Министерският съвет одобри 7,5 млн. лева за изпълнението на първия

...
Министерският съвет одобри 7,5 млн. лева за изпълнението на първия
Коментари Харесай

Дават 7,5 млн. лв. за подкрепа на млади учени и постдокторанти

Министерският съвет утвърди 7,5 млн. лв. за осъществяването на първия стадий от националната стратегия „ Млади учени и постдокторанти – 2 “.

Това е половината от общото финансиране за целия интервал на осъществяване 2022 – 2025 година Съгласно описаните в програмата критерии средствата се разпределят сред 25 държавни висши учебни заведения, Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни заболявания и Националния институт по метеорология и хидрология.

По първия модул на програмата ще се притеглят и назначават млади учени, които нямат контракт за работа с съответно висше учебно заведение или научна организация. Могат да бъдат подкрепяни и към този момент назначени асистенти, основни асистенти и докторанти, в това число в задочна и независима форма на образование, до 10 години след придобиване на първа образователно-квалификационна степен " магистър ".

Новоназначените млади учени ще получават заплащане от 1200 лева на месец. Младите учени, към този момент наети по различен контракт в същата организация, ще вземат в допълнение от 200 до 600 лева месечно. И в двата случая са включени средствата за осигуровки за сметка на работодателя.

Модул „ Постдокторанти “ е за учени с просветителна и научна степен „ лекар “ от българско или задгранично висше учебно заведение или научна организация, добита преди не повече от пет години. Те аплайват за финансова поддръжка с планово предложение по настояща научна тематика. Проектът би трябвало да бъде на високо научно равнище, да има детайлна стратегия и обстоен финансов проект. Срокът за осъществяване на плановете е до 24 месеца. С преимущество ще се класират постдокторанти, които не работят в съответно висше учебно заведение или научна организация.

Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лева на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя и за спомагателни хонорари за просветителна и научна степен „ лекар “. Тези, които са от друга страна или обитаемо място, могат да получават в допълнение до 1000 лева месечно за квартирни разноски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР