Министерският съвет прие постановление за създаване на Съвет за електронно

...
Министерският съвет прие постановление за създаване на Съвет за електронно
Коментари Харесай

Създават Съвет по цифровото десетилетие - каква ще е дейността му

Министерският съвет одобри разпореждане за основаване на Съвет за електронно ръководство при Министерския съвет и за основаване на Съвет по цифровото десетилетие. За негов ръководител е избран министърът на електронното ръководство, който организира държавната политика в региона на осведомителното общество и осведомителните технологии във взаимоотношение с другите органи на изпълнителната власт.

" Досегашното разпокъсано и несинхронизирано осъществяване на разнообразни ограничения и планове в страните членки сподели, че подобаващият и ефикасен метод за справяне с провокациите и реализиране на цифровата промяна, е централизираният и съгласуван метод, с тъкмо избрани и ясни цели и правила, и с дейното присъединяване на самите страни. Това е заложено в основополагащия европейски документ в региона на цифровата промяна - политическата стратегия „ Цифрово десетилетие “, очертаващ визията, задачите, ограниченията и механизмите за съдействие, посредством които до 2030 година Европейски Съюз ще реализира дигитален суверенитет, ценене на главните цивилен права и правила на правовата страна, досегаемост на услугите, равенството и подобряването на качеството на живот ", показаха от Министерския съвет.

С Решение на Европейската комисия от 2022 година бе основан Управителен съвет за цифровото десетилетие, който да подкрепя и съветва Европейска комисия и да улеснява съдействието сред нея и страните членки. В това решение категорично е посочено, всяка страна да има единствено един титулярен член в Управителен съвет за цифровото десетилетие, който да бъде и единствена контактна точка по всички въпроси на цифровата промяна.

Създаването на Съвет по цифровото десетилетие ще подсигурява ефикасното и качествено присъединяване на българската страна при създаването, осъществяването и отчитането на ограниченията и дейностите, включени в Европейската политическа стратегия „ Цифрово десетилетие “ до 2030 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР