните закони, което се заплаща от бюджета на правосъдната власт. Предложено е с експлицитна законова наредба да се уточни, че всички отпуски по член 202 от ЗОВСРБ се зачитат за длъжностен стаж на военнослужещите.

3. Допълнение в наредбата на член 203, алинея 3:

Предложено е военнослужещите мъже, с изключение на плануваните в посочената наредба отпуски по Кодекса на труда, да употребяват и отпускът по член 167, алинея 1 от КТ. С това допълнение те ще имат опция да употребяват част от отпуските за раждане, при осиновяване и за развъждане на дете, когато майката на дете до 2-годишна възраст или осиновителката на дете до 5-годишна възраст почине или заболее тежко, заради което не може да се грижи за детето. Със единодушието на военнослужещите-мъже тези отпуски могат да се употребяват от един от неговите родители или от един от родителите на умрялата или заболялата тежко майка (осиновителка) на детето, когато работи по трудово правно отношение.

Целта на посочената законова смяна е да се подсигурява правото на прилагане на отпуск по член 167, алинея 1 от КТ от военнослужещите мъже в категорично плануваните в наредбата на член 203, алинея 3 от ЗОВСРБ случаи.

Удължава се срокът на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура

Министерският съвет одобри Решение за удължение периода на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 1 септември 2021 година до 30 ноември 2021 година

По данни на Световна здравна организация (СЗО), към 5 август общият брой за случаите на COVID-19 в света надвиши 200 милиона.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, общата заболяемост от COVID-19 в Европейския съюз и в Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП) за седмица № 31 (02-08.08.2021 г.) е 209,2 на 100 000 население по отношение на 214,0 на 100 000 за миналата седмица, общата смъртност е 6,3 смъртни случая на 1 млн. население по отношение на 4,7 смъртни случая на 1 млн. население за миналата седмица.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи началото на нова, поредна, четвърта пандемична вълна. Засегнати от новия ковид са всички области, като в 50% от областите заболяемостта е над 100 на 100 000 население. Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Случаи на COVID-19 не престават да се записват и измежду медицински личен състав.

До 14.08.2021 година в страната с първа доза ваксина против COVID-19 са обхванати 20,1% от възрастното население, а със приключен имунизационен курс са 18,2%.

Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура и използването на противоепидемичните ограничения в страната цели понижаване въздействието на COVID-19 върху публичното здраве и здравната система, като се вземе поради действителният риск от разпространяване на разнообразни разновидности на SARS-CoV-2 у нас с висока инфекциозност.

За ратификация е препоръчано тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19, създадени от АстраЗенека, сред Република България, Босна и Херцеговина и АстраЗенека, както и на Двустранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID- 19, създадени от АстраЗенека, сред Република България и Босна и Херцеговина.

Проектите на съглашения плануват подаяние на 50 000 дози от имунизацията Vaxzervria. В горепосочените съглашения е планувано всички разноски за доставката да бъдат поети от Босна и Херцеговина.

България ще одобри до 70 афганистански жители, работили за българското посолство в Кабул, както и за службите на Европейски Съюз и НАТО

Министерският съвет взе решение България да одобри до 70 афганистански жители на територията на страната, работили за българското посолство в Кабул, както и за службите на Европейски Съюз и НАТО.

Решението е по отношение на нестабилната обстановка в Афганистан и съюзническите старания за евакуация на жители на страни - членки на Европейски Съюз и НАТО, както и на локален личен състав в задграничните задачи и интернационалните организации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР