Министерският съвет определи критерии за средищните детски градини и училища.

...
Министерският съвет определи критерии за средищните детски градини и училища.
Коментари Харесай

МС прие критерии за средищните детски градини и училища

Министерският съвет дефинира критерии за средищните детски градини и учебни заведения.

За да бъде оповестена за средищна, в една детска градина би трябвало да се образоват минимум четири деца в наложителна предучилищна възраст от друго обитаемо място. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или учебно заведение, което да провежда наложително предучилищно обучение, оповестиха от държавната пресслужба. Също по този начин, градината би трябвало да е на минимум разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се вкарва, защото в планинските региони неведнъж по-краткият път е без асфалтова настилка, а това е директно обвързвано с безвредното пътешестване на децата до съответната детска градина или учебно заведение.

В учебно заведение, което кандидатства за статут на средищно, би трябвало да има минимум 10 пътуващи от други обитаеми места възпитаници в наложителна учебна възраст. В предложенията в допълнение би трябвало да се уточни какви са опциите за обезпечаване на целодневната организация на образователния ден, както и за обезпечаване на обедното хранене на децата.

Исъкът на средищните детски градини и учебни заведения се актуализира годишно по стимулирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. Предложенията за средищни учебни заведения и детски градини би трябвало да съдържат претекстове за нуждата от включването им в листата и данни за броя на децата, както и да бъде посочена информация дали учебното заведение или градината подхождат на критериите, разказани в постановлението.

В акта се планува за пътуващите деца и възпитаници да се обезпечава безвъзмезден превоз, като наложително се дефинират придружители на децата и на учениците от 1-4 клас по време на пътуването до средищната детска градина или до средищното учебно заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР