Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на Република

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на Република
Коментари Харесай

Министерският съвет одобри позицията на България по дело Босолар пред Съда на Европейския съюз


Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание позицията на Република България по дело С-366/19, „ БОСОЛАР “ ЕООД пред Съда на Европейския съюз, формирано по отправено преюдициално питане от Софийския областен съд. Това заяви пресцентърът на Министерски съвет.

Запитването е по отношение на водено гражданско дело сред „ БОСОЛАР “ ЕООД и „ ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ “ АД.

Главното произвеждане е формирано във връзка на спор за несъблюдение от страна на „ ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ “ АД на обвързване да заплати цената на създадена и доставена от „ БОСОЛАР “ ЕООД електрическа сила по силата на подписан сред двете сдружения контракт. Според клаузите на контракта, създадената и доставена електрическа енергия се изкупува на преференциална цена, избрана от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, в този момент Комисия за енергийно и водно контролиране, в сходство с наредбите на Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ). „ ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ “ АД отхвърля да заплаща доставяната електрическа енергия на преференциалната цена, базирайки се на изменение на цената, по която следва да бъде изкупувана създадената от фотоволтаични източници електрическа енергия, въведено с § 18 от преходните и заключителни разпореждания (ПЗР) на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

„ БОСОЛАР “ ЕООД твърди, че посочената наредба опонира на разпореждания на ЗЕВИ, както и на съществени правила и правила от правото на Европейския съюз.

По отправените въпроси българската страна смята, че с въвеждането на § 18 от Преходни и заключителни разпоредби към ЗИД на ЗЕ не се нарушава правото на независимост на стопанската самодейност, закрепен в Хартата на главните права на Европейски Съюз. Не е наранено правото на лицата да построяват енергийни обекти и да създават електрическа сила от възобновими източници чрез тези обекти. С цитираната наредба са регламентирани условия за недопускане на свръхкомпенсиране в случаите, когато енергийните обекти за произвеждане са построени със средства от национална или европейска скица за подкрепяне. Българската страна смята още, че с приемането на наредбата на § 18 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗИД на ЗЕ се основава причина за равно отнасяне на всички производители на електрическа сила от възобновими източници.

С днешното си решение Министерският съвет даде единодушие Република България да встъпи по дело С-366/19, „ БОСОЛАР “ ЕООД пред Съда на Европейския съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР