Министерският съвет прие Наредба за външните експерти при предварителен контрол

...
Министерският съвет прие Наредба за външните експерти при предварителен контрол
Коментари Харесай

Правителството прие Наредба за външните експерти при предварителен контрол на обществени поръчки


Министерският съвет одобри Наредба за външните специалисти при прелиминарен надзор на публични поръчки. С държавното разпореждане се вършат промени и в Правилника за използване на Закона за публичните поръчки (ППЗОП) и Устройствения устав на Агенцията по публични поръчки (УП АОП).

Приемането на новата Наредба и направените промени и допълнения в подзаконовите актове са свързани с измененията в Закона за публичните поръчки, обнародвани в Дъждовни води, бр. 86 от 18.10.2018 година, се прецизира в известието на държавната осведомителна работа.

С Наредбата се регламентират изчерпателно изискванията и реда за включване и изтриване на външните специалисти в списъка; установяване на външни специалисти за осъществяване на инспекция по съответна определена процедура; възлагане и осъществяване на проверката; установяване и погашение възнагражденията на специалистите.

Промените в ППЗОП са свързани с поетапното прекосяване към напълно електронно възлагане на публичните поръчки в страната. Прецизират се разпореждания, с цел да се уеднакви практиката по използване на нормативната уредба в региона (напр. по отношение на вариантите и подновяванията, изпращането на информация за включване в така наречен „ черен “ лист на икономически субекти с нарушавания и др.). Направени са промени и в метода на обявление на персоналните условия при подаването на Единния европейски документ за публични поръчки от задължените лица при присъединяване им в процедури.

Предложените промени и допълнения в Устройствения устав на АОП произтичат от променените пълномощия на изпълнителния шеф на Агенцията, регламентирани в Закон за обществените поръчки. За да се обезпечи тяхното осъществяване се уточняват и допълват функционалностите на обособените дирекции. Установяват се също правила за въвеждане и отчитане на гъвкаво работно време. По този метод се вкарват нужните нормативни предпоставки за по-ефективно осъществяване на ролята на АОП като орган със специфична подготвеност в региона на публичните поръчки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР