Министерският съвет не прие точката, с която трябваше да бъде

...
Министерският съвет не прие точката, с която трябваше да бъде
Коментари Харесай

Отложиха разширяването на концесията в Пирин

Министерският съвет не одобри точката, с която трябваше да бъде преразгледан концесионният контракт за ски зона "Банско ".

Късно нощес еколози оповестиха, че Министерски съвет дефинитивно ще узакони ограбването на Пирин, в случай че решението за разширение на концесията се одобри, заяви Дир.бг.

Значително разширение на площта в Национален парк "Пирин ", на която да може да се строят ски писти и уреди е една от основните промени, заложени в поправките на остарелия проект за ръководство на Пирин, както и в концесионния контракт за ски зона Банско.

Тази заран природозащитници стачкуваха пред Министерския съвет против предложение за увеличение площта по концесионния контракт в Банско. Става въпрос за 10 000 декара повече към ски пистите, а държавната такса ще се усили напълно малко.

Според зелените всичко това става без публично разискване, на мрачно. Те стачкуваха под надпис "Пирин не е Коледен подарък " и "Свобода за Пирин ". Според тях това е недодялан опит да се подари голям дял от българската природа, преди обществото да се е произнесло.

От община Банско обявиха, че с препоръчаните промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк /НП/ "Пирин ", площта на туристическа и ски зона с център Банско не се усилва с нито един квадратен метър.

Твърденията целят да злепоставят самодейността на община Банско за разрешаване на дългогодишния проблем с опашките на долна станция на кабинковия въжен превоз, като се промени Планът за ръководство на парка по метод, допускащ на оператора на ски зоната да направи предложение за създаване на втори кабинков въжен превоз, показват от общината в известие до медиите.

Не дава отговор на истината, че с промените ще се усили територията с позволено строителство в националния парк до 8000 декара.
Предложеното изменение касае само опцията в границите на тази територия да се вършат капиталови оферти, прибавят от общината. В известието се показва също, че не дава отговор на истината, че ще се изсичат вековни гори. Не дава отговор на истината и, че "Юлен " АД - сдружение, в което акционер е и община Банско - употребява непозволено концесионни площи, показват от общината, като прибавят, че всички градежи и обекти в ски зона "Банско " са законни.

Успехът на сходни офанзиви заплашва конкурентоспособността на българския туризъм в европейски проект, имайки поради обстоятелството, че България евентуално е единствената европейска страна без нито един построен нов ски въжен превоз за последните 15 години, означават още от общината.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР