Министерският съвет прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество

...
Министерският съвет прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество
Коментари Харесай

МС прие разпореждане за учредяване на дружество за извършване на полети за спешна медицинска помощ по въздух

Министерският съвет одобри предписание за основаване на еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала „ Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Дружеството ще прави полети за незабавна здравна помощ по въздух, за бързо превозване на медицински личен състав или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), както и заболели или ранени лица. Дружеството ще прави услуга от общ стопански интерес.

За обезпечаване на финансовата рамка за активността на сдружението Министерският съвет одобри Постановление, с което планува одобрение на спомагателни заплащания по бюджета на Министерството на превоза и известията за 2022 година в размер на 3 000 000 лева, за образуване на капитала на „ Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Това е част от ограниченията за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Сертифицирането на всички процеси по основаването на „ Системата за здравно обслужване по въздух“ (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА).

България е единствената страна член на Европейския съюз, която до този миг не разполага с въздухоплавателни средства за осъществяване на медицински и профилирани интервенции. Няма построена национална система с координационен център за оказване на незабавна здравна помощ по въздух. Към момента са предприемани дейности от другите ведомства, които на този стадий не са довели до дефинитивни решения, заради което не са налице нужните и верни стъпки за осъществяване на този жизненоважен план за страната ни, който би обезпечил навременна помощ при незабавни и изключителни обстановки в мъчно налични терени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР