Министерският съвет одобри на днешното си заседание проект на Меморандум

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание проект на Меморандум
Коментари Харесай

Подписваме меморандум с Гърция за съхранение на природен газ

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание план на Меморандум за съгласие сред Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на околната среда и енергетиката на Република Гърция. Целта на документа е укрепването на съдействието сред двете страни за гарантиране сигурността на доставките и съхранението на природен газ, в дух на взаимност и взаимопомощ, излиза наяве от известие на държавната пресслужба.
Със сключването на меморандума България ще може да съхранява и да резервира слотове за полутечен природен газ в Гърция, а от своя страна гръцки снабдители ще могат да разервират потенциали за нагнетяване и рандеман в " Чирен ", излиза наяве от известие на държавната пресслужба след постоянното съвещание на Министерския съвет. 
Меморандумът ще бъде сключен в осъществяване на Регламент (ЕС) 2022/1032 на Европейския парламент и на Съвета от 29 юни 2022 година за изменение на Регламенти (ЕС) 2017/1938 и (ЕО) № 715/2009 във връзка със съхранението на природен газ. Според условията на регламента всяка страна, която не разполага с подземни уреди за предпазване на газ на нейна територия, би трябвало да поддържа стратегически запаси, равни на 15% от годишното си ползване в друга страна от Европейски Съюз, пише в решенията на Министерски съвет. 
" Един или повече гръцки снабдители на националната система за транспорт на природен газ, ръководена от DESFA, следва да се записват като консуматори на българската преносна система, както е планувано в Мрежовия кодекс на „ Булгартрансгаз ” ЕАД. По този метод те ще могат да резервират потенциали за нагнетяване и рандеман в ПГХ „ Чирен ” за оптимален общ размер на предпазване от 0,7 TWh, става още ясно от информацията. 
От своя страна слотове и потенциал за предпазване, както и съответният потенциал за регазификация от терминали в Република Гърция, могат да бъдат резервирани от един или повече български доставчици на националната газопреносна система, ръководена от „ Булгартрансгаз ” ЕАД. Те ще употребяват полутечен природен газ за непосредствено доставяне на крайните консуматори на територията на България за оптимален общ годишен потенциал за регазификация от 2,0 TWh.
Меморандумът ще бъде подписан за 12 месеца и ще влезе в действие след утвърждението му от Народното събрание на Република България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР