Министерският съвет прие промени в Тарифа за таксите, които се

...
Министерският съвет прие промени в Тарифа за таксите, които се
Коментари Харесай

130 млн. лв. ще платят мобилните оператори за използването на радиочестоти в обхвати 700 MHz и 800 MHz

Министерският съвет одобри промени в Тарифа за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия.

Целта е да се подтиква ползата на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz, който до този миг не е употребен за цивилен потребности и за който не са получавани доходи.

Очакваните еднократни доходи за 2023 година са близо 130 млн. лева, а годишните такси, които ще се заплащат от мобилните оператори ще са в размер на близо 8 млн. лева

Министерството на превоза и известията и Министерството на защитата, както и други заинтригувани институции, работят за освобождение на честотите и използването им за цивилен от съвсем 20 години. Вече бяха извършени сполучливи проби за взаимно прилагане на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След публично разискване, Комисията за контролиране на известията предложи промени в размера на таксите, които регистрират положението на пазара, нуждата от стимулиране развиването на 5G мрежи и поощряване на вложенията и нововъведенията.

Изменението е обвързвано и с осъществяване на Реформа 2: Ефективно потребление на радиочестотния набор от Плана за възобновяване и резистентност, което ще подсигурява заплащанията. България би трябвало да завърши процедурите по даването за прилагане на радиочестотен набор в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разрастване и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обсег не се употребява към момента за даване на мобилни услуги от пето потомство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР