Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде

...
Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 1 юли

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Христо Григоров - ръководител на Българския червен кръст с медал „ За гражданска заслуга” първа степен.
Повече от 25 години Христо Григоров заема управителни постове в Българския Червен кръст - два мандата като ръководител на Столичната организация на БЧК, два мандата е заместник-председател на БЧК, а от 2001 година е ръководител на БЧК - пети мандат. През всички тези години Григоров работи безрезервно за подсилване и одобряване на Българския Червен кръст като съвременна и ефикасна филантропична институция с европейски образ.

Нови 30 набора от данни ще бъдат оповестени на Националния портал за отворени данни, поддържан от Държавна организация „ Електронно ръководство “

Със свое решение държавното управление утвърди Списък с 30 набори от данни по предпочитани области, които да бъдат оповестени от няколко разнообразни администрации до края на 2020 година на Националния портал за отворени данни на Република България https://data.egov.bg/. Сред наборите от данни са следните регистри: Публичен указател на лицата, притежаващи документи за осъществяване на действия с отпадъци; Регистър на парцелите с променено предназначение; Регистър на записаните туроператори и туристически агенти; Регистър за предоставените концесии за води - изключителна държавна благосъстоятелност и редица други.
Предвидените за издание данни са събирани, съхранявани и предоставяни от институции на централната и локалната администрация. След извършени изследвания и съвещания с потребителите на данни, в Списъка са включени набори от данни, които са избрани като данни с висока социална стойност. Отговорните организации от публичния бранш са задължени при всяка смяна да актуализират оповестените на Портала отворени данни.
Съгласно условията на Закона за достъп до социална информация организациите от публичния бранш разгласяват за повторна приложимост обществената информация, която събират, основават и поддържат, в отворен машинночетим формат. С публикуването на данните на Националния портал за отворени данни се реализира по-добра бистрота и отчетност, усъвършенства се потреблението на оповестените данни, както и достъпът на жителите и на бизнеса до обществена информация. Порталът за отворени данни е основан през 2018 година и съставлява единна, централна, обществена, уеб основана осведомителна система, която обезпечава публикуването и ръководството на информация за наново потребление в отворен, машинночетим формат, дружно със съответните метаданни (категории, номер на документ, заглавие и други обозначения, създател, получател, дата на основаване на документа и др.). Данните на Портала са свободно налични и могат да бъдат употребявани за търговски и нетърговски цели. Държавна организация „ Електронно ръководство “ развива и надгражда актуализирания Портал за отворени данни на Република България от края на 2019 година Порталът съдържа информация, разпределена в 14 тематики, като обучение, енергетика, превоз, околна среда, региони и градове. На него са качени над 10 хиляди набори от данни, в отворен машинночетим формат, оповестени от съвсем 500 институции и организации. Достъпът на потребителите до тези данни е безвъзмезден и леснодостъпен както от компютър, по този начин и от мобилни устройства. Порталът подсигурява, че отворената информация, която се разгласява, е събрана и обработена от достоверни източници, каквито са административните органи, по отношение на нормативните им отговорности.

Одобрен е отчет за подписване на контракти за осъществяването на модернизацията на жп сектор Елин Пелин-Костенец
Правителството утвърди отчет на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията и предлагането в него за подписване на контракти за осъществяване на обособени позиции 2 и 3 от план „ Модернизация на жп линия София-Пловдив: жп сектор Елин Пелин- Костенец “. Обектите са съфинансирани по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020. По този метод при реализацията на плана ще се разходват в оптималната степен отпуснатите средства, според предоставената безплатна финансова помощ по програмата.

Правителството одобри Консолидирания годишен отчет за вътрешния надзор в обществения бранш за 2019 година
Министерският съвет одобри Консолидирания годишен отчет за вътрешния надзор в обществения бранш за 2019 година В него е изработен разбор на данните за положението на финансовото ръководство и надзор и на вътрешния опит в обществения бранш, предоставена е и информация за активността, обвързвана с координацията и хармонизацията на вътрешния надзор в обществения бранш от профилираното звено в Министерството на финансите през 2019 година Въз основа на регистрираните прогрес и трендове за развиване, доста нараства броят на организациите, оценили системите си за вътрешен надзор с оценка „ доста добра “. Законът за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш планува ръководителите на 315 организации от обществения бранш, като се изключи Висшия правосъден съвет и Сметната палата, всяка година да показват на министъра на финансите информация за действието, адекватността, ефикасността и успеваемостта на системите за финансово ръководство и надзор. Документът е направен на съображение член 20, алинея 2 от Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш в снадки с един месец период, според § 32 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година Съгласно условията на закона, след приемането му консолидираният отчет ще бъде показан на Народното събрание и на Сметната палата.

Министерският съвет одобри доклада за активността на Агенцията за държавна финансова ревизия за 2019 година
451 финансови инспекции и инспекции са завършени през 2019 година от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Това демонстрира докладът за активността на институцията, признат от Министерския съвет.
Приоритет в работата на Агенцията е реализиране на следващ надзор по съблюдаване на законодателството в региона на публичните поръчки. Проверени са 1 068 публични поръчки на обща стойност към 1.8 милиарда лева При 161 поръчки (15% от проверените) са установени нарушавания, свързани с неспазване правилата на Закон за обществените поръчки. Намаляването на този вид нарушавания е с 41% по отношение на миналата отчетна година, което демонстрира, че реализираният надзор има дисциплиниращ и предпазен резултат върху възложителите.
При финансовите инспекции са тествани 4 474 контракта, от които 2 793 са за възлагане на публични поръчки, на обща стойност близо 1.486 милиарда лева Наблюдава се нарастване с 39% по отношение на цената на тестваните сходни контракти през предходния регистриран интервал.

С максимален дял, както и през предходните години, са инспекциите, осъществени в общини - 49%, и в търговски сдружения с блокираща квота държавно или общинско присъединяване в капитала - 23.5% от общия брой.
През 2019 година финансовите инспектори на АДФИ са съставили 935 акта за определяне на административни нарушавания. 918 от тях са на физически лица и 17 - на юридически лица. По формираните административнонаказателни производства са издадени наказателни постановления, с които са наложени санкции и имуществени наказания в размер на 295 631 лева Агенцията е дала 69 писмени инструкции на ръководителите на проверяваните организации за прекратяване на осъществяване на нарушаване и/или за премахване на нездравословните последствия от тях. Наблюдава се наклонност за възстановяване на средата при разходването на обществените средства вследствие на превантивната дисциплинираща роля на реализирания надзор от АДФИ. При финансовите инспекции се регистрира понижаване на откритите отговорно породени вреди от страна на проверяваните организации и лица. През 2019 година те са в общ размер на 10 403 473 лева, което е с 8 % по-малко спрямо миналата година. Финансовите инспекции през 2019 година са предоставени от министъра на финансите - 120 бр. и от органите на прокуратурата - 113 бр., 85 - по искане на други институции, според член 5 от ЗДФИ. a 133 са осъществени на съображение на годишния проект на АДФИ. През миналата година в АДФИ са постъпили 578 сигнали и претенции за осъществяване на финансови инспекции, като 82 от тях са съдържали сигнали за нарушавания, които са от компетентността на други държавни органи и са им препратени по подготвеност. В 288 от случаите, т.е. повече от половината, са подадени от държавни органи, физически и юридически лица. Това е индикатор за публичното доверие, с което се употребява организацията при осъществяване на нейната задача - отбрана на обществените финансови ползи.

Въвежда се единна по-ниска такса за новата обединената процедура по наложителна оценка на въздействието върху околната среда
Правителството одобри разпореждане на Министерския съвет (ПМС) за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) според Закона за запазване на околната среда (ЗООС). Въвежда се единна по-ниска такса за новата процедура, която сплотява наложителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на капиталово предложение (ИП), с най-малко една от процедурите по издаване на сложно позволение (КР) и/или одобрение на отчет за сигурност (ДБ) на дружество с висок рисков капацитет, на които ИП също предстои, според Закона за запазване на околната среда. Изменението е обвързвано с въвеждането на новата обединена процедура със Закона за запазване на околната среда, в действие от 28.08.2019 година, за провеждането на която е планувано да бъде събирана такса. Обединената процедура се организира по искане на възложителя на ИП, за което ще бъде събирана такса за осъществяване на административните функционалности на Министерство на околната среда и водите по оценка на показаната информация. Осигурява се опция за понижаване на разноските на възложителите за осъществяване на капиталовите им планове, свързани с осъществяването на условията по нормативната уредба за запазване на околната среда и човешкото здраве, като заплащат една такса, по-ниска, в сравнение с при осъществяване на независимите процедури. Прецизират се основанията при актуализиране на сложно позволение, предмет на административна такса, без да се вкарва нова такса в тези случаи за привеждане в сходство с изменението на Закон за опазване на околната среда от 2018 година Предвижда се общините да бъдат освободени от такса при премахване на трупове на китоподобни от плажните линии. Целта е да се обезпечат съответни дейности за запазване на публичното здраве и сигурност, както и по-бързо изясняване на аргументите за загубата на биологично многообразие и аргументите за настъпването на гибелта при съответния образец.

Променя се размерът на частта от продажната цена на дървесината за две държавни горски предприятия
Правителството промени размера на частта от продажната цена на здрава дървесина, внасяна във фонд „ Инвестиции в горите” от „ Югозападно държавно дружество " (ЮЗДП) и от „ Североизточно държавно дружество " (СИДП) с 3 лева за куб. м. дървесина. Така отчисленията при продажбата на дървесина на ЮЗДП се понижават на 5 лева за всеки пространствен метър дървесина, а на СИДП с 2 лева Целта е да се подтиква по-ефективното ръководство на оперативните средства на предприятията за осъществяване на нормалната им активност. То е от значително значение за поддържането на положителното здравословно положение на горите и опазването на горските запаси.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджетите на три министерства
Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2019 година в размер на 105 300 лева за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2020 година Средствата са нужни за възобновяване на осъществени разноски от Военномедицинска академия и Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “ за нормативно регламентирани действия и услуги на правоимащи лица по член 4, т. 4 от Закона за ветераните от войните на Република България и по член 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
По бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 година се утвърждават спомагателни разноски в размер до 10 000 000 лева Средствата са за финансово застраховане на подписани контракти за осъществяване на действия, свързани с издаването на българските персонални документи. Правителството утвърди също по този начин спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на държавните спортни учебни заведения за бюджетната 2020 година. Финансовите средства, нужни за подкрепяне на физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическата активност в държавните спортни учебни заведения за бюджетната 2020 година в размер на 7 425 лева, са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2020 година С признатото държавно разпореждане ще се извърши смяна по бюджета на Министерството на младежта и спорта за актуалната година.

Отпускат се до 4 млн. лв. за финансиране на фундаментални научни проучвания
Правителството отпуска до 4 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2020 година за застраховане на конкурс за фундаментални научни проучвания. Той се организира от Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ) като с утвърдените средства се чака да бъдат финансирани почти 66 плана. Този конкурс е ориентиран към научни проучвания във всички области и е от особена значимост за развиването на цялостния теоретичен потенциал в страната. Целта е да се насърчи провеждането на качествени фундаментални научни проучвания и приемане на високи научни достижения, както и на изследвания, обвързани с настоящите публични провокации. Очаква се по този метод да се подкрепя високото равнище на научните проучвания в България и мястото на учените в българското общество и европейското научноизследователско пространство.

Отпускат се до 1,3 млн. лв. за финансиране на ННП „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “
Министерският съвет отпуска до 1 300 000 лева по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2020 година за финансиране осъществяването на плануваните дейностите по Националната научна стратегия (ННП) „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “ (Петър Берон и НИЕ), утвърдена през 2018 година и обновена през май 2020 година Програмата се извършва на конкурсен принцип от Фонд „ Научни проучвания “, като се следи и координира от МОН. Срокът на осъществяване е 7 години, като бюджетът на програмата за първата година е 1 300 000 лева и може да нарасне до 1 900 000 лева за всяка последваща година. През 2019 година бяха финансирани 7 планови оферти на обща стойност 420 000 лева с двугодишен интервал на осъществяване. С отпуснатата сума в размер до 1 300 000 лева по програмата се планува да бъдат изплатени средствата за втората година от осъществяването на финансираните планове в размер до 420 000 лева, а с останалите до 880 000 лева Фонд „ Научни проучвания “ ще започва конкурс за набиране на нови планови оферти. С тях се чака да бъдат финансирани почти 7 плана. Целта на ННП „ Петър Берон и НИЕ “ е да форсира реинтеграцията и кариерното развиване на учени в български висши учебни заведения и научни организации, като по този метод емиграцията на теоретичен капацитет се размени с научна подвижност. Очаква се по този метод да се увеличи броят на одобрените и водещи учени,, които освен основават и развиват модерни научни проучвания, само че и вкарват най- новите научни хрумвания и достижения в просветителния развой във висшите учебни заведения.

Правителството се разпореди с парцели
Министерският съвет одобри решение за основаване на безплатно право на прилагане, върху аграрен парцел в горска територия - частна държавна благосъстоятелност с повърхност 675 кв. м. Той се намира в землището на село Илинденци, община Струмяни, област Благоевград. Имотът попада в обсега на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Струмяни” към Директива за птиците „ Югозападно държавно предприятие” - Благоевград. Вещното право се учредява за период от 3 години за осъществяване на теренни изследвания и консервация на археологически полезности в интерес на Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките.
Съгласно друго държавно решение, от Министерство на защитата се лишават три поземлени парцела и се включват в Държавния аграрен фонд. Имотите се намират в област Търговище, с. Вардун. На Министерството на защитата безплатно се дава ръководството на три имота-публична държавна благосъстоятелност. От Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ /ВВВУ/ парцелите, намиращи се в гр. Долна Митрополия, се лишават, заради отпаднала потребност, и се дават за ръководство на Министерството на защитата, с оглед бъдещи разпоредителни дейности. „ Български пощи “ ЕАД да продадат своя дял в неподвижен парцел в с. Свежен посредством директно договаряне със съсобственика - община Брезово. Обектът не е нужен за активността на „ Български пощи” ЕАД, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.
Министерският съвет промени статута на част от терен в м. „ Узунджа алан “, село Стрелци, от частна държавна на обществена държавна благосъстоятелност. Той е ръководен от Министерството на вътрешните работи за потребностите на Областна дирекция Пловдив. Имотът е нужен за осъществяване функционалностите на дирекцията във връзка със сигурността на страната, в това число и за предпазване на военновременни и спешни ресурси.
С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност, за модернизиране на близо 3.2-километров сектор сред Ихтиман и Септември от железопътната линия София - Пловдив. Имотите се намират в урбанизираната територия на гр. Белово и са избрани според утвърждения план за изменение на подробни устройствени проекти - проекти за регулация и застрояване на парцели за трасето. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

България открива почетно консулство в Шри Ланка
Правителството одобри решение за откриването на почетно консулство на България в Шри Ланка. Седалището му ще бъде в Коломбо, а консулският окръг ще обгръща цялата страна. За почетен консул ще бъде назначен Андре Милее Еристус Фернандо.
Новото почетно консулство ще спомогне за по-ефективното развиване на двустранните връзки на България с Шри Ланка в региона на търговията, стопанската система, културата, консулското съдействие, за основаване на информираност за страната и за стимулиране на контактите сред хората.
Кандидатурата на Андре Милее Еристус Фернандо за почетен консул е подкрепена с рекомендации от държавния министър на външните работи, министъра на правораздаването, правата на индивида и правната промяна и министъра на енергетиката и ръководството на енергийните и транспортните услуги на Шри Ланка.
Той е притежател на компания, която се занимава с хотелиерство и отдих, товарни транспорти и логистика, авиация, мореплаване, риболовство, възобновима сила и стратегически вложения.

Сърбия открива почетно консулство в Пловдив
Министерският съвет на Република България даде единодушие за назначение на почетен консул на Република Сърбия в Пловдив. Постът поема Анастасия Росенова Солакова. Към момента тя е ръководещ сътрудник на МГС-Ойл ЕООД, което се занимава с товарни автомобилни транспорти. Седалището на почетното консулско длъжностно лице на Сърбия е град Пловдив, а консулският окръг обгръща територията на области Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в извършени видеоконферентни срещи на отраслови министри от държавите-членки на Европейски Съюз
Правителството утвърди отчета за българското присъединяване в неофициалната видеоконферентна среща на министрите на земеделието и рибарството на държавите-членки на Европейски Съюз, извършена на 8 юни 2020 година По време на срещата министрите имаха опция да обсъдят показаните на 20 май 2020 година от Европейската комисия Стратегия „ От фермата до трапезата за обективна, здравословна и екологична хранителна система “ и „ Стратегията за биоразнообразието за 2030 - Да върнем природата в нашия живот “. Бяха наранени и тематиките по Пакета за възобновяване и бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР) и връзките на тези оферти с Общата селскостопанска политика (ОСП) и настоящия законодателен спор за използване на ОСП в идващия програмен интервал. Всички министри желаеха от Европейска комисия повече информация по отношение на методологията и правилата на избраните целеви стойности в тактиките, касаещи селското стопанство и за показване на кумулативна оценка на социално-икономическото влияние от използването на тактиките върху бранша. Европейска комисия разяснява, че бъдещите законодателни оферти ще бъдат съпроводени с оценка на въздействието и че ще се регистрират националните специфики. Министрите показаха позиция, че препоръчаното от Комисията покачване с €26.5 милиарда (текущи цени) на земеделския бюджет спрямо предлагането на Европейска комисия о г 2018 1 е позитивна стъпка. Мнозинството означи това покачване като към момента незадоволително, поради повишените упования към фермерите в подтекста на Европейския зелен пакт и съпътстващите го тактики. На 9 юни се организира неофициален видеоконферентен диалог сред министрите на стопанската система и на финансите на държавите-членки на Европейския съюз. Министрите обмениха отзиви за Плана за възобновяване за Европа. Заедно с Европейската комисия и Европейската централна банка те направиха равносметка на положението на ограниченията, подхванати досега, в отговор на рецесията. В рамките на Европейския учебен срок Хърватското председателство осведоми участниците за разискванията в комитетите по време на подготвителния развой за реализиране на единодушие за характерните за страните рекомендации за 2020 година и мненията на Съвета за обновените стратегии за непоклатимост или конвергенция. Съветът на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси организира неофициална видеоконференция в част „ Здравеопазване “ на 12 юни. Заседанието протече в две сесии. В рамките на първата, министрите обмениха отзиви по предлагането за Регламент за стратегия за здраве - EU4Health. От страна на всички държави-членки беше изказана поддръжка за новата законодателна самодейност. Същевременно общо беше и посланието за нуждата от разписване на ясни механизми за присъединяване на страните членки в осъществяването на програмата и в процедурите по утвърждение на годишните стратегии. По отношение на целите министрите изрекоха поддръжка за подсилване на подготвеността за реакция при рецесии (вкл. България), цифровизация, битка с хронични незаразни заболявания, включително онкологичните болести и други
Втората тематика касаеше самодейността на Европейската комисия за обезпечаване на ваксина за COVID-19 и думата взеха 19 държави-членки, измежду които беше и България. Наред с изразената поддръжка за търсене на взаимно решение, съвсем всички делегации реферираха към неналичието на бистрота по самодейността, роля на държавите-членки, нужни гаранции за това, че ваксина ще бъде налична, че ще бъде безвредна и ефикасна и на налична цена. Европейската комисия регистрира по този начин получената противоположната връзка като положителна и увери, че ще работи в тясно съдействие с държавите-членки. Германското председателство показа целите си, които са съобразени с нуждата от адресиране на проблемите от епидемията с COVID-19.
На 16 юни се организира Съвет „ Общи въпроси “ по видеоконферентна връзка. Представена бе българската позиция по Плана на Европейската комисия за възобновяване на Европейския съюз, финансова рамка за интервала 2021- 2027 година и по връзките ЕС-Великобритания. Сред другите разисквани тематики бяха осемнадесетмесечната стратегия на Съвета за интервала 1 юли 2020 година - 31 декември 2021 година и подготовка на съвещанието на Европейския съвет на 19 юни. По пакета за възобновяване и МФР всички държави-членки се сплотиха към разбирането за незабавната нужда от постигането на политическо съглашение и обявиха подготвеност за градивен разговор. От българска страна беше подчертана нуждата от съответно финансиране на дълготрайните политики и цели на Европейски Съюз, както и поддръжката за най-слабо развитите райони на Европейски Съюз посредством кохезионната политика.

Определен е концесионер на морски плаж „ Силистар “
Определен е концесионер на морски плаж „ Силистар “, община Царево, област Бургас. След извършена открита процедура, Министерският съвет упълномощава Министъра на туризма да подписа контракт за концесия с новоучредено комерсиално сдружение, в което участниците в „ ММ ГРУП “ ДЗЗД имат целия капитал в съотношението от контракта им за обединяване, в едномесечен период от влизане в действие на решението на Министерския съвет за установяване на концесионер на морския плаж.
Концесионерът се задължава за целия период на контракта за концесия от 20 година да дава цена за 1 бр. чадър в размер до 5 /пет/ лв. с Данък добавена стойност и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 5 /пет/ лв. с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж.
Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 10,50 на 100 без Данък добавена стойност. Размерът на годишното концесионно заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 53 515 лева без Данък добавена стойност. Инвестициите, свързани с възстановяване на достъпа до морския плаж за периода на концесията са в размер на 637 920 лева с Данък добавена стойност.

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело № 5/2020 година
Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 5 за 2020 година, формирано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) за определяне на противоконституционност на член 42, алинея 1, т. 5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Към конституционно дело № 5 е присъединено конституционно дело № 6 за 2020 година, формирано по искане на 63 народни представители за определяне на противоконституционност на член 42, алинея 1, т. 5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. В мнението на Министерския съвет са изложени подробни причини, че оспорената наредба не опонира на член 4, член 16, член 48 и член 56 от Конституцията и по тази причина настояванията на Върховен административен съд и на народните представители следва да се отхвърлят от Конституционния съд като неоснователни и голословни.

Одобрени са промени в бюджетната процедура за 2021 година
Със свое решение държавното управление одобри изменение и допълнение на Решение № 64 на Министерския съвет от 2020 година за бюджетната процедура за 2021 година, изменено с Решение № 273 на Министерския съвет от 2020 година, с което се основава нужната организация и се обезпечава съгласуваност сред обособените разпоредители с бюджет в стадия на бюджетно обмисляне. В подтекста на оповестеното изключително състояние, обвързвано с разпространяването на вируса COVID-19, се вкарват нови периоди, респективно се отсрочват за втория стадий от бюджетната процедура за 2021 година:
- провеждането на процедурата по реда на Наредбата за изискванията, на които би трябвало да дават отговор капиталовите планове, финансирани с държавни заеми, и плановете, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, и за реда за тяхното разглеждане (приета с Постановление № 337 на Министерския съвет от 2015 г.) за разглеждане и одобрение на нови капиталови планове, които ще се финансират с държавни заеми и/или държавногарантирани заеми през 2021 г.;
- правенето, разглеждането и одобряването от Министерския съвет на плана на решение за приемане на стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2021 г.;
- правенето, разглеждането и одобряването от Министерския съвет на плана на решение за норматив за час стратегия за подготовка, основаване и разпространяване на национални и районни стратегии на БНР и Българска национална телевизия през 2021 година
Направеното допълнение в частта на разпоредбите на бюджетната процедура за 2021 година е по отношение на текста на § 8, алинея 2 от Заключителните разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година (ДВ, бр. 34 от 2020 г.), според който с одобряването от Министерския съвет на Конвергентната стратегия се смятат за утвърдени и макроикономическата прогноза и средносрочната бюджетна прогноза, според условията на § 34 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година
Проектът на решение разрешава навреме правене на нужните планове и дългови ограничавания, които да бъдат включени в плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 година, надлежно и в обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година и привежда бюджетния развой в сходство с ограниченията и дейностите, произлизащи от оповестеното на 13 март 2020 година изключително състояние.

Община Петрич ще ръководи „ Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи “
Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на групова археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Петрич за период от 10 години.
Археологическата недвижима културна полезност „ Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи “, с обща повърхност 1013.291 дка се намира в област Благоевград, община Петрич, село Рупите, околност „ Кожух “.
Предоставянето на недвижимата археологическа културна полезност ще подкрепи популяризирането, социализирането и развиването на археологическия обект.
Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Историческия музей в град Петрич.

Обновява се състава на българската делегация в Комитета на районите на Европейския съюз за мандат 2020-2025 година
Министерският съвет одобри решение за одобрение на кандидатури за представители на Република България за членове и заместник-членове на Комитета на районите на Европейския съюз за мандат 2020-2025 година Република България ще продължи да бъде представлявана от 12 членове и 12 заместник-членове в състава на Комитета на районите.
Одобрени са кандидатурите на 11 членове и 12 заместник-членове на Комитета на районите на Европейския съюз, които са препоръчани от Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България. Един от българските представители в Комитета на районите е утвърден в края на 2019 година по същия ред. Членове на делегацията са Таня Христова - кмет на община Габрово, Владимир Москов - кмет на община Гоце Делчев, Емил Иванов - кмет на община Своге, Живко Тодоров - кмет на община Стара Загора, Златко Живков - кмет на община Монтана, Иван Алексиев - кмет на община Поморие, Малина Едрева - общински консултант в Столичен общински съвет, Неджми Али - кмет на община Джебел, Павел Гуджеров - кмет на община Раковски, Радослав Ревански - кмет на община Белица, Румен Гунински - кмет на община Правец, и Стефан Радев - кмет на община Сливен. Обновеният състав на делегацията отразява резултатите от последните локални избори и е съгласуван с общите правила на Договора за действие на Европейския съюз.

Одобрен е доклад по проекта за деяние за присъединението ни към ERM II и Банковия съюз и следващи задължения по-късно
Правителството утвърди доклад по Плана за деяние, включващ ограничения в отговор на желанията на Република България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, както и следващи задължения след присъединението, като е възложен мандат на министъра на финансите да договаря по тях. Това решение на държавното управление съставлява естествено продължение на изпратеното на 29 юни 2018 година публично писмо от министъра на финансите и шефа на Българска национална банка за присъединяване на страната ни в Единния контролен механизъм (ЕНМ) посредством определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка по смисъла на Регламент (ЕС) № 1024/2013 и за желанията ни за кандидатстване във Валутния механизъм II, което получи и политическата поддръжка на еврогрупата. Отчетът по Плана дава информация за осъществяването на ограниченията в региона на: усилване на рамката на надзора в банковия бранш, възстановяване на макропруденциалната рамка, усилване на надзора върху небанковия финансов бранш (пенсионни фондове и застрахователни дружества); възстановяване на рамката за несъстоятелността, усилване на рамката за битка е изпирането на пари и модернизиране на рамката за ръководство на държавните предприятия. Одобрени са и следващи задължения, които страната ни следва да извършва след присъединението си към ERM II и Банковия съюз. Те са в региона на небанковия финансов бранш, рамката за ръководство на държавните предприятия, рамката по несъстоятелността и рамката за битка с изпирането на пари. Изпълнението на последващите задължения ще бъде част от изискванията за последващото ни приемане в еврозоната и въвеждане на еврото след осъществяване на всички критерии за конвергенция, в сходство с член 140 от Договора за действието на Европейския съюз. Предстои да бъдат извършени договаряния по тези следващи задължения с европейските сътрудници, в това число и с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

Правителството пое ангажимент да обезпечи спомагателни финансови средства за съфинансиране на план „ Развитие на жп възел София, жп сектор София-Волуяк “
Правителството пое ангажимент за обезпечаването на спомагателни финансови средства от държавния бюджет в размер до 126 612 169 лв. за осъществяване на план „ Развитие на железопътен възел София, сектор София-Волуяк “. Европейското съфинансиране на плана е по линия на Механизма за свързване на Европа, бранш „ Транспорт “.
Възел София е един от двата железопътни възела, ситуирани на главната TEN-T мрежа, и по едно и също време с това на кулоар „ Ориент/Източно-Средиземноморие “. В него се срещат двете съществени железопътни посоки в България: Север-Юг от Румъния към Гърция и Изток-Запад от Турция към Сърбия и Европейския съюз. Модернизацията в сектора от Централна гара София до Волуяк ще обезпечи връзка с метрополитена на новопостроена гара Обеля на жителите на столицата и околните обитаеми места. Освен това ще се понижи трафика в София и времепътуването за товарните и пътнически влакове по направлението от турската граница в посока към границата със Сърбия.
Пряко облагодетелствани от реализацията на плана ще бъдат над един милион жители. Ще се усъвършенства стандартът им на живот посредством понижаване на шума от преминаващите влакове, ефикасни връзки с градския превоз и понижаване на времето за пътешестване от и до работните им места.

Правителството пое ангажимент да обезпечи спомагателни финансови средства за план „ Развитие на железопътен възел Пловдив “
Правителството пое ангажимент за обезпечаване на спомагателни финансови средства от държавния бюджет в размер до 41 498 000 лева за осъществяването на план „ Развитие на железопътен възел Пловдив “. Европейското съфинансиране на плана е по линия на Механизма за свързване на Европа,
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР