Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г.

...
Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г.
Коментари Харесай

Създават 100 центъра за хора с различни увреждания в страната


Министерският съвет одобри План за деяние за интервала 2018-2021 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа, който ще докара до основаването на 100 нови центъра за обществени услуги. Фокусът в него е деинституционализацията на грижата за възрастните хора и хората с увреждания. Това декларира общественият министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос за осъществяването на Плана за деяние за интервала 2018-2021 година към Националната тактика за дълготрайна грижа, съобщи БГНЕС.

С неговото осъществяване ще се осъществя първият стадий от процеса на деинституционализация, който според Стратегията следва да бъде приключен до 2034 година Основните цели на проекта са: Ограничаване на мрежата от профилирани институции и на достъпа до тях, извеждане от профилирани институции на хора с увреждания и закриване на  10 профилирани институции за хора с увреждания с най-неприемливи условия за живот; Подобряване на качеството на живот и опциите за обществено включване на хората с увреждания и възрастните хора, посредством обезпечаване на мрежа от услуги и ограничения за поддръжка в общността и домашна среда и създаване на подобаващ (материален и кадрови) потенциал за даването им; Превенция на институционализацията на хора с увреждания и възрастни хора и създаване на приемаща и подкрепяща настройка в обществото; Създаване на регулаторна рамка за развиването на обществени услуги и интегрирани здравно-социални услуги.

Като съществени целеви групи на Плана са избрани пълнолетните лица с психологични разстройства, пълнолетните лица с умствена назадничавост и множествени увреждания, възрастните с разнообразни форми на деменция, пълнолетните лица с разнообразни форми на увреждания, възрастните хора, в това число и възрастни в неспособност за самообслужване.

Мерките за осъществяване на задачите на Плана са структурирани в следните съществени посоки: Осигуряване на качествени обществени услуги в общността за лица, настанени в- профилирани институции с недобри условия на живот и качество на грижа и поетапно закриване на институции; " Осигуряване на поддръжка в домашна среда и в общността на лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа; Повишаване на успеваемостта на системата за дълготрайна грижа; Изграждане и ремонт на нужната инфраструктура за даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа, декларира в отговора си министър Петков.

Първата група ограничения включва главно действия за основаване на нови резидентни обществени услуги, извеждане на лицата от профилирани институции и закриване на домове. Резидентната грижа в общността ще бъде обезпечена най-много за лицата от тези домове, които са оценени, че оферират най-лоши условия на живот и недобро качество на грижа. Предвид събитието, че част от потребителите на услуги в профилираните институции са в домове от детска възраст, е належащо да се приложи доста деликатен метод при тяхното бъдещо извеждане или пренасяне в нови, въпреки и по-качествени услуги. Поради това, в тази група ограничения са включени също и действия за оценка на потребностите и проучване на желанията на всички пълнолетни лица, които употребяват услуги в профилирани институции, за обмисляне и основаване на условия за дейно осъществяване на втория стадий от процеса на деинституционализация на грижата за лицата с увреждания и възрастните хора.

Ще се направи оценка и на потребностите на лица, трайно настанени в държавни психиатрични лечебни заведения. Обученията и супервизията на екипите за оценка на потребностите и експертите от новите услуги също са значима част от тези ограничения. За прехода от институционална грижа към грижа в общността е от решаващо значение развиването на подкрепящи услуги в общността и в домашна среда. Във втората група ограничения е планувано развиването на два типа услуги в домашна среда - обществени услуги (личен помощник, обществен помощник и домакински помощник) и здравно- обществени услуги (патронажна грижа за хора с увреждания и възрастни хора) и три съществени форми на подкрепящи услуги в общността - дневни центрове за лица с увреждания, дневни центрове за лица с разнообразни форми на деменция и центрове за обществена рехабилитация и интеграция за лица с психологични разстройства и за лица с умствена назадничавост.

Като част от ограниченията за поддръжка в общността ще бъдат осъществени и действия за подкрепена претовареност на лица с психологични разстройства и умствена назадничавост и развиване на обществени предприятия.

Във връзка с осъществяването на ограниченията за създаване на подкрепящи услуги в общността е оповестена процедура BG05M9OP00 1-2.008 „ Подкрепа за лицата С увреждания " по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси " 2014-2020. Чрез нея се обезпечава финансиране за основаването в шест общини на дневни центрове за сложна поддръжка на хората с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания, и за техните фамилии. Крайният период за кандидатстване по процедурата е 31.05.2018 година

С цел гарантиране на резистентност на услугите „ персонален помощник ", „ обществен помощник " и „ домакински асистент " със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година е избран финансов запас в размер на 68 млн. лева за тяхното даване, прибавя министърът. Той декларира още, че с оглед обезпечаване и поддържане на високо качество на грижата и поддръжката в новите обществени услуги, в Плана са планувани редица ограничения и действия, свързани с повишение на потенциала на работещите в системата на обществените услуги (провеждане на образования на чиновниците в дирекции „ Социално подкрепяне " и на работещите в обществените услуги за пълнолетни лица, обезпечаване на периодическа супервизия, създаване на стандарти за обществена работа, регламентиране на статута на обществения служащ и въвеждане на механизми за развиване и обосноваване на работещите в системата на обществените услуги), възстановяване на нормативната уредба в региона на обществените услуги и основаване на нормативна уредба за интегрираните здравно-социални услуги, създаване на стандарти за качество на услугите и възстановяване на модела на финансирането им. Четвъртата група ограничения включва построяването и ремонта на инфраструктурата, нужна за основаването и действието на новите услуги. За тази цел Министерството на труда и обществената политика създаде функционални условия и насоки, съобразени с съответстващите европейски документи за деинституционализация и живот в общността.

На 22.02.2018 година Междуведомствената работна група за ръководство и съгласуваност на процеса на деинституционализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания утвърди Картата на услугите за поддръжка в общността и Картата на резидентните услуги, в които са избрани общините, където ще бъдат основани новите услуги посредством планово финансиране по оперативни стратегии „ Региони в напредък " и „ Развитие на човешките запаси ".

На 30.03.2018 година Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява Насоките за кандидатстване по процедура BG16RJFOP001-5.002 „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания " по Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020. По тази процедура ще бъде построена инфраструктурата за новите услуги. Крайният период за кандидатстване по процедурата е 30.08.2018 година

В резултат на осъществяването на Плана ще бъдат основани 100 нови обществени услуги в общността - подкрепящи и от резидентен вид, за 2 140 консуматори, в това число: 6 Дневни центъра за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните семейства; 16 Дневни центъра за лица с увреждания и техните фамилии, в това число с тежки множествени увреждания; 10 Центъра за обществена рехабилитация и интеграция за лица с психологични разстройства и за лица с умствена изостаналост; 68 Центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни хора (за лица с психологични разстройства, лица с умствена назадничавост, лица с разнообразни форми на деменция и възрастни хора в неспособност за самообслужване).

На регионално равнище ще бъде развита патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа. Ще продължи и даването на обществени услуги в домашна среда - персонален помощник, обществен помощник и домакински асистент. Чрез тези действия ще бъдат подкрепени над 30 000 лица. Планирано е извеждане на най-малко 750 лица с психологични разстройства и умствена назадничавост от профилирани институции и обезпечаване за тях на услуги в общността. Както към този момент бе упоменато, ще бъдат закрити 10 профилирани институции за лица с психологични разстройства и умствена назадничавост, се споделя още в писмения отговор на министър Бисер Петков.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР