Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България

...
Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България
Коментари Харесай

Асен Василев: В новия бюджет е предвидено увеличение на доходите и пенсиите с около 11%

Министерският съвет утвърди законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2024-2026 година, която съставлява претекстовете към законопроекта.

" Бюджетната рамка е ясна, тя е доста пъти дискутирана. Заложени са задоволително доходи, съобразени с растежа на стопанска система и настоящото данъчно законодателство ". 

Това съобщи след изключителното зааседание на Министерския съвет финансовият министър.

Предвидено е продължение на програмата за детските градини. С 27% е увеличена месечната помощ за развъждане на деца с увреждания. Осигурени са средства за инвитро процедурите, както и ваксинопрофилактиките.

Осигурени са 12 млн. за родителите на децата, които нямат в места в детски ясли и градини.

По думите му за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост, откакто политиките, залегнали през 2022 година, дават резултати.

Очаква се нарастване на приходите и пенсиите с към 11%, съобщи финансовият министър. 

" Много бих желал да осигурим всичко за българските фамилии, с цел да могат умерено да отглеждат деца. Тази политика, обвързвана с тях, би трябвало да остане трайна. Друга значима политика е политиката по нарастване на приходите, както към този момент загатнах, което да бъде с към 11 %. Защото, когато увеличим приходите, създадем заплатите естествени, тогава младите и освен хора, които са в чужбина, биха се завърнали назад в България ", счита Василев.

" За да може да се вдигнат приходите, би трябвало да вдигнем капитала, с който работим - машини, пътища, инфраструктура. В бюджета е заложена капиталова стратегия, тъй че да е изнесена в приложение, тъй че да са ясни всички капиталови планове - какъв брой пари за коя автомагистрала, за инсталация в лечебните заведения ", съобщи министърът.

" Бюджетът включва фонд от 1 милиарда за общински планове на същия принцип. Има предели според от размера на бюджета. В рамките на тези предели всеки кмет дефинира кои са основни планове, без интервенция от централното държавно управление. Ако някой кмет е решил ВиК планове да се вършат, ще се вършат ВиК планове, в случай че някой кмет е решил да се вършат спортни зали, ще се вършат спортни зали ", даде образец Василев.

" За първи път вървим към политика, в която през ноември месец приходите да са повече от разноските ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР