Министерският съвет одобри финансиране в размер на 1 500 000

...
Министерският съвет одобри финансиране в размер на 1 500 000
Коментари Харесай

Правителството одобри 1,5 млн. лева за финансиране на национална научна програма

Министерският съвет утвърди финансиране в размер на 1 500 000 лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година за осъществяване на плануваните действия през втората година на Националнатата научна стратегия „ Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции ".

Програмата цели класифициране на информацията за разпространяването на вирусите на HIV, хепатит В и хепатит С измежду кръвните донори, както и оценка на риска на същите вируси измежду донорите в България. Разпространението на сходни инфекции в световен аспект е от значително значение за развиването на научнитеизследвания в региона, тъй като се дефинират като огромно предизвикателство пред науката. Доказано е, че те провокират редица хронични инфекции с тежки затруднения, по тази причина всяка информация за тях е скъпа и нужна.

С финансирането на научната стратегия през 2020 година са осъществени 40 000 тествания, от които е открито съществуването на към 2-3% инфектирани кръвни съставки, които не могат да бъдат открити с рутинните и обичайните проучвателен тествания, употребявани преди въвеждане на метода „ NAT “. През тази година се планува осъществяването на 40 000 тествания, както и разбор на насъбраните данни от медицински проучвания и създаване на нови модели и програмен продукт за обработка на данни. Предоставената информация ще бъде употребена от българските учени, които ще я проучват, обобщават и употребяват в работата си. Програмата е на стойност 4,5 млн. лв. и е със период на осъществяване до 31 декември 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР