Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от

...
Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от
Коментари Харесай

Кабинетът разреши на до 8 US изтребителя да шазят небето ни


Министерският съвет одобри решение , с което позволява в интервала от 26 септември до 30 октомври 2020 година в това число взаимно осъществяване на задания по защитата на въздушното пространство на Република България от Военновъздушни сили на Република България и Силите на Съединени американски щати в състав до 8 самолета, като същите извършват и задания по Постоянно настоящия проект за интегрирана противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

Постоянно настоящият проект за интегрирана Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО регламентира дейностите на съюзните страни в спокойно време, по време на рецесия и при боен спор. В качеството си на член на НАТО България извършва задания по този проект.

На срещата на най-високо ниво на НАТО в Уелс през 2014 година и във Варшава през 2016 година държавните и държавни ръководители на страните-членки на НАТО взеха решения за осъществяване на ограничения за гарантиране на сигурността на съдружниците в Източна Европа и засилено предно наличие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Една от тези ограничения касае усилването на задачата по защита на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

С актуалното решение се регламентират дейностите на българските Военновъздушни сили и на Силите на Съединени американски щати по осъществяване на съответни взаимни задачи, като се дефинират характерни ограничавания за дежурните самолети на Съединени американски щати.

Всяка от страните поема разноските за личните сили и средства, участващи в взаимните задачи.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР