Министерският съвет отпусна 3.450 млн. лв. в сряда за подобряване

...
Министерският съвет отпусна 3.450 млн. лв. в сряда за подобряване
Коментари Харесай

Правителството отпусна 3.5 млн. за подобряване на майчиното и детско здравеопазване

Министерският съвет отпусна 3.450 млн. лева в сряда за възстановяване на детското и майчино опазване на здравето в страната. С 1.250 млн. лева ще бъдат закупени 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза за потребностите на педиатричната болнична помощ, като апаратурата е предопределена за общински и държавни лечебни заведения.

За дейностите по Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско опазване на здравето 2014-2020 са утвърдени 2.2 млн. лева От тях 1.7 млн. лева са за профилираната болница по детски заболявания “Проф. доктор Иван Митев “, която съгласно кабинета се обрисува като “основен здравно-консултативен център и ядрото на новата сложна детска болница “.

Допълнителните средства за детската болница бяха отпуснати в отговор на протестните претенции на работещите в нея, които от към месец стачкуват с искане за специфичен статут с държавно финансиране с изключение на направеното по линия на НЗОК, унищожаване на лимитите за банкет и лекуване и по-високи заплати за превъзмогване на кадровия дефицит.

Останалите 500 хиляди лева по програмата за подобряването на майчиното и детско опазване на здравето, които държавното управление отпуска, са предопределени за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Началникът на Клиниката по неврология в детската болница “Проф. доктор Иван Митев “ проф. Иван Литвиненко съобщи пред публицисти: “За дългия професионален път, който имам, мога да кажа, че това е държавното управление, което за първи път демонстрира освен на думи, само че и с действителни дейности подкрепяне и поддръжка за детското опазване на здравето “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР