Министерският съвет отпуска 2 743 792 лева безвъзмездна помощ за

...
Министерският съвет отпуска 2 743 792 лева безвъзмездна помощ за
Коментари Харесай

МС отпуска 2 743 792 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в страни от Западните Балкани

Министерският съвет отпуска 2 743 792 лв. безплатна помощ за финансиране на планове в страни от Западните Балкани, Източното партньорство, Близкия Изток, Африка и Азия, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Проектите подхождат на географските и секторни посоки на Средносрочната стратегия за помощ за развиване и филантропична помощ на Република България за интервала 2020 - 2024 година с приоритет върху страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

В страните от Западните Балкани ще бъдат финансирани общо 25 плана на стойност 1 574 018 лв..

В Република Северна Македония поддръжката е ориентирана към обезпечаване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги, отбрана и гарантиране на правата на индивида със особено внимание към дамите, децата и хората с увреждания, реализиране на демократични промени, а в Сърбия и Албания - към подкрепяне на социално-икономическото развиване, обезпечаване на приобщаващо и качествено обучение и достъп до качествени здравни услуги.

В Босна и Херцеговина, и Косово ще бъдат финансирани действия за възстановяване изискванията на образование в детски градини и учебни заведения, а в Черна гора - за поддръжка на здравния бранш в страната.

В Молдова, Армения и Грузия ще бъдат финансирани общо девет плана на стойност 560 701 лв..

Акцент измежду утвърдените за финансиране оферти в Молдова са създаване на административен потенциал, обезпечаване на приобщаващо и качествено обучение и поощряване на междукултурния разговор. В Армения и Грузия ще бъдат осъществени планове в региона на образованието, гражданското общество и поддръжката за здравния бранш.

В района на Близкия изток и Северна Африка ще бъдат финансирани шест плана на обща стойност 347 966 лв.. Те са ориентирани към обезпечаване на приобщаващо и качествено обучение в Ливан, Мароко, обезпечаване на устойчива претовареност за дами в Йордания и на достъп до качествено опазване на здравето в Тунис.

В района на Африка на юг от Сахара ще бъдат подкрепени действия за обезпечаване на качествено и приобщаващо обучение.

България ще финансира план за образование на деца със специфични потребности във Виетнам.

Средствата са от бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за публична помощ за развиване и филантропична помощ. Изборът на плановете, осъществен дружно със страните бенефициенти, е в сходство със дилемите на българската външна политика, измежду които са подсилване на европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развиване на страните сътрудници, инвестиция в сигурността и стабилността на страните от прилежащите на България райони.

През 2023 година България утвърди даването на помощ за развиване и филантропична помощ под формата на доброволни вноски към интернационалните организации на обща стойност 1 061 454 лева Средствата са ориентирани към Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци в Близкия Изток; Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците; Детския фонд на ООН; Международния комитет на Червения кръст; Световната продоволствена програма; Централния фонд на Организация на обединените нации за реакция при незабавни ситуации; Департамента по политически въпроси и мироизграждане на ООН; Международната организация за атомна енергия; Европейския фонд за народна власт.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР