Министерският съвет прие предложените от Министерство на образованието и науката

...
Министерският съвет прие предложените от Министерство на образованието и науката
Коментари Харесай

МОН прие 21 образователни програми за 230 млн. лева

Министерският съвет одобри препоръчаните от Министерство на образованието и науката 21 национални стратегии за развиване на образованието. Общият бюджет на всички национални стратегии е близо 230 милиона лв., което обезпечава и надгражда дейностите, които се правят в образованието “, заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, представен от пресцентъра на МОН . Основната част от тях са изпълнявани и през 2022 година с потвърдена успеваемост и сполучлива реализация в предишни години.

Проф. Пенов акцентира, че стратегиите са били показани и утвърдени от Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение.

Две от тях са напълно нови - " България – просветителни направления “ и " Неразказаните истории на българите “.

Първата стратегия замества завършилата " Отново дружно “.

" Преценихме, че средствата от " Отново дружно “ могат да се употребяват за нова стратегия, която е обвързвана с просветителния развой и дава опция получените познания в учебно заведение да се надградят с визити на обекти в действителна среда “, изясни проф. Пенов.

По Национален парк " България-образователни направления “ учениците ще могат да затвърдят добитите в клас познания и умения и да ги надградят в действителна среда. Те ще могат да посещават разнообразни забележителности от 5 тематични посоки: история и археология; география и икономика; биология, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти. Образователните пътувания ще се провеждат от учебните заведения и ще са с дълготрайност от 2 до 5 дни. По тази стратегия ще могат да аплайват държавни, общински, частни, духовни учебни заведения, както и български неделни учебни заведения в чужбина.

Министър Пенов акцентира значимостта и на другата нова стратегия - " Неразказаните истории на българите “.

" Идеята е посредством активизиране на действия в българските държавни и неделни учебни заведения в чужбина да се даде опция локалната общественост в чужбина да изследва български източници, български родови корени, с което да се способства за одобряване на българската еднаквост и съзнание “, изясни проф. Пенов.

И през идната образователна година ще работят стратегиите за разпространение на нововъведенията. Училищата и детските градини ще бъдат подкрепяни за обезпечаване на осведомителни и информационни технологии. Нови моменти има към образованията. В Национален парк " Информационни и информационни технологии в системата на предучилищното и

учебното обучение “ се включва нова активност – " Обучение на възпитаници за безвредно потребление на интернет “. Сред тематиките за продължаваща подготовка на учители, шефове и други педагогичен експерти в Национален парк " Квалификация на педагогическите експерти “ е и " Киберсигурност и безвреден интернет “.

Ще се подкрепя образованието по програмиране за повишение на компетентностите по ИКТ и основаването на условия за цифрово професионално обучение и образование в съдействие с университети и с работодатели. Ще продължи обезпечаването на непрекъснат достъп на всички 265 общини до Информационната система за реализация на Механизма (ИСРМ), посредством която се работи за обгръщане и оставане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

През тази година ще се основават и обновяват образователни кабинети, класни стаи и стаи за занимания по ползи, в които учениците се образоват в региона на филантропичните науки, изкуствата и спорта. За поредна година ще се финансира построяването на площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата.

Детските градини също ще получат поддръжка за използване и разпространение на новаторски практики. Предвидени са и действия за модернизиране на материалната база в професионалните учебни заведения.

Остават стратегиите " Обучение за ИТ умения и кариера “, " Заедно в изкуствата и спорта “. И през 2023 година ще се създават и правят оценка нови образователни пособия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР