Министерският съвет предлага на президента да награди изтъкнатия биолог проф.

...
Министерският съвет предлага на президента да награди изтъкнатия биолог проф.
Коментари Харесай

Проф. Илза Пъжева е предложена за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Министерският съвет предлага на президента да награди изтъкнатия биолог проф. Илза Пъжева с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ за нейните огромни заслуги в региона на науката и във връзка 70-годишния й празник. Това оповестяват от държавната пресслужба.

Илза Пъжева е родена през 1953 година Завършва Московския химико-технологичен университет „ Д. И. Менделеев “. През 1981 година постъпва в Българската академия на науките, където е поредно помощник и основен помощник. През 1989 година придобива научната степен „ лекар “, а през 2008 година става „ лекар на науките “ в региона на биологическите науки. През 2015 година Илза Пъжева е определена за член-кореспондент на Българска академия на науките.

Научните ползи на проф. Пъжева са свързани с моделни проучвания на връзката конструкция - интензивност чрез компютърно подкрепени способи. Обект на проучванията й са разнородни биологично-активни съединения, да вземем за пример лекарствени молекули, транспортни протеини, ядрени рецептори, ензими и техни субстрати и инхибитори. Разработените от нея и екипа й модели способстват за откриване на механизмите на деяние на изследваните биомолекули, получили са пробно удостоверение, а някои от тях се употребяват от фармацевтични компании и университетски институти.

Проф. Пъжева е пионер в България във въвеждането, създаването и използването на компютърно подкрепените способи за проучването на зависимости конструкция - интензивност (QSAR) и лекарствен дизайн. Тя има 170 научни труда, включително 153 научни изявления в списания с импакт-фактор и импакт-ранк и в монографични поредици и книги на авторитетни университетски издателства..

Проф. Пъжева е притежател на премията за високи научни достижения на учени над 35 години на Съюза на учените в България за 2011 година През 2020 година за приноса й в развиването на българо-германските научни връзки е удостоена с високата държавна премия на Германия - Орден за заслуги към Федерална Република Германия.

Проф. Пъжева е създател на курсове по компютърно подкрепят дизайн към Факултета по химия и фармация и Факултета по математика и информатика в Софийския университет. В интервала 2011- 2014 година е посетител - учител в Университета „ Париж-Дидро “, Франция.

Тя е първият български академик, определен за дипломат на фондация „ Александър декор Хумболт “. Проф. Пъжева е била ръководител на Хумболтовия съюз в България, а понастоящем негов почетен ръководител.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР