Министерският съвет предлага да се удължи извънредното положение до 13

...
Министерският съвет предлага да се удължи извънредното положение до 13
Коментари Харесай

Красимир Янков: Правителството не осъзнава каква щета нанася на икономиката

" Министерският съвет предлага да се удължи изключителното състояние до 13 май. Ние считаме, че това е доста дълъг интервал . По-логично е да бъде до края на април . Така държавното управление най-сетне ще има опция да се възползва от форсмажорната обстановка, дадена от изключителното състояние, с цел да бъдат подкрепени българските жители и засегнатите икономическите субекти от рецесията. "
Това съобщи по TV+ националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Красимир Янков.
По думите му се чака от държавното управление да направи разбор на разходната част на бюджета, с цел да се знае какви средства ще бъдат дадени на засегнатите от рецесията под формата на директна поддръжка, а не като заем. Той разясни, че сега основната дума на предложенията на държавното управление е " заем " .
" Тази дума би трябвало да бъде сменена с " поддръжка ", по този начин както е в европейските страни и Съединени американски щати. Правителството не схваща какъв е размерът на вредата , която е нанесена на цели неработещи браншове ", добави националният представител от левицата.
Той напомни, че още в деня, когато беше гласувано изключителното състояние, съобщи в Народното събрание за големия проблем, пред който се изправя туризмът у нас, а той от своя страна повлича след себе си и браншове, свързани с произвеждане, превоз и други Красимир Янков сподели, че ръководещите нямат проект за деяние в рецесията . Депутатът от Българска социалистическа партия обърна внимание, че фокусът на внимание на хората към този момент се трансферира от ограниченията за предотвратяване от вируса към проблемите, които произтичат от изключителното състояние.
" Предложението на държавното управление страната да изплаща 40% от заплатите на служащи, които ще бъдат съкратени, а работодателите да поемат останалите 60% не удовлетворява бизнеса . В резултат на това се стигна до взрив на безработните ", разясни Красимир Янков.
" Големият проблем е, че се сътвори безпорядък . Призовах държавното управление да се спре с това безумство, което имитира ръководство по време на пандемия. Има признат народен проект на България за подготвеност при грипна пандемия, който би трябвало да бъде следван ", сподели Янков. Той осведоми, че в него са изброени етапите на деяние по време на пандемия, предварителна защита, съответните ограничения и орган на ръководство и подсети, че е задал въпрос на премиера Бойко Борисов, като чака отговор от него.
Янков разясни, че министър-председателят Бойко Борисов е попречил опцията на специалистите от редица ведомства да дават оценка за влияние на решенията, които се взимат сега.
" Неизвестността, наложена от държавното управление, продължава към този момент доста дълго - над 20 дни. Всички чакахме да забележим по какъв начин ще бъдат подкрепени извънредно нуждаещите се с държавния портфейл, който е общ. Хората ще вземат заплати от месеца преди пандемията, когато са работили, само че идващият ще е сериозен. Сега е време да стане ясна солидарността на страната към хората ", безапелационен беше Красимир Янков.
Той предизвести, че в случай че страната не помогне съответно на хората, те може да стартират да подценяват наложените спешни ограничения . " Високият рейтинг на Борисов е балон. Ако не бъдат подхванати съответни ограничения в поддръжка на хората, той ще се спука ", отсече националният представител от Българска социалистическа партия.
По отношение на настояването на ръководещите да бъде изтеглен държавен заем, Янков разяснява, че то няма никаква аргументация и на процедура кабинетът на Борисов желае от Народното събрание да подпише празен чек. Според него целите, върху които е стъпило разглеждането на бюджета за тази година към този момент са други.
" В момента приоритет са българските жители и демографският срив, а не автомагистралите. Човекът би трябвало да е приоритет . Всичко друго може да изчака ", отсече той. Янков изрази отвращение, че още няма нито една статистика от държавното управление, на провалите от пандемията върху другите браншове на стопанската система и кава помощ ще им окаже страната. Красимир Янков разяснява още, че замразяването на заплатите на депутатите и държавната администрация би довело действително до намаляването им, което е обикновено в тази обстановка.
Депутатът от Българска социалистическа партия се обърна към премиера и президента да загърбят персоналните си страсти и да мислят по какъв метод ще бъдат потребни за бъдещето на България и още веднъж прикани държавнния глава да свика КСНС, поради пандемията, тъй като на Съвета решенията се взимат с консенсус.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 4 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР