Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, да организира

...
Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, да организира
Коментари Харесай

Изграждането на Националната многопрофилна детска болница беше записано в Бюджет 2024 г.

Министерският съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето, да провежда възлагането на планиране за построяването на Национална многопрофилна детска болница в София, след основаване на нужните условия и предпоставки за това, се записа в обособена наредба от държавния бюджет за 2024 година, който депутатите гласоподават на второ четене.

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

Когато свърши публичното разискване и се открият вещните права, тогава може да тръгне и проектирането, изясни министърът на финансите Асен Василев.

Българска социалистическа партия ще предложи основаването на краткотрайна комисия към Народното събрание, която да следи строителството, би трябвало да сме сигурни, че процесът върви безпрепятствено, съобщи Иван Ченчев.

С включването на тази разпоредба  държавата се ангажира твърдо с построяването на болничното заведение поетапно и до дъно, изясни ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев. И обясни, че правният индивид, който се е заел да обезпечи терена, е учредителен комитет към министъра на опазването на здравето, в който са неправителствени организации, самото министерство. 

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов посочи, че към сегашния миг има терен за болничното заведение, който е явен и консенсусен - в Горна баня. Проведена е социална поръчка, обвързвана със събарянето на постройките, които са там. След това би трябвало да се разгласи процедура за планиране на новата детска болница, по-късно се афишира и социална поръчка за създаване и строителство. Не го виждам да стане по-рано от 4-5 години, сподели Ангелов. Той заяви, че ще бъде препоръчан план на решение, с който министърът на опазването на здравето да бъде длъжен да направи одит на всичко, свършено досега по тематиката.

Васил Пандов от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ добави, че парите за построяването на болничното заведение са обезпечени и налични в Здравната капиталовата компания. По думите му към сегашния миг там има разполагаем близо 90 млн.лв. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР