Министерският съвет прие проект на Закон за противодействие на корупцията

...
Министерският съвет прие проект на Закон за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Министерският съвет прие за втори път законопроекта на Крум Зарков за нова антикорупционна комисия

Министерският съвет одобри план на Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, заяви Правителствената осведомителна работа.

 

Това е вторият опит законопроектът на министъра на правораздаването Крум Зарков да стане факт. Първия път законопроектът мина единствено на първо четене през Народното събрание.

 

" Ще се сътвори орган, който да преследва корупцията. Да я преследва в наказателноправен смисъл, като я проверява. Ще проверява висшите етажи на властта и единствено тях. Ще ги проверява за корупционни закононарушения и единствено за тях. Ще се концентрира там, където в действителност боли ", съобщи след съвещанието на служебния кабинет министърът на правораздаването Крум Зарков, представен от Българска телеграфна агенция.

И продължи:

" Идеята е всеки един от тях да знае, че различен, определен от различен орган, ще огледа същите преписки единствено след няколко месеца. Под тяхно управление ще работят проверяващи инспектори. Много от тях ще дойдат от особено звено в сегадействащата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). "

Проектът планува антикорупционната комисия да се ръководи от петима ръководители, които да я управляват за по една година в границите на пет годишен мандат. Те ще бъдат избирани от Народното събрание, президента и от висшите съдилища.

Законът планува с изключение на основаването на нова антикорупционна комисия, и промени в пълномощията на настоящата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

 

Реформата е част от Националния проект за възобновяване и резистентност.
Предлага се новата антикорупционна комисия да има проверяващи функционалности и да може да апелира пред съд отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане по изпратени от нея преписки.
Две ще са главните посоки на работа на комисията - предварителна защита (чрез събиране и разбор на информация и предложение на антикорупционни мерки) и откриване и следствие на корупционни закононарушения. Изрично са изброени незаконните похищения, по които ще се работи, измежду тях: длъжностно заграбване, умишлена занемареност, подписване на неизгодна договорка, закононарушения по работа, рушвет, търговия с въздействие, изпиране на пари.

Новата антикорупционна комисия ще проверява прояви на висшия ешелон - народните представители, членовете на държавното управление, изборните членове на Висшия правосъден съвет, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет, ръководителите на организация „ Митници “, на Национална агенция за приходите, регионалните шефове, заместител регионалните шефове, кметовете и заместник- кметовете на общини.
Комисията ще е петчленна. Предлага се съставът да е: двама членове, избирани от Народното събрание; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете висши съдилища - надлежно Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Предвижда се Комисията да се ръководи на ротационен принцип за една година, като ръководителят ще се дефинира посредством чоп. Мандатът на членовете на Комисията ще бъде 5 години.

 

Ето и останалите решения, които взе Министерският съвет на постоянното си съвещание:

 

Правителството одобри Национална тактика и Пътна карта за цифрова промяна на строителния бранш 2030 година

Министерският съвет одобри Национална тактика и Пътна карта за цифрова промяна на строителния бранш 2030 година Проектът е създаден вследствие на поредните дейности на българското държавно управление, с поддръжката на Европейска комисия и е обвързван с съществени стратегически документи на Република България: Цифрова промяна на България за интервала 2020-2030 година, Интегриран проект в региона на енергетиката и климата на Република България 2021-2030 година, Национална стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030, Национален проект за възобновяване и резистентност 2022-2026 година
Разработването на Стратегията е осъществено въз основа на резултатите от осъществяване на план REFORM/SC2020/089 „ Подготовка и пускане на цифрова промяна на българския строителен бранш “, финансиран по Програмата за поддръжка на структурната промяна 2017-2020 година на Европейския съюз, взаимно с всички заинтригувани страни, проведени в две национални работни групи със заповеди на министъра на районното развиване и благоустройството.
Стратегията е създадена в сходство с европейските цели в бранш строителство за зелена, цифрова, устойчива екосистема, цифрова стопанска система, енергийна успеваемост, кръгова стопанска система, индиферентност във връзка с климата, стабилно потребление на ресурсите, демографски промени, привлекателни работни места, обучение, образование, показани в стратегическите документи на Европейската комисия: „ Сценарии за преход към строителна екосистема устойчива на рецесии, по-зелена и по-дигитална “, „ Цифров компас до 2030 година “, Стратегия на Европейския съюз за адаптиране към климата, План за деяние за нова кръгова стопанска система, Директивата за енергийната успеваемост, Директивата за енергийни характерности на здания.
Реформата с небосвод 2030 година, планува обезпечаването на:
нормативни условия и ИТ инфраструктура за цифрова промяна на строителния бранш - формати за електронно предаване на строителна документи и инфраструктура за ръководството й, в това число запазване на документите и систематизирането й в регистри, интеграция на осведомителни системи;
електронно ръководство на процедурите по завиване, служебно препращане за вътрешноведомствено и междуведомствено координиране, одобрение и връчване на крайния административен акт, обвързван с планове на устройствени проекти и капиталови проекти;
бази данни за устройствено обмисляне на територията, капиталовото планиране и разрешаване на строителството, кадастър, свлачищни, абразионни и ерозионни процеси на територията на Република България и публикуването им или даването им по електронен път на трети страни;
благоприятни условия за повишение на квалификацията на обществения и частния бранш за работа със строително осведомителното моделиране (СИМ) равнище 2;
последователното прекосяване в дигитален режим на работа СИМ равнище 2 на участниците в строителния развой от обществения и частния сектор;
условия за даване на качествено обучение за използване на СИМ в професионалните гимназии за приблизително техническо обучение и висшите учебни заведения в региона на строителството;
условия за развиване на нововъведения в строителния бранш.
Осъществяването на цифровата промяна на строителния бранш ще докара до повишение на качеството и успеваемостта на процесите по планиране, одобрение и осъществяване на градежите, до основаване на благоприятни условия за тяхната по-добра поддръжка, удължение на живота им и по-добро ръководство на енергийния запас. Администрацията ще дава сложни и синхронизирани електронни услуги посредством обезпечаване на оперативна съгласуемост и автоматизиран продан на данни и електронни документи.
Реформата цели да модернизира консервативния строителен бранш и да притегли интереса на младежите към него, да увеличи квалификацията и конкурентоспособността им, да подтиква високотехнологичните нововъведения в бранша, устойчивото строителство, да понижи неговия отрицателен отпечатък върху околната среда и сътвори удобни условия за интернационалните вложения и бизнес средата в региона на строителството.

Одобрен е докладът за предоставената от JASPERS техническа поддръжка през 2022 година

Правителството утвърди доклад за осъществяване на ограниченията от Плана за деяние 2014 - 2020 година на JASPERS (Съвместна помощ за подготовката на планове за Европейските региони) през 2022 година
JASPERS е обичаен сътрудник в напъните на страната ни за дейно асимилиране на средствата от фондовете на Европейския съюз.
В рамките на миналата година е декларирана експертна поддръжка от JASPERS по подготовката на общо 28 плана, финансирани със средства от Европейски Съюз в секторите „ Транспорт “ (13), „ Околна среда ” (14) и „ Образоване ” (1). За дванадесет от настоящите планове се планува удължение на периода за даване на техническа помощ, а един е завършил. Договорен е обсегът на поддръжка за петнадесет плана, които ще бъдат подпомагани в границите на сегашния програмен интервал.
Реализираните действия са ориентирани към повишение качеството на подготвяната документи по предпочитани национални планове, както и към усилване на институционалния потенциал.
Предоставяната по линия на JASPERS техническа помощ е безплатна за страната.

Правителството утвърди Годишен доклад за напредъка по осъществяването на ограниченията, включени в Плана за деяние (2021-2025) към Националната тактика за финансова просветеност на Република България

Правителството утвърди Годишен доклад за 2022 година за напредъка по осъществяването на ограниченията, включени в Плана за деяние (2021-2025) към Националната тактика за финансова просветеност на Република България (НСФГРБ).
Документът е направен в осъществяване на тактиката и съдържа информация по отношение на осъществяването през 2022 година на дейностите, залегнали в Плана за деяние към нея. В доклада е включена също по този начин и спомагателна информация по отношение на спомагателни действия и ограничения, които са осъществени от държавните и надзорните институции, както и от организациите в неправителствения бранш. Отчетната информация е предоставена от тези институции и организации в границите на Междуведомствената работна група по финансова просветеност, основана към министъра на финансите.
През отчетния интервал Междуведомствената група по финансова просветеност се включи интензивно при създаването на рамката на компетентностите за възрастни в региона на финансовата просветеност. Министерството на финансите разпореди също по този начин създаването на профилиран портал за финансова просветеност. През месец октомври 2022 година започва 2-годишен план за техническа помощ към Европейската комисия за основаване на просветително наличие за портала и за подсилване на административния потенциал за осъществяването на НСФГРБ.
Мерките, залегнали в Плана за деяние към НСФГРБ имат за цел възстановяване на финансовата просветеност и финансовото обучение на популацията, както и повишение на финансовата просвета и познанията по ръководството на персоналните финанси, за реализиране на самостоятелно финансово богатство.

Определен е шеф и различен шеф за страната ни в Съвета на шефовете на Европейска инвестиционна банка

Със свое решение държавното управление дефинира заместник-министъра на финансите Методи Методиев за шеф за Република България в Съвета на шефовете на Европейската капиталова банка (ЕИБ) и шефа на дирекция „ Международни финансови институции “ на Министерството на финансите Гергана Беремска за различен шеф. Решението е по отношение на процедура на избор на Съвет на шефовете на Европейска инвестиционна банка.
Според Устава на Банката, Съветът на шефовете на Европейска инвестиционна банка се състои от 28 шефове и 31 различни шефове. Директорите се назначават от Съвета на шефовете на Европейска инвестиционна банка по предложение на страните членки с мандат от 5 години.
Страната ни е акционер в Европейска инвестиционна банка от 1 януари 2007 година, в сходство с подписания контракт за присъединение на Република България към Европейския съюз и член 266 от Договора за основаване на Европейската общественост.

Одобрено е в допълнение финансиране на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на в допълнение финансиране на Министерството на здравеопазването за 2023 година в размер на 250 000 лева
Необходимите спомагателни средства са за финансиране на подписано съглашение сред Българския Червен кръст и Сдружение „ Национална асоциация на доброволците в Република България “ по отношение на действието на контактен център към Правителствения информативен портал за Украйна.
Приемането на решение се постанова заради удължение на периода за даване на краткотрайна протекция до 4 март 2024 година и нуждата от продължение на активността на контактния център за връзка с идващите от Украйна лица, както и обезпечаване на спомагателни средства за застраховане на активността на контактния център през 2023 година
С плана на акт се предлага да бъде утвърдено в допълнение финансиране за даване на предплатена дотация на Българския Червен кръст за застраховане на действия за интервала месец март - месец декември 2023 година

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на един парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Имотът е ситуиран на територията на община Стара Загора. Това ще разреши реализацията на обект „ Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора “.
Съгласно друго държавно решение, на НКЖИ се дава безплатно ръководството на 2 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Ново село, община Стамболийски, област Пловдив. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната права Септември - Пловдив - част от Транс - европейската железопътна мрежа “ позиция 2: „ Модернизация на железопътна права Пазарджик - Стамболийски “.
Променя се статутът на част от парцел, възложен за ръководство на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Имотът съставлява постройка, а статутът й е изменен от обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност. Сградата се намира на територията на с. Вакарел. Министерският съвет даде единодушието си тя да бъде отстранена от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ заради неприятното й техническо положение.
Министерският съвет разгласи парцел обществена - държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност. Той се дава за прилагане на община Свищов, област Велико Търново. В терена от 4060 кв. м е ситуирана триетажна постройка със застроена повърхност от 437 кв. м и в бъдеще ще се употребява за обществени услуги. На негова територия ще бъдат настанени Център за грижа за пълнолетни лица с интелектуални усложнения, Център за грижа за пълнолетни лица с физически увреждания, Общностен център за ранно детско развиване и Дневен център за лица с увреждания и техните фамилии, в това число с тежки и множествени увреждания. Досега парцелът се е употребил за потребностите на Стопанска академия „ Д. А. Ценов “ - гр. Свищов, само че заради отпаднала нужда се трансферира за прилагане от общината. Същият се намира в гр. Свищов на ул. „ Градево “ № 24.

Министерски съвет анулира акта за разкриване на почетно консулство в гр. Чандигарх, Индия

Поради отвод на индийската страна да издаде консулска екзекватура на назначения за почетен консул на България със седалище в гр. Чандигарх, Индия господин Сандйп Гоял, Министерският съвет одобри решение за анулация на акта на разкриване на почетното консулство в гр. Чандигарх и за назначението на господин Гоял за почетен консул.

България назначава почетен консул в гр. Силвър Спринг, щата Мериленд

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на Република България в Съединените американски щати, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, и за назначение на господин Нийл Голдстийн, жител на Съединените американски щати, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Съединените американски щати със седалище в град Силвър Спринг и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Мериленд.
Г-н Нийл Голдстийн прави активност като брокер на недвижимо имущество в региона на гр. Вашингтон, окръг Колумбия, и щата Мериленд. В интервала януари 2001 година - януари 2013 година е определен шест пъти за градски консултант към общината на гр. Вашингтон, като през 2010 година е назначен за ръководител на Консултативната комисия за съседство.
По време на мандата си на градски консултант, господин Голдстийн започва процедура за преименуване на кръстовището пред Посолството на Република България във Вашингтон в чест на известния български политик Димитър Пешев, съдействал за спасяването на българските евреи по време на Втората международна война. Инициативата е сполучливо осъществена през 2013 година, като за своите заслуги господин Голдстийн е награден с почетния знак на Министерството на външните работи на Република България „ Златна лаврова клонка “.
Понастоящем господин Голдстийн оказва подпомагане за разпространението на историята за героичното дело на Димитър Пешев посредством особено основана страница във Facebook „ Honor Dimitar Peshev “. По мотив отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи през 2023 година възнамерява основаването на премия „ Dimitar Peshev “, предопределена за възпитаници, застъпили се за други възпитаници, които са били обект на тормоз.
Назначаването на почетен консул на България в град Силвър Спринг, щата Мериленд, ще способства за разширение на контактите с локалната администрация и по-нататъшното задълбочаване на връзките със Съединени американски щати в основни за страната ни области като двустранната търговия, вложенията, туризма, образованието, науката и културата, както и за още по-широкото разпространение на историята за спасяването на българските евреи измежду американската общност.

За България развиването на изобретателни учители е приоритет

Политиката за развиване на стимулирани и изобретателни учители е предпочитана за българската страна, а повишението на привлекателността и на престижа на учителската специалност и обезпечаването на системата на образованието в дълготраен проект с учители по всички образователни предмети са от основно значение. Тази позиция на страната ни бе показана от заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова пред Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз (Образование) в Брюксел на 7 март. Резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета бяха утвърдени от Министерския съвет.
България изрази поддръжка за целенасочената политика на европейско равнище за поощряване на подвижността измежду учителите и за основаване на мрежи в границите на европейското просветително пространство. Според страната ни това ще помогне на обособените страни да модернизират системите си за обучение и образование въз основа на избрани общи цели.
В хода на полемиките страните членки показаха своя опит със оправянето с дефицита на учители и провокациите, свързани с привличането, повишението на квалификацията и задържането на квалифицирани и добре подготвени учители и обучители.
Предоставяните в границите на Европейското просветително пространство благоприятни условия за шерване на опит и положителни практики бяха оценени позитивно. Очерта се тезата, че в подтекста на европейското съдействие могат да бъдат разисквани редица съответни въпроси, измежду които подкрепяне на нововъведенията в образованието, поддръжка на благосъстоянието на учителите, улеснение на работата в мрежа, шерване на познания и подвижност на преподавателите.

Министерският съвет утвърди смяна в концесионния контракт за рандеман на варовици от находище „ Каменец ”

Министерският съвет даде единодушие да бъде изменен концесионния контракт за рандеман на строителни материали - варовици, от находище „ Каменец ”, ситуирано на територията на област Ямбол. Концесионер е „ Варовик – Комерс ” ЕООД.
Промяната на контракта се постанова поради нуждата той да бъде наведен в сходство с настоящото законодателство, съгласно което концедент следва да бъде страната, представлявана от министъра на енергетиката, а не общината.
С друга част от днешното решение държавното управление даде единодушие срокът на концесионния контракт да бъде продължен с 15 години. Първоначалният контракт е подписан на 29 декември 2005 година за 15 години, с опция за удължаването му. Удължаването на периода е стимулирано с оставащите ресурси в находището и нуждата от оптималното им добиване.
С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в тримесечен период да подписа в допълнение съглашение към контракт за концесия с „ Варовик-Комерс “ ЕООД.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2022 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2022 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.
За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5 677,74 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници 1 701,78 лева, за командировки на регионални шефове 5 032,35 лева, за командировки на ръководители и членове на държавни комисии 684 лева и за командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията – 30 лева

Ваня Илиева е избрана за представител на НЗОК в Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина

Министерският съвет одобри решение за промени в състава на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. На мястото на госпожа Ваня Тонева за представител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е избрана госпожа Ваня Илиева.
Ваня Илиева заема длъжността основен юрист в дирекция „ Правна “ в НЗОК и има над 20 години професионален опит. Придобила е висшето си обучение в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и има образователно- квалификационна степен магистър по компетентност „ Право “. Владее британски и съветски език.

Заети и безработни ще получават ваучери за образование по професионална подготовка, цифрови и други основни пълномощия

Заети, безработни и стопански неактивни хора ще могат да получат ваучери за образование за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална подготовка, цифрови и други основни компетентности. Това плануват план на разпореждане на Министерския съвет, който беше утвърден от държавното управление. С документа се дефинират изискванията и реда за даване на ваучери за образование по Програма „ Развитие на човешките запаси “ (ПРЧР) 2021 - 2027 година, Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и Фонда за обективен преход (ФСП).
Постановлението доразвива и надгражда до момента насъбрания опит за образования с ваучери на заети и безработни по планове, финансирани по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ в интервала 2009 - 2020 година За първи път ще се финансират образования за придобиване на базово, приблизително, напреднало и високоспециализирано равнище на цифрова подготвеност. Ваучерите за образование ще се дават от Агенцията по заетостта (АЗ) на безработни, неактивни и заети хора, които са представители на целевите групи по ПРЧР, НПВУ и ФСП. Те ще могат да аплайват за тях посредством електронната платформа на АЗ.
Ваучерът ще съставлява дигитален документ с неповторим идентификационен дигитален код, който ще разрешава неговото индивидуализиране и следене. Агенцията по заетостта ще продължава да поддържа на електронната си страница обществен указател на предоставените ваучери.
Хората, получили ваучери, ще имат право сами да избират типа и доставчика на образованието. Стойността на ваучерите зависи от типа и продължителността на курсовете. За придобиване на първа степен професионална подготовка да вземем за пример тя ще бъде 660 лева за образование от не по-малко от 300 образователни часа. За втора степен на професионална подготовка ваучерът ще е на стойност 1320 лева за не по-малко от 660 образователни часа, а за трета степен - 1980 лева за 960 образователни часа.
Постановлението планува да се сътвори Единен сертификационен център, който ще сертифицира добитите от подготвените цифрови познания и умения. Тази функционалност ще се извършва от Центъра за развиване на човешките запаси и районни начинания към министъра на труда и обществената политика.
Хората, получили ваучери, са задължени да посещават постоянно курса на образование според одобрения график и да имат най-малко 80 на 100 наличие на образователните занятия. Сертифицирането на добитите познания и умения ще се прави посредством изпит по инструкции, одобрени от министъра на труда и обществената политика.

Одобрен е проектозакон за промени в ЗСРС

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за допълнение на Закона за специфичните разследващи средства.
Със законопроекта се предлага в член 13, алинея 1, т. 1 от Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС) като субекти, които имат право да желаят потребление на специфични разследващи средства, наред с Главна дирекция „ Гранична полиция “ да се прибавят и районните дирекции „ Гранична полиция “. Предложеното допълнение на ЗСРС се стимулира с събитието, че седемте районни дирекции „ Гранична полиция ” дават отговор за съответната гранична зона, включително въздушната граница. Отдалечеността на множеството районни дирекции „ Гранична полиция “ голословно усилва нужното време и запаси (финансови и човешки), свързани с настояването за потребление на специфични разследващи средства.
В заключителна наредба от законопроекта се предлага в член 56а, алинея 3, т. 2 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), като конструкция на Министерство на вътрешните работи (МВР) с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска национална банка (БНБ) да се добави и Главна дирекция „ Гранична полиция “. Предложението за допълнение на ЗКИ се обосновава с това, че в член 56а, алинея 3, т. 2 от ЗКИ са посочени структурите на Министерство на вътрешните работи с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка - Главна дирекция „ Национална полиция “, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ и регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи, а Главна дирекция „ Гранична полиция “ не е посочена като конструкция на Министерство на вътрешните работи, оторозирана по силата на посочената наредба с достъп до такава информация от Българска народна банка.
Като национална профилирана конструкция за реализиране на дейностите по член 6, алинея 1, т. 1 и 3 от Закона за Министерство на вътрешните работи (оперативно-издирвателна активност и следствие на престъпления), полицейските органи на Главна дирекция „ Национална полиция “ извършват функционалните си отговорности по осъществяване на тези действия на територията на цялата страна, а освен в зоните и обектите по член 39, алинея 3, изр. 1-во от ЗМВР. Осъществяването на тези действия цели попречване, секване, откриване и документиране на закононарушения, както и тяхното следствие, посредством събиране на задоволително доказателства с годни доказателствени средства. Неизменна част от мероприятията за цялостно и всестранно документиране на закононарушенията е точно събирането на данни от всякакво естество, включително и финансова информация, които в избран миг да послужат за задачите на доказването. Липсата на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка по член 56а, алинея 1 от ЗКИ води до неспособност да се употребяват наличните в нея данни, а това се отразява отрицателно върху осъществяваните от ГДГП оперативно-издирвателни мероприятия.

БАБХ ще прави надзора на пазара на продуктите за торене

Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на растенията. Промените се вършат за привеждане на настоящата нормативна уредба в сходство с европейското законодателство.
Измененията плануват Българска организация по сигурност на храните да извършва надзора на пазара във връзка с продуктите за торене от Европейски Съюз, като са написани и съответните й пълномощия.
Със законопроекта се основават условия за стартирането на пазара и използването на артикули, за които е обезпечено високо равнище на отбрана на здравето на индивида, животните и растенията, и запазване на околната среда. Осигурява се опция на българските стопански оператори да вземат участие дейно в европейския пазар на артикули за торене. С измененията са дефинирани и отговорностите на икономическите оператори, езиковите условия за даването на информация и глобите при съответни нарушавания.
Изпълнителна организация „ Българска работа за акредитация “ е избрана като нотифициращ орган, виновен за установяването и провеждането на нужните процедури за оценяване на сходството и за наблюдението на нотифицираните органи.

Промени в Закона за особените залози вкарват ясни правила за регистърното произвеждане и по-надеждна отбрана на персоналните данни

Министерският съвет утвърди промени и допълнения в Закона за особените
залози. С тях се цели даване на качествени, ефикасни и леснодостъпни електронни услуги за жителите и бизнеса посредством основаване, поддържане и развиване на функционален и благонадежден електронен Централен указател на особените залози (ЦРОЗ). Предвижда се също обезпечаване на по-висока степен на отбрана против корист с персонални данни.
Считано от 1 април 2023 година ЦРОЗ минава към Агенция по вписванията. По сходство на Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, измененията обезпечават регистриран достъп до делата на залогодателите в ЦРОЗ и съдържащите се в тях електронни облици на документи с персонални данни, както и опция за реализиране на надзор върху достъпа до персоналните данни. Регистрираният достъп може да се декларира онлайн или да се дава в териториалните звена на Агенция по вписванията.
Актовете, подлежащи на оповестяване в централния указател, са обществени и общодостъпни, като в тях персоналните данни, с изключение на тези, които се изискват по закон, са заличени.
Детайлизирани са разпоредбите във връзка със наличието на заявките за регистриране, изтриване и оповестяване на актове в ЦРОЗ. Дава се опция за премахване на позволени нередовности в заявката в тридневен период, без възнаграждение на нова такса. Урежда се опция при отвод за осъществяване на желаното регистриране, изтриване или оповестяване заявителят да може да подаде ново заявление за регистриране на същото събитие, като се употребява от показани към този момент документи. В тези случаи се заплаща нова държавна такса.
Прецизирана е наредбата за подаването на документи в електронна форма, с опция за сключване с електронен автограф.
Регламентира се методът за служебно разкриване на лична електронна партида на залогодателя след 1 април 2023 година в ЦРОЗ към Агенция по вписванията.

Одобрен е законопроект за промени в Закона за авторското право и сродните му права

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права.
Проектът на закон беше утвърден от Министерския съвет с Решение № 930 от 22.11.2022 година и беше импортиран в 48-ото Народно заседание с вх. № 48-202-01-36/22.11.2022 година, само че заради предварителното разформироване на Народното събрание законодателната процедура остана незавършена. С цел внасяне в 49-ото Народно заседание след свикването му, планът се предлага за наново утвърждение.
Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗИД на ЗАПСП) е направен с съществена цел въвеждане в националното законодателство на Директива 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година за определяне на правила по отношение на упражняването на авторското право и сродните му права, използвани за избрани онлайн излъчвания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми и за изменение на Директива 93/83/ЕИО на Съвета (Директива 789) и на Директива 2019/790 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година по отношение на авторското право и сродните му права в цифровия обединен пазар и за изменение на Директиви 96/9/ЕО и 2001/29/ЕО на Съвета (Директива 790).
Със законопроекта се оферират и някои промени и допълнения, ориентирани към рационализиране на съществуващата правна уредба, включително административно наказателните разпореждания, към обезпечаване потреблението на функционалността „ гласност “ на регистрите на наименованията на артистичните групи и на лицата, получили регистрация за групово ръководство на права, водени от Министерство на културата.

Приети са промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца

Правителството утвърди промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца. С тях се регламентира редът за даване на еднократни помощи от 300 лева за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, без значение от това дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение. Помощта се отпуска без рентабилен аршин.
Промените главно са свързани с привеждане на наредбите на правилника в сходство с направените промени и допълнения в Закона за фамилни помощи за деца, с които бяха въведени еднократни помощи за възпитаници във втори, трети и четвърти клас. Очаква се такава поддръжка да получат общо 156 000 деца. За изплащането им за 2023 година ще са нужни 23,4 млн. лева
С измененията в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца се уточняват и наредбите, които регламентират поддръжката за децата със или без право на наследствена пенсия от умрял родител и поддръжката на самотните осиновители.
Намалява се административната тежест за фамилиите при подаване на заявки заявления за разпределяне на фамилни помощи. Прецизира се и обсегът на обмена на информация сред АСП и МОН във връзка с децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение, съгласно главните правила за обработването на персонални данни.

Близо 130 млн. лева са предстоящите еднократни доходи от мобилните оператори за потреблението на радиочестоти в обхвати 700 MHz и 800 MHz

Министерският съвет одобри промени в Тарифа за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия. Целта е да се подтиква ползата на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz, който до този миг не е употребен за цивилен потребности и за който не са получавани доходи. Очакваните еднократни доходи за 2023 година са близо 130 млн. лева, а годишните такси, които ще се заплащат от мобилните оператори ще са в размер на близо 8 млн. лева
Министерството на превоза и известията и Министерството на защитата, както и други заинтригувани институции, работят за освобождение на честотите и използването им за цивилен от съвсем 20 години. Вече бяха извършени сполучливи проби за взаимно прилагане на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След публично разискване, Комисията за контролиране на известията предложи промени в размера на таксите, които регистрират положението на пазара, нуждата от стимулиране развиването на 5G мрежи и поощряване на вложенията и нововъведенията.
Изменението е обвързвано и с осъществяване на Реформа 2: Ефективно потребление на радиочестотния набор от Плана за възобновяване и резистентност, което ще подсигурява заплащанията. България би трябвало да завърши процедурите по даването за прилагане на радиочестотен набор в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разрастване и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обсег не се употребява към момента за даване на мобилни услуги от пето потомство.

Доц. Момчил Мавров е избран за член и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК

Министерският съвет дефинира за член и ръководител на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса доцент Момчил Мавров.
Доц. Мавров понастоящем е шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето. Той е магистър по право, магистър по финанси и магистър по здравен мениджмънт. Доцент и лекар е по професионално направление „ Право “. Притежава повече от 10 години професионален опит като заместник-директор на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив. Бил е и юрист на болничното заведение. Асистент е в Медицински университет - Пловдив. Има юридически опит като юрист.
Доц. Момчил Мавров поема поста от доктор Александър Златанов, сегашен заместник-министър на опазването на здравето.

Матей Матев е назначен за ръководител на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за нов 4 - годишен мандат

Министерският съвет одобри решение, с което дефинира Матей Матев за ръководител на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за нов 4 - годишен мандат.
Матей Матев е магистър п

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР