Министерският съвет прие решение, с което предоставя временна закрила на

...
Министерският съвет прие решение, с което предоставя временна закрила на
Коментари Харесай

България ще предоставя статут на закрила на украинци за срок от една година

Министерският съвет одобри решение, с което дава краткотрайна протекция на разселените лица от Украйна. Временната протекция се дава от 24 февруари 2022 година за период от една година.

Правителството утвърди и стратегия за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в България в резултат на военните дейности в Украйна.

Предвижда се лицата, получили краткотрайна протекция да имат право на помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически указател. Помощта е в общ размер на 40 лева без Данък добавена стойност на едно лице за нощувка и храна.

Подкрепата ще се дава за период до три месеца. Същите права ще имат и лицата, декларирали предпочитание за достъп до пазара на труда в страната, като тази помощ ще се дава за период до един месец от датата на заявяването.

Близо 25 000 украински жители са влезнали на територията на България през последните 9 дни, откогато Русия стартира своята военна инвазия в Украйна. Това оповестиха от Главна дирекция "Гранична полиция " в събота.

На 24 февруари Русия и стартира пълномащабна война. Атакувани бяха както военни, по този начин и цивилни цели в редица градове, измежду които и столицата Киев. По данни на Организация на обединените нации повече от 2 милиона украинци към този момент са напуснали страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР