Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи за

...
Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи за
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 6 млн. лв. на Националния статистически институт

Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разноски за личен състав по бюджета на Националния статистически институт (НСИ) за 2024 година в размер на 6 083 300 лева.

Служителите на Национален статистически институт неведнъж излизаха на митинги през предходната година с искане за по-добро възнаграждение. На фона на покачванията на възнагражденията в държавната администрация през последните години Национален статистически институт остана с едни от най-ниските заплати.

Одобрената през днешния ден сума е двойно по-ниска от желаните 12 млн. лева на митингите през есента. Тогава работещите в Национален статистически институт приканиха финансовия министър да планува 50% растеж на възнагражденията им при изработването на бюджета на страната. Увеличение обаче не беше планувано. Сега държавното управление взима решение спомагателните пари за личен състав да се обезпечават след преструктуриране на дейностите в Национален статистически институт.

Допълнителните разноски ще се насочат към дейностите в региона „ Безпристрастна, справедлива, навременна и точна информация за положението на Република България “, излиза наяве от държавното прессъобщение.

" Сегашната мярка за повишение на финансовата обезпеченост на Национален статистически институт е част и от поетия ангажимент от държавното управление на Република България по отношение на обезпечаване на доверие в статистиката ", се споделя още в известието.

От държавното управление регистрират, че през последните години размерът и условията към качеството на статистическите проучвания нарастват, необятно навлизат осведомителните системи, а класическите статистически способи отстъпват място на интердисциплинарните. Това е обвързвано с дефицит на специалисти статистици. " Настоящото нарастване на разноските за личен състав ще способства за приближаване на междинната работна заплата в Национален статистически институт до междинната за държавната администрация, което ще даде опция да бъдат привлечени експерти, които ще спомогнат Национален статистически институт да продължи да създава справедлива и качествена статистическа информация в интерес на обществото ", гласи прессъобщението.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР