Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична

...
Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична
Коментари Харесай

Има ли правомощия Министерски съвет да обявява извънредна епидемична обстановка?

Министерският съвет няма пълномощия по Конституция да афишира изключителна епидемиологична конюнктура. Ако президентът наложи несъгласие, ще се образува вакуум, само че болшинството в Народното събрание ще преодолее ветото.
Това акцентира пред БНР проф. Пламен Киров, учител по конституционно право.
„ Когато въведете карантина, засягате правото на обучение, на труд и това да става с решение на Министерски съвет, в случай че Конституцията постановява, че ограничение на главните конституционни права може да стане единствено със закон за несъмнено време и то при изключително състояние. Въвеждането на изключително състояние - по предложение на Министерския съвет, само че актът е в Народното събрание “.
Проф. Киров добави: „ Когато става въпрос за изключителна епидемиологична конюнктура, ограниченията би трябвало да бъдат планувани в Закона за здравето, само че това не трансформира същността на извънредността на обстановката “.
Той уточни, че в текста на законопроекта повече от 80% от текстовете засягат превъзмогване на последствията от епидемията от ковид.
„ Нормално беше да се плануват тези здравни ограничения в Закона за здравето и да се одобри специфичен закон, който да уреди всички ограничения, които страната и обществото подхващат, с цел да бъдат преодолени последствията от болестта. Сега се предлага едно реанимиране на закона за изключителното състояние и му даваме по-дълъг живот “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР