Министерският съвет одобри законопроект, с който се създава правна уредба

...
Министерският съвет одобри законопроект, с който се създава правна уредба
Коментари Харесай

Арестанти ще ходят на погребения под конвой

Министерският съвет утвърди законопроект, с който се основава правна уредба за осъществяване на решението на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по делото „ Вецев против България “ (решение от 2 май 2019 година, в действие от 2 август 2019 г.). По него страната ни бе наказана да заплати 1500 евро на Валтер Вецев заради липса на процедура, с която да бъде пуснат на погребението на брат си.

С него е признато от Съда, че е нарушен член 8 - право на ценене на персоналния и фамилния живот от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи.

Предлага се допълнение на член 250 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, като се основат алинеи, предвиждащи обвинените и подсъдимите с мярка за неотклонение “задържане под стража " да се конвоират на територията на страната, когато при изключителни аргументи от персонален и фамилен темперамент това е постановено от орган на правосъдната власт.

Конвоирането ще се прави от Главна дирекция „ Охрана “ (ГДО), като при нужда може да изиска подпомагане от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “.

Очакваните резултати от оферти законопроект са свързани с осъществяване на интернационалните стандарти в региона на правата на индивида и на решението „ Вецев против България “. По-конкретно основава се законова опция да се извърши предписание на орган на правосъдната власт, който, откакто е сезиран с молбата на разположение с мярка за неотклонение задържане под стража да участва на погребението на негов непосредствен и откакто е направил съответна преценка за нейната основателност, я е почел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР